Razpis: PUGLED (564m) Velikonočni ponedeljek, 10.4.2023

Pugled, vrh v obronkih Kočevskega Roga je ravno pravšnji za pohod po Velikonočnem vikendu in dobrotah, ki smo se jih do onemoglosti najedli. Zato Vas lepo vabim, da se mi pridružite na nezahtevnem pohodu, ki je zgodovinsko obarvan. Čez Pugled poteka tudi Kočevska pot priljubljen pohod Po medvedovih stopinjah. Ta pot je tudi naš ponos, saj  jo urejajo in ohranjajo naši markacisti. Za Novomeščane je morda zanimiv podatek, da je na Pugledu leta 1942 umrl pesnik in pisatelj Miran Jarc (roj. 1900), ki je del svojega življenja preživel v Novem mestu. Naše pohode podpira tudi Mestna občina Novo mesto, zato vas vabim v čim večjem številu.

 

 ODHOD:

 

Dobimo se na zbirnem mestu pri OŠ Bršljin ob 8. uri, od koder se bomo z osebnimi vozili oz. avtobusom, če bo dovolj prijavljenih, odpeljali v smeri Kočevja. Do našega cilja, Starega Loga, bo vožnja trajala 40 minut.

TURA:

Našo turo bomo začeli v Starem Logu. Po markirani poti se bomo najprej po travniku, kasneje pa po udobnem makadamu mimo nekdanje kočevarske vasice Žiben napotili do trase, ki vodi po Medvedovih stopinjah. Sledil bo še kratek vzpon in že bomo pri ostankih nekdanje cerkvice na Pugledu. Po postanku in malici se bomo po krožni poti vrnili na izhodišče v Stari Log. Za deset kilometrski pohod bomo potrebovali 3 do 4ure.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v zgodnjih popoldanskih urah.

OPREMA:

Oprema naj bo primerna vremenu. Priporočam visoke pohodne čevlje in pohodniške palice. Ne pozabite na zaščito proti soncu, rezervno majico.

HRANA:

Hrana in pijača iz vašega nahrbtnika. 

CENA: 

Otroci: Člani PZS - 6€, Nečlani PZS - 8€

Odrasli: Člani PZS - 10 €, Nečlani PZS - 15€

PRIJAVE:

Prijave in informacije do zasedenosti mest oziroma najkasneje do srede, 5.aprila 2023, sprejemam na :  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel.: 040 215 094.         

VODENJE

Za vodenje bomo poskrbeli vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodji bova Branko Dolinar in Tomaž Struna.

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Tomaž Struna.

 

Razpis: Rudolfovanje 2023

V okviru praznovanja občinskega praznika Mestne občine Novo mesto Pohodniško društvo Novo mesto že osmič organizira Rudolfovanje 2023, pohodniško – kolesarsko – kulturno prireditev za obuditev in oživitev Rudolfove poti, skoraj 40 km dolge pohodniške in kolesarske poti po mejah bivšega mestnega pomerija Rudolfswertha, kakor ga je določil Rudolf IV. Habsburški z ustanovno listino leta 1365.


Vabilo.

Zloženka.

 

 

 

Razpis: Gradiška tura - Furlanova in Otmarjeva ferata, Sobota, 25.3. 2023

Slikovita Vipavska dolina je pravi raj za ljubitelje adrenalina, pohodništva, imenitnih razgledov in pa seveda čedalje bolj priljubljenih športnih ferat. Lega ferat ter gladke apnenčaste stene omogočajo prijetno (predvsem) zimsko plezanje, guljenje oprimkov je mogoče tudi v jesenskih in spomladanskih dneh, medtem ko je poleti tukaj za plezanje načeloma prevroče. Naše akcije podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

 ODHOD:

 

Dobimo se na zbirnem mestu pri OŠ Bršljin ob 7. uri, od koder se bomo z osebnimi vozili odpeljali mimo Ljubljane v Vipavsko dolino, točneje v zaselek Gradišče.

