PO RUDOLFOVI POTI - Sobota, 17. 12. 2022

 

Vabljeni vsi, mlade planinke in mladi planinci po letih in po srcu. V organizaciji Mladinskega odseka Pohodniškega društva Novo mesto vas vabimo na turo po Rudolfovi poti, ki jo vzdržujejo naši markacisti. Rudolfovo pot bomo prehodili od Rotovža do Konjeniškega centra v Češči vasi in nazaj. Kaj več o Rudolfovi poti boste pa izvedeli med turo. S to turo smo vključeni v mednarodni projekt Brati gore, zato bo tura kulturno obogatena z zgodbami Verice Šenica Pavletič, Škratovo mesto.

Našo dejavnost podpira Mestna občina Novo mesto. 

 

ODHOD:

Dobimo se pred Rotovžem na Glavnem trgu,  ob 8. uri.

TURA:

Zbrali se bomo pred Rotovžem. Naša pot nas bo vodila po Župančičevem sprehajališču, mimo Loke, Lastovč, Grobelj do Konjeniškega centra Češča vas. Med potjo si bomo ogledali znamenitosti, med drugimi spomenik Alojzu Knafelcu. V Češči vasi se bomo igrali družabne igre. Pripravili vam bomo tudi presenečenje. Pot v obe smeri je dolga 10 km. Na željo udeležencev bomo poskrbeli za prevoz iz Češče vasi (5 km) na izhodišče. Tura bo prilagojena udeležencem in vremenskim razmeram.

Hoje bo približno za 3 ure in je minimalna višinska razlika.

 

POVRATEK:

Po malici in igrah se bomo vrnili na izhodišče. Predviden prihod na Glavni trg bo okoli 14. ure.

 

OPREMA:

Potrebovali boste dobro obutev in primerna oblačila glede na vreme. Priporočamo tudi rezervno perilo,  pokrivalo, rokavice in pohodne palice. Malica iz nahrbtnika, zaželen topel napitek. Mladi planinci ne pozabite na planinske dnevnike.

 

CENA: 

Brezplačna.

Zaradi lažje organizacije prosimo za prijave do srede, 14. decembra 2022, na spodnje kontakte.

 

PRIJAVE:

mentorji planinskih krožkov na osnovnih šolah,

GSM 041 577 822, Majda Markovič, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,

GSM 031 634 135, Tone Markovič, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

VODENJE:

Turo bomo vodili vodniki PZS. Vodja bo Majda Markovič. 

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil: Tone Markovič

 

                                         POJDIMO SKUPAJ  VARNO  V  GORE.         

Izlet v neznano - sobota, 3. december 2022  

 

Kot vsa leta naj bo izlet v neznano tudi letos skrivnost do konca. Vsekakor pa bomo obiskali lep košček naše Dolenjske. Kot verjetno že veste vse akcije organiziramo ob podpori Mestne občine Novo mesto.

 

ODHOD:

 

Običajno se na tovrstnem dogodku zberemo dobre volje, s sabo pa imamo kaj za pod zob in pogret. Tokrat se bomo zbrali na parkirišču pred Qlandijo ob 8. uri. Tu boste izvedeli kako in kam naprej. Kot običajno bomo skušali racionalizirati prevoz do izhodišča in se do tam odpeljati z čim manj vozili.

 

 

TURA:

Tokratni pohod bomo začeli pred gasilskim domom, od koder se bomo v tri četrt ure lahke hoje povzpeli na razgledišče. Po postanku bomo nadaljevali do naslednjega razgledišča. Do tam bo dobre pol ure še lažje hoje. Sledil bo lažji spust in v slabi uri bomo že na pokušanju in prigrizku ob poti. Po malo daljšem počitku bomo nadaljevali do našega cilja, za kar bomo potrebovali dobro uro lahke hoje. Skupaj bomo prehodili približno 12 kilometrov, čiste hoje bo okoli 3,5 ure . Vse bo odvisno od nas udeležencev: kako nam bo šlo od nog, koliko črnih vrat bo ob poti in koliko znancev nas bo na poti prepoznalo ter za trenutek povabilo v svojo sredino. Tako kot imamo v navadi ob tovrstnih pohodih, bomo tudi tokratnega zaključili ob prijetnem klepetu, dobri hrani in žlahtni kapljici.

 

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v poznih popoldanskih urah.

 

 

OPREMA:

Potrebovali boste dobro – nepremočljivo obutev in primerna oblačila. Priporočam tudi  pohodne palice.

 

 

HRANA:

Nekaj za pod zob in poplaknit grlo pa le imejte s sabo. Seveda ne bo odveč tudi kakšen priboljšek. Nekaj konkretnega in zasluženega za v naše želodčke dobimo šele na koncu.

 

 

CENA: 

Prispevek je 18€.

 

 

PRIJAVE:

Prijave do srede, 30. novembra 2022, do 21. ure, oziroma do zasedenosti, zbiram:

Martin Luzar na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 041 800 876.

