Dan Slovenskih planincev, sobota, 10. junij 2023

Letošnje srečanje Slovenskih planincev se bo odvijalo na Kalu. Planinski dom se nahaja nad Hrastnikom, malo više je tudi dom na Mrzlici. Lepo vabljeni na celodnevno planinsko dogajanje na Kalu, doživetja za mlade planince, družine in odrasle, vodeni planinski in turnokolesarski izleti, plezanje na plezalnem stolpu, predstavitev gorskega reševanja, osrednja prireditev s sprevodom praporščakov planinskih društev in na koncu zabava s skupino Orlek ter še več je dobrih razlogov, da se nam v soboto, 10. junija 2023, pridružite. Naše akcije podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

 

 

ODHOD:

 

Z avtobusnega postajališča pri TUŠ-u, nasproti glavne avtobusne postaje ob 7.30 uri. Od tu se bomo z avtobusom odpeljali mimo Sevnice – Zidanega mostu do Hrastnika.

 

TURA:

Izhodišče pohoda je parkirišče pri Rudniku v Hrastniku. S pohodom proti Planinskem domu na Kalu bomo pričeli ob 9. uri in se v dobrih 2 urah povzpeli do doma, kjer bo osrednja prireditev. Program - potek dogodkov na prireditvi si lahko pogledate v priloženi zloženki.

 

POVRATEK:

Predviden povratek v Novo mesto s parkirišča v Rajski dolini tik pod domom ob 16. uri.

OPREMA:

Potrebovali boste visoke pohodne čevlje in pohodniške palice. Ne pozabite na vremenu primerno opremo (zaščito proti soncu in rezervno perilo).

HRANA:

Hrano, prigrizke iz nahrbtnika. Na Kalu se bo lahko dobil topli obrok. Enolončnica stane 6 €, dobrote iz žara 8 €.

CENA: 

Strošek prevoza: 15 €, če bo vsaj 30 prijav . 

PRIJAVE:

Najkasneje do torka 6. junija 2023.

Božo Mlakar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali: 041 913 336.                  

 

VODENJE

Za vodenje bosta poskrbela Rudolf in Rozi Skobe.

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Božo Mlakar.

 POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

 

DanSlovenskihplanincev-zlozenka1.jpgDanSlovenskihplanincev-zlozenka3.jpgDanSlovenskihplanincev-zlozenka2.jpg

 

Svete Višarje in Giro d' Italija, Sobota, 27.5. 2023

Vabim vse ljubitelje hribov in pohodništva, da se nam pridružite na atraktivni turi na Svete Višarje, znane kot romarski kraj Slovanov, Germanov in Romanov. Že v 16. stoletju so goro imenovali božjo pot treh narodov, danes pa jim pravijo božja pot Evrope. Cerkev, ki je posvečena Višarski Kraljici, je bila v letu 2000 prenovljena. Višarje pa niso le romarsko središče, saj razgled in gostinski lokali privabijo na vrh tudi številne turiste. Planinci pa za svoj cilj radi izberejo poldrugo uro oddaljen vrh Kamnitega lovca, ki nudi lep razgled na najvišje vrhove zahodnih Julijskih Alp. Našo dejavnost podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

 ODHOD:

 

S parkirišča pri OŠ Bršljin ob 7. uri v smeri Ljubljane, Jesenic in Trbiža do zaselka Riofreddo oziroma po naše Mrzla voda.  

 

TURA:

Naše izhodišče bo kar ob glavni cesti, ki vodi proti Predelu in Nevejskemu sedlu. Od tam se bomo po kolovozu podali strmo v gozd. Skozi smrekov gozd se bomo mimo križev povzpeli na greben, ki povezuje smučišči Svete Višarje in Trbiž. Nadaljevali bomo čez Višarsko planino, po kateri se bomo povzpeli do cerkve. Po krajšem postanku se bomo spustili proti gorski cesti, ki pripelje na Višarje in si poiskali primerno mesto za spremljanje gorskega kronometra na Giru d' Italija. V upanju na Rogličevo zmago bomo počakali do razglasitve rezultatov, potem pa se vrnili v dolino po poti vzpona.

 

POVRATEK

V Novo mesto se bomo vrnili v večernih urah.                               

OPREMA:

Potrebovali boste visoke pohodne čevlje in primerna oblačila glede na vreme (rokavice, kapa in topla oblačila). Ne pozabite, da se bomo srečali tudi s snegom. Priporočamo tudi pohodne palice.

 

HRANA:

Predvsem topla pijača in hrana naj bosta iz nahrbtnika. Bo pa tudi možno dobiti hrano in pijačo v kateri izmed tamkajšnjih gostiln.

CENA: 

Cena za člane pohodniškega društva Novo mesto je 20 €.

PRIJAVE:

 Prijave do petka zjutraj, 26.maja 2023, sprejemam Martin Luzar;  na tel.: 041 800 876 ali  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 

VODENJE:

Vodja ture bom Martin Luzar, vodnik PZS in Pohodniškega društva Novo mesto.

 

Razpis pripravil: Martin Luzar

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE

7. SREČANJE PLANINK IN PLANINCEV DOLENJSKE IN BELE KRAJINE NA KRAŠNJEM VRHU, Sobota, 27. maj 2023

Letošnje sedmo Srečanje planink in planincev Dolenjske in Bele Krajine bo potekalo na Krašnjem vrhu. Tam stoji cerkev sv. Trojice in razgledni stolp. Metliški planinci pa so si uredili planinsko zavetišče. Na tokratno srečanje se bomo odpravili skupaj s planinci iz planinskega društva Pohodnik. Naše akcije podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

 

ODHOD:

 Z avtobusnega postajališča pri TUŠ-u, nasproti glavne avtobusne postaje se bomo z avtobusom ob 7. uri odpeljali iz Novega mesta čez Gorjance v Metliko. 

TURA:

Pohod se bo pričel ob 8.00 na parkirišču Pungart v Metliki. Najprej se bomo povzpeli na Veselico, v nadaljevanju pa mimo Svržakov in Slamne vasi. Sledil bo vzpon na Bojanjo vas, od koder bo še lažji sprehod do Krašnjega vrha. Pri koči na Krašnjem vrhu bo ob 11.uri družabno srečanje s kulturnim programom. Gostitelji pa obljubljajo tudi dobro jedačo in pijačo. Ob 14.uri je predviden odhod z Krašnjega vrha do Radovice, kjer nas bo čakal avtobus.

POVRATEK:

Predviden povratek v Novo mesto v popoldanskih urah.

OPREMA:

Za pohod boste potrebovali oblačila in obutev primerno vremenskim razmeram. Priporočam tudi pohodne palice.

HRANA:

Hrana in pijača naj bosta iz nahrbtnika, možno pa ju bo kupiti tudi na srečanju.

CENA: 

Prevoz in vodenje sta za člane Pohodniškega društva Novo mesto je brezplačna.

 

PRIJAVE:

Prijavite se do četrtka, 25. maja 2023, oziroma do zasedenosti mest pri: 

Robert Bozovičar, 051/344-526 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.             

VODENJE

Za vodenje bodo poskrbeli vodniki PD Metlika. 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Robert Bozovičar.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

GOLICA (1835m) Sobota, 20. maj 2023

Mladinski odsek Pohodniškega društva Novo mesto vabi VSE, še posebej pa mlade ljubitelje pohodništva in občudovalce narave na Golico, ki slovi po narcisah oziroma ključavnicah. Ta tura nas bo navdušila z razgledi, z narcisami, ki jih je mnogo in s svojimi belimi cvetivi kar pobelijo pobočja in veselim vzdušjem množice planincev na vrhu in pri koči. Našo dejavnost podpira Mestna Občina Novo mesto.

 

 ODHOD:

Dobimo se pri Osnovni šoli Bršljin v Novem mestu ob 7. uri. Peljali se bomo mimo Ljubljane do Javorniškega Rovta. Od tam se bomo peš podali na Golico.

Ker pričakujemo raznoliko skupino, smo pripravili več različic ture.

TURA:

  1. različica za zelo mlade in malo starejše: Javorniški Rovt - sedlo Suha - Koča na Golici - Planina pod Golico. Med hojo bomo imeli lep razgled na Julijske Alpe, pokukali bomo tudi na avstrijsko stran. Vzponov - višinske razlike – se bo nabralo za 600 metrov, zmerne hoje pa bo do 4 ure.
  2. različica za tiste z malo več kondicije: Javorniški Rovt - sedlo Suha - Golica (1835m) - Koča na Golici - Planina pod Golico. Grebenski del ture ponuja čudovit razgled: tako na Julijce, kot proti avstrijskim vršacem. Višinske razlike bo 860 metrov, hoje pa cca 5 ur.
  3. različica: za dobro pripravljene planince, ki bi si želeli malo več kot le osvojiti Golico smo pripravili malo daljše presenečenje. Izbrali bomo turo, ki bo primerna vremenskim razmeram in zmožnostim udeležencev. Ob poti pričakujemo množico ključavnic (narcis) in ostalega cvetja, ki nam bo bogato poplačalo vloženi trud.

Po končani turi se bosta prvi dve skupini prepeljali v Dovje k spomeniku Jakoba Aljaža, kjer bomo imeli čas za počitek in uživanje v razgledu na Triglav.   

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v večernih urah, predvidoma okoli 20. ure.

OPREMA:

Planinski čevlji, nahrbtnik, rezervna majica, bunda, rokavice, kapa, priporočljiva je tudi pelerina in seveda vse ostalo, kar obvezno sodi v nahrbtnik. Priporočamo pohodne palice.

HRANA:

Hrana in pijača naj bo iz  nahrbtnika. Možno bo tudi kaj kupiti v Koči pod Golico.

CENA: 

Otroci: Člani - 10 €, Nečlani - 14 €

Odrasli: Člani - 20 €, Nečlani - 25€

PRIJAVE:

Prijavite se do srede, 17. maja 2023, oziroma do zasedenosti mest pri:

- Majda Markovič: 041 577 822 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in

- Martin Luzar: 041 800 876 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

VODENJE

Pohod bomo vodili vodniki PZS, vodji pohoda bova Majda Markovič in Martin Luzar.

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravila Majda Markovič.

 POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

 

ČAVEN (Veliki Rob 1237m, Mala Gora in Kucelj ) NEDELJA, 7.5. 2023

Vabim Vas, vse ljubitelje hribov in pohodništva, da se nam pridružite pri nezahtevnem, vendar zelo lepem in poