DRUŽINSKI PLANINSKI TABOR: VOGAR 2022

Tabor je potekal od ponedeljka, 11. 7. 2022, do petka, 15. 7. 2022. Nastanjeni smo bili v planinski koči Vogar. Na taboru je bilo 29 udeležencev, od tega 23 otrok, od 6 do 14 let. Vodja tabora je bil Tone Markovič. Ture smo vodili vodniki: Tone in Majda Markovič, Marjeta Martinčič in kot pomočnik vodniški pripravnik Božo Mlakar. Plezanje pa je vodil vodnik, alpinist Igor Cibic.

V času tabora smo imeli po eno planinsko turo dnevno. Prvi dan smo se odpeljali na  Bled, si ogledali predstavitev Triglavskega narodnega parka v TIC-u in zelo zanimivo razstavo o planinstvu. Sledilo je kopanje v Bohinjskem jezeru in medsebojno spoznavanje udeležencev. Po kopanju smo se uredili za prvo planinsko turo od jezera, nad Staro Fužino, na Vogar. Pot je bila za nekaj udeležencev naporna, zato smo počasi napredovali. Udeležence je očaral pogled z vzletišča na jezero, okolico. V koči smo se nastanili, spoznavali okolico koče, se družili, izdelali razglednice in jih napisali, izžrebali smo skrite prijatelje, analizirali prvi dan in dobili so napotke za turo naslednjega dne, preostali čas pa smo se igrali pred kočo.  

Drugi dan smo šli na Planino pri jezeru. Planina je vse očarala s svojo edinstveno lepoto. Po malici smo nadaljevali s turo na planino Viševnik, kjer smo imeli počitek pri Bergantovem zavetišču in zanimiv pogovor z oskrbnikom. Na planinskem pašniku je bilo zelo veliko planinskega cvetja, ki smo ga opazovali, poimenovali in si skušali čim več zapomniti . Nad planino Viševnik smo občudovali razgled na planino in okoliške vrhove. Nadaljevali smo mimo brezna pri Gamsovi glavici, si ogledali vstopno jamo in prebrali podatke na informativni tabli. Pri strmem delu spusta smo povečali medsebojno razdaljo in bili previdnejši. Na vmesnih počitkih smo se sladkali s sadjem, piškoti in oreščki. Zaskrbljeno smo si ogledali številne stoječe in že podrte smreke, ki jih je uničil lubadar. Po sečnji in spravilu lesa so veliki opustošeni predeli, ki so prav žalostni prizori v tej čudoviti naravi. Tura je bila dolga in naporna in vsem zelo všeč. Popoldne smo izpolnili planinske dnevnike, ustvarjali, se igrali družabne igre. Po večerji smo imeli Planinsko šolo in dejavnosti po želji.

Tretji dan smo šli na planino V Lazu. V dveh rundah sta nas vodnika prepeljala na parkirišče Blato. Od tam smo krenili po malo označeni in slabo shojeni poti na planino, kjer nas je pričakala Lucija, ki na planini vodi pašo krav in izdelavo sira. Najprej smo se ob stanu odpočili, odžejali in okrepčali z žganci in kislim mlekom. Ogledali smo si, kako izdelujejo sir in še najstarejši stan, kjer je vse tako, kot je bilo nekoč. Navdušeni nad lepoto in vsemi zanimivostmi smo zapustili planino in se po isti poti vrnili na izhodišče. Planina V Lazu je bila vsem zelo zanimiva in všečna, ker jo obdajajo zelo visoke gore. S parkirišča sta nas spet odpeljala in nam prihranila naporno hojo po asfaltu. Žalostno je bilo gledati podrte smreke zaradi lubadarja in vetroloma.

Četrti dan smo imeli orientacijsko tekmovanje po planini, pri katerem so uživali, bili uspešni in hitri. Popoldne smo imeli prosto, dejavnosti po izbiri in Planinsko šolo. Pisali so tudi test in bili vsi zelo uspešni. Zvečer smo imeli športne, zabavne igre, analizo in razkritje skritih prijateljev, pri tem smo se zelo zabavali.

 

V petek smo se poslovili od prijaznega osebja in sestopili v Staro Fužino. Odpeljali smo se na plezališče nad Belvederjem, kjer nam je alpinist že napeljal vrv za varovanje pri plezanju. V večini so plezali in bili navdušeni nad novo izkušnjo. Nekateri so bili zelo vztrajni in so splezali zelo visoko. Navdušeni so bili nad spuščanje po vrvi. Tisti, ki niso plezali so vzpodbujali in hvalili plezalce. Nekaj časa pa so v senci gradili iz vej in storžev. Seveda pa ni manjkalo tudi ciljanja in obmetavanja s storži. Bilo je zelo vroče in s sočna lubenica nas je prijetno osvežila. Prepeljali smo se v Srednjo vas  na pico. Sledila je vožnja v Novo mesto, kamor smo se pripeljali z zamudo zaradi gneče pri Ljubljani. Pred starši so vsi prejeli prislužena priznanja. Vodja je na kratko poročal o taboru in se vsem zahvalil za zelo uspešno planinarjenje, prijetne medsebojne odnose,  pridobljena znanja Planinske šole in nove izkušnje. Starši in vsi udeleženci so bili zelo zadovoljni.   

Tabor smo z eno poškodbo (natiskani prsti na nogah), nekaj žuljev in manjših prask in z zadovoljstvom vseh uspešno zaključili.

Naš tabor so finančno podprli: MO NM, MK PZS, Adria Mobil, Folijaplast in Tomas, za kar se jim zahvaljujemo.

 

Poročilo pripravila: Majda  Markovič

Fotografije:Božo Mlakar in Majda Markovič