 

 

VODENJE

Za vodenje bomo poskrbeli Tine in ostali vodniki našega društva.

 

 

 

Razpis pripravil Martin Luzar.

           

 

TAKO KOT ČEZ CELO LETO SE BOMO TUDI TOKRAT V POHODNIŠKEM DRUŠTVU NOVO MESTO POTRUDILI, DA VAM BO PRIJETNO V NAŠI DRUŽBI.

PO RIMSKI POTI Sobota, 19. 11. 2022

 

Mladinski odsek Pohodniškega društva Novo mesto vabi vse, ki radi aktivno preživljate prosti čas, še posebej pa osnovnošolce in družine, da se nam pridružite na turi po Rimski cesti od Trebče vasi pri Dvoru do Valične vasi pri Zagradcu. Sama pot ni ne zahtevna (kot ime pove teče po cesti) in ne naporna (ker so jo v prostor postavljali Rimljani, ki se še niso zanašali na moč motorjev). Tako pot nima strmejših odsekov. Ob poti je kar nekaj zanimivosti, za katere pa računam, da vam jih pokaže in opiše Miran, kot jih je že tudi meni.  Sprejmite povabilo in se nam pridružite. 

Našo dejavnost podpira Mestna občina Novo mesto.

ODHOD:

Dobimo se na parkirišču pri OŠ Bršljin, ob 8. uri. Z avtobusom se bomo odpeljali v Suho krajino.

 

TURA:

Zahtevnost: Tura ni tehnično zahtevna. Potrebna pa je določena kondicija.

Trajanje:     Hoje je za 3 ure, izlet pa bo trajal s postanki 4 ure in pol.

Višinska razlika: 100 metrov

Razdalja: 10 kilometrov

Izhodišče: Trebča vas

Cilj: Valična vas

  Tura bo prilagojena udeležencem in vremenskim razmeram.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v popoldanskih urah.

 

OPREMA:

Potrebovali boste dobro obutev in primerna oblačila glede na vremenske razmere. V nahrbtniku imejte malico in pijačo, ker na turi ne bo možnosti, da si kaj kupite. Mladi planinci ne pozabite na planinske dnevnike.

 

CENA: 

Otroci člani : 5 €, otroci nečlani: 8 €

Odrasli člani: 10 €, odrasli nečlani 13 €..

Za mlade planince ponujamo ugodnost: ob včlanitvi (pristopna izjava se nahaja na spletni strani Pohodniškega društva pod zavihkom članarina) in plačilu članarine (8 €) prejmete planinski dnevnik, članarino za leto 2022 in 2023 in že na tej turi nižjo ceno.

Zaradi lažje organizacije prosim za prijave do četrtka 17. novembra 2022 na spodnje kontakte

PRIJAVE:

·                               mentorji planinskih krožkov na osnovnih šolah,

·                               GSM 041 913 336, Božo Mlakar, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

·                               GSM 031 393 593, Igor Cibic, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

VODENJE:

Turo bomo vodili vodniki PZS. Vodji pa bova Božo Mlakar in Igor Cibic

Razpis pripravil Igor Cibic

POJDIMO SKUPAJ  VARNO  V  GORE.

Ferati Mučevo - Sobota, 22.10. 2022

 

Ferata se nahaja v soteski Mučevo, domačini ji rečejo tudi Hudi graben, pri Žerjavu, nedaleč od Črne na Koroškem. Ima dve variaciji, lažjo in težjo, tako, da bo vsak našel nekaj zase. Ferata Mučevo je hudo pričakovana adrenalinska pridobitev. Skupaj je dolga kar 500 metrov, razdeljena pa je na dva dela. Lažji del ferate je označen z modro, ocenjen je z oceno B, na nekaterih mestih doseže tudi C ter težji del, ki je označen z rdečo barvo in je ocenjen z oceno D oziroma na nekaterih mestih doseže tudi oceno E.

 

ODHOD:

 

Dobimo se na zbirnem mestu pri OŠ Bršlin ob 6. uri, od koder se bomo z osebnimi vozili odpeljali na Koroško.

 

TURA:

S parkirišča okoli 500m po naselju Žerjav ob ceste Črna na Koroškem – Mežica se usmerimo proti Mežici in po pločniku po 200 m pridemo do označevalne table za ferato. Od table nadaljujemo po gozdni poti v sotesko do manjšega lesenega mostička, tukaj boste našli modro in rdečo oznako, to je mesto, kjer se ločita lažja in težja ferata, od parkirišča 5 minut.

Lažja modra ferata, Višinska razlika: 130 metrov. Čas vzpona: 45 min. Zahtevnost: B/C. Ferata ima oceno B, mestoma pa C. Pot vodi čez lesen mostiček in po blagih serpentinah do pod stene. Plezanje poteka po grebenu na desni strani nad sotesko. Greben je rahlo izpostavljen in zelo razgleden, v zgornjem delu se izravna in nas prepelje do visečega mostička, kjer se lažja ferata združi s težjo. Prečimo mostiček in po nekaj metrih se ferata konča. Za sestop bomo potrebovali 20 minut.