 

TURA:

S parkirišča pri Kampu Tura nas bodo smerne table usmerile pod vznožje stene, za kar bomo potrebovali okoli 10 minut. Ravno prav ogreti bomo vstopili v Furlanovo ferato. Od celotne ferate je tehnično in tudi z vidika strahu pred višino, najtežji prav začetni del. Kasneje se namreč naklon malce položi in posledično tudi težavnost malce pade. Po kakšnih 10-ih minutah bomo prišli do podesta, kjer si bomo lahko oddahnili. Do konca ferate se bomo vzpeli še po skalnem grebenu.

Višinska razlika: 543 metrov. Čas vzpona: 1 ura 15 min. Zahtevnost ferate: B/C.

Z vrha Furlanove ferate se bomo v cca 10 minutah spustili do vstopa v Otmarjevo ferato. Ta je na začetku, približno 50 višinskih metrov, kar zahtevna in rahlo previsna ter zagotovo ni primerna za začetnike. Temu delu sledi plezanje po izpostavljeni plošči. K sreči lahko prvi, najtežji del izpustite in v ferato vstopite nekoliko pozneje.

Višinska razlika: 240 metrov. Čas vzpona: 1 ura in 40 min. Zahtevnost ferate: C.

 

POVRATEK:

 V Novo mesto se bomo vrnili v večernih urah.

OPREMA:

Potrebovali boste feratarsko opremo (samovarovalni komplet s popkovino, čelada, pas) in rokavice. Priporočam nizke pohodne čevlje in manjši nahrbtnik. Ne pozabite na vremenu primerno opremo (zaščito proti soncu in rezervno perilo).

HRANA:

Hrano in predvsem pijačo imejte s sabo. Po turi si boste pijačo lahko privoščili v lokalu Kampa Tura.

CENA: 

Strošek prevoza poravnate z voznikom. Priporočam 25/30€ člani/nečlani po osebi.

PRIJAVE:

Prijave in informacije za člane do zasedenosti mest oziroma najkasneje do četrtka, 23. marca 2023, na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali: 041 800 876.                  

VODENJE

Za vodenje bomo poskrbeli vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodja pa bom Tine Luzar.

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

Aktivni dopust Herceg-Novi 2023

 

 

 

 

Pohodniško društvo Novo mesto ob podpori Mestne občine Novo mesto

vabi svoje člane na sedemdnevno potovanje po gorski skupini Orjen, Herceg-Novem in Boki Kotorski v terminu od 21. do 27. junija 2023.

Potovalni načrt: 21.–27. junij 2023

 

 

 1. dan, sreda, 21. junija 2023: NOVO MESTO – Herceg-Novi

Zbirno mesto ob 20. uri pri OŠ Bršljin. Sledila bo vožnja skozi Vinico, kjer bomo prečili državno mejo in nadaljevali po Hrvaški v smeri Dalmacije, se zapeljali čez Pelješki most in nadaljevali mimo Dubrovnika proti Črni Gori.

 

 1. dan, četrtek, 22. junija 2023: Herceg-Novi – Planinski dom Za Vratlom in Subra

Prihov v Herceg–Novi v jutranjih urah. Po daljšem postanku nadaljevanje vožnje  do vasice Borići, kjer bomo zapustili avtobus in se odpravili na prvi del planinske ture. V slabi uri in pol se bomo povzpeli do Pl. doma Za Vratlom. Po postanku za kosilo se bomo podali do platoja Subra s tektonsko prelomnico. Po ogledu te znamenitosti se bomo vrnili do pl. doma. Za turo bomo potrebovali cca 4 ure. V domu se bomo namestili, povečerjali in prespali.

 

 1. dan, petek, 23. junija 2023: Za Vratlom – Veliki Kabao – Vrbanj – Herceg-Novi

Razdelili se bomo v dve skupini. Prva skupina se bo podala čez sedlo Orjen na Veliki Kabao 1893m. Z vrha bomo sestopili nazaj na sedlo in se potem po cesti spustili do zaselka Vrbanj. Sledila bo vožnja do Herceg-Novega. Celodnevna tura bo trajala cca. 10 ur. Druga skupina se bo povzpela do Subre, se vrnila nazaj do doma in se spustila v Boriče do avtobusa. Skupaj 5-6 ur hoje. Po povratku v Herceg-Novi se bomo namestili v izbranih bližnjih apartmajih.

 

 1. dan, sobota, 24. junija 2023: Herceg-Novi

Dan bo namenjen spoznavanju in druženju z domačini v Herceg-Novem. Dopoldan bo potekalo skupno markiranje z domačimi in našimi markacisti. Z mladimi planinci bo potekala skupna akcija na temo planinarjenje skozi igro. Popoldan bo na sporedu voden ogled mesta in večerno druženje z domačini. Seveda bo vmes tudi čas za kopanje.  

 

 1. dan, nedelja, 25. junija 2023: Herceg-Novi – Cetinje – Lovčen – Herceg-Novi

Jutranji odhod z avtobusom v Cetinje. Sledil bo voden ogled mesta. V nadaljevanju se bomo odpeljali do vhoda v nacionalni park Lovčen. Sledila bo krožna planinska tura, cca 10km, ki nam bo ponujala fantastične poglede na Boko Kotorsko in gorske verige, ki jo obdajajo. Izvedeli pa bomo tudi veliko o življenju nekoč in danes na tem področju. Po turi se bomo odpeljali do Mavzoleja Petra II Petrovića Njegoša. Po ogledu se bomo odpeljali v Kotor, kjer bomo izvedeli za številne znamenitosti mesta. Sledil bo povratek v apartmaje in prost večer.

 

 1. dan, ponedeljek, 26. junija 2023: Ribji piknik

Dan bo namenjen sproščanju in razvajanju. Že zjutraj se bomo vkrcali na ladjico, ki nas bo popeljala po Boki Kotorski. Vmes se bomo ustavili na zanimivih plažah in si privoščili kosilo. Zvečer bo prosto, lahko pa se bomo dogovorili še za kakšen ogled.

 

 1. dan, torek, 27. junija 2023: Herceg-Novi - Novo mesto

Prosto dopoldne, v zgodnjem popoldanskem času odhod in povratek v Novo mesto, kamor naj bi se vrnili okoli polnoči.

 

 

CENA: Predvidena cena potovanja za člane Pohodniškega društva Novo mesto je 350 EUR. Točna bo znana po zbranih prijavah, odvisna bo predvsem od števila udeležencev in morebitnih sprememb cen predvsem pri prevozih.

 

Cena izleta vključuje:
- prevoz, parkirnine in cestne pristojbine

- 1 x polni penzion v pl. domu Za Vratlom

- 4 x namestitev v apartmajih

- 5x turistična taksa

- vstop v Njegošev mavzolej na Lovčenu

- voden ogled mest Herceg-Novi, Cetinje in Kotor

- piknik kosilo in izlet z ladjo

- nezgodno zavarovanje za čas potovanja in

- spominsko majico

 

Prijave do zasedenosti mest oziroma do 5. junija 2023 zbiram:

 

Martin  Luzar na GSM: 041 800 876 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 

Plačila: prvi obrok 100 € obvezno ob prijavi, drugi obrok ob odhodu.

 

Prijavnica naj bo popolna. Na njej naj bo navedena št. dokumenta- osebne izkaznice ali potegai lista, ki ga boste imeli s sabo.

 

Ne pozabite tudi na kartico evropskega zdravstvenega zavarovanja za tujino.

 

OPREMA:

S seboj morate imeti opremo za planinske ture (visoki planinski čevlji, topla oblačila, oblačilo za veter in dež, rokavice, kapa, rezervno perilo, čelna svetilka).

Priporočamo še pohodne palice, sončna očala, zaščitno kapo in kremo za sončenje. Ne pozabite tudi na drugi del potovanja in opremo za na plažo.

 

HRANA:

Priporočam, da si s sabo vzamete hrano za prvi dan do kosila in za na turo drugi dan. V Herceg-Novem bo možno nabaviti hrano za sproti ali si jo privoščiti v restavracijah. V apartmajih pa si boste seveda lahko pripravili obroke tudi sami.

 

OPOMBE:

 • Organizator si pridržuje pravico spremembe oziroma prilagoditve plana v primeru nepredvidenih situacij.
 • Prijava se šteje za veljavno z oddajo prijavnice in vplačilom akontacije.
 • Za spanje na pl. domu je potrebna spalna rjuha. Sicer je potrebno doplačilo v višini 5€.
 • Še nekaj podatkov o apartmajih:
 • posteljnina in brisače so na razpolago;
 • kuhinje so opremljene z osnovna oprema;
 • vsi apartmaji imajo balkon ali teraso;
 • oddaljenost apartmajev od plaže 300 – 450m;
 • oddaljenost apartmajev od centra mesta Herceg-Novi je 3-6km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

PRIJAVNICA za  Aktivni dopust 2023 v Herceg-Novem in na Orjenu    

 

 

 

 

Ime in priimek: ___________________________________________________,

 

Datum rojstva: __________________,      

                                                                                                 

Naslov:  ________________________________________________,

 

Številka veljavnega potnega lista ali osebne izkaznice ____________________,

 

Številka majice: __________,                    GSM: ___________________,

 

e-mail: ____________________________________________________,

 

Vplačilo akontacije v višini 100€ ob oddaji prijavnice.

 

   

Prijavljam se na pohodniško obarvan izlet na Orjen in Herceg-Novi od 21. do 27. junija 2023. S podpisom potrjujem, da sem seznanjen s pogoji razpisa.

 

 

                                                                                                                              Podpis:________________________

 

                                                                                                                             

 

 

 Podpis prejemnika prijavnice:________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29. POHOD PO JURČIČEVI POTI V SOBOTO, 4. marca 2023

Pohodniško društvo Novo mesto vabi ljubitelje pohodništva na 29. pohod po Jurčičevi poti.  .  

 Letošnji pohod bo potekal na temo pisateljeve ljudske zgodbe o Lepi Vidi. Ob poti bo na to temo pripravljenih več izobraževalnih dejavnosti, za katere verjamemo, da bodo naredile pohod le še bolj prijeten. Za obiskovalce bodo ob poti  brezplačno odprti vsi kulturni in verski objekti. Osrednja slovesnost z bogatim kulturnim programom bo potekala na Jurčičevi domačiji na Muljavi, med 10. in 13. uro.

 Našo dejavnost podpira Mestna občina  Novo mesto

 

ODHOD: v  soboto, 4. marca 2023, ob 7. uri s parkirišča pri OŠ Bršljin.

 

POTEK TURE: Novo mesto - Višnja Gora (358m) - Stari grad (razvaline)- Pristava - Zavrtače - do hotela na Polževem. Dvignili se bomo do cerkve sv. Duha (630mnm), ki je najvišja točka pohoda. Spuščali se bomo mimo Malih Vrha, razvalin gradov Roje in Kravjek, do cerkve z grobom viteza Födransberga. Skozi vas Oslica se bomo spustili na Muljavo, do Jurčičeve domačije.

 

POVRATEK: Odhod avtobusa ob 13.30 z Muljave. Prihod v  Novo mesto cca 14.15.

Pot od Višnje Gore do Muljave je dolga cca 12 km, na poti bomo premagali približno 300m  višinske razlike. S postanki se pot prehodi v 4-5 urah in je primerna za vse udeležence.

 

OPREMA: Primerno vremenskim razmeram. Pot je tehnično nezahtevna.

 

CENA: Cena avtobusnega prevoza do Višnje Gore in nazaj v Novo mesto:

            Otroci: 8€                               odrasli člani in otroci nečlani: 12€

            Odrasli nečlani: 14 €

Startnina je 5€ in ni v ceni prevoza.

 

 Prijave zbirava: Tone Markovič, 031 634 135, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; ,

      Roman Makše, 041 710 871, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.;

Najkasneje do srede, 1. marca 2023, oziroma zasedenosti avtobusa.

 

VODENJE:  Jurčičev pohod je množičen in bo za vodenje poskrbel organizator.

 Za organizacijo in prevoz bosta  poskrbela Tone Markovič in Roman Makše.

 

PLANINSKI POZDRAV in NASVIDENJE 4. marca 2023.

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Tone Markovič.