Težja rdeča ferata, Višinska razlika: 100 metrov. Čas vzpona: 1,5h. Zahtevnost: E/D.

Pri lesenem mostičku nadaljujemo po soteski naprej okoli 80 m do vstopa v ferato. Vstop in prvih 10 - 12m je zelo zahtevnih, tukaj ocena doseže E. Nadaljuje po lažjem terenu, z manjšimi izpostavljenimi prehodi in prečenjem v levo, do visečega mostička, čez mostiček in nato po zahtevnih ploščah navpično navzgor, prav tako ocenjenega z E, do zgornjega mostička. Čez mostiček in po nekoliko lažjem terenu do previsnega dela, čezenj je tudi ocena E, nato po kombiniranem terenu do roba stene, kjer se ferata pred mostičkom združi z lažjo ferato, čez mostiček in ob jeklenici do konca plezanja. Kdor želi se lahko izogne težavnosti E in celotna ferata dobi oceno D.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v zgodnjih popoldanskih urah.

 

 

OPREMA:

Potrebovali boste feratarsko opremo (samovarovalni komplet s popkovino, čelada, pas) in rokavice. Priporočan nizke pohodne čevlje in manjši nahrbtnik. Ne pozabite na vremenu primerno opremo (zaščito proti soncu ali mrazu in rezervno perilo).

 

HRANA:

Hrano in predvsem pijačo imejte s sabo.

 

 

CENA: 

Strošek prevoza poravnate z voznikom. Priporočam 30€ po osebi.

 

 

PRIJAVE:

Prijave in informacije za člane PDNM, do zasedenosti mest oziroma najkasneje do petka, 21. oktobra 2022, na: Martin Luzar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali: 041 800 876                  

 

VODENJE

Za vodenje bomo poskrbeli vodili vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodja pa bom Tine Luzar.

 

 

       

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

TRUPEJEVO POLDNE - 5.11. 2022

 

Trupejevo Poldne je 1931m visoka gora, ki se nahaja v Zahodnih Karavankah, na meji med Slovenijo in Avstrijo. Na vrhu stoji križ in zvonček pa tudi vpisna knjižica in žig za zveste pohodnike. Vrh je pretežno porasel s travo in nizkimi borovci. Tura je primerna tudi za mlade planince. Vrh nam ponuja prečudovit razgled na Julijske Alpe in  na Martuljško skupino s kraljevskim Špikom. Kot na pladnju pa se nam predstavlja Avstrijska Koroška.

 

ODHOD:

 

Kot običajno izpred OŠ Bršljin ob 7.00 uri. Z avtomobili mimo Ljubljane in  Jesenic v Gozd Martuljek, kjer bomo zavili desno v smeri vasi Srednji Vrh.     

 

TURA:

Z izhodišča se bomo vzpenjali po cesti nad potokom Hvadnik, kjer opazimo oznako za Trupejevo Poldne. Pot je nemarkirana, a lepo uhojena. Hoja bo pretežno po gozdnatih in travnatih tleh. Kmalu bomo prišli do potoka Jerman. Nato nas bodo pričakali opuščeni stanovi na Hudih hlevih, kjer se pot zravna in po nekaj minutah hoje pripelje do široke gozdne ceste. Nadaljevali bomo po širokem kamnitem kolovozu, ki se zmerno vzpenja in nas kmalu pripelje skozi redek gozd na jaso, kjer na levi opazimo lovsko kočo in studenček. Čez travnik je steza težje sledljiva, višje v rušju pa je spet ne moremo zgrešiti. Pripelje nas na sedlo med Trupejevim Poldnem in Lepim vrhom. Nadaljevali bomo levo po razgledni grebenski poti na vrh. Za vzpon in spust  bomo potrebovali 5–6 ur hoje. Pot je lahka in tehnično nezahtevna.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v poznih popoldanskih urah.

 

 

OPREMA:

Potrebovali boste visoko gorniško obutev in vremenskim razmeram primerna oblačila  (rokavice, kapa). Priporočamo tudi pohodne palice.

 

 

HRANA:

Hrana in pijača( topla) naj bosta iz nahrbtnika, žal ob poti in na vrhu ni koče za okrepčilo.

 

 

CENA: 

Prevoz z osebnimi vozili. Strošek prevoza znaša:

-          otroci (člani) 10 €, otroci (nečlani) 15 €,

-          odrasli (člani) 20 €, odrasli (nečlani) 25 €.

 

 

PRIJAVE:

Prijave do četrtka, 3. novembra 2022, zbirava:

Tomaž Struna: tomaz.struna@gmail ali tel.: 040 215 094 in

Martin Luzar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali tel: 041 800 876

 

 

VODENJE:

Za vodenje bomo poskrbeli vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodja pa bom  Martin Luzar.

 

 

                                              

                                            Razpis pripravil: Tomaž Struna

 

                                                             

                                                     POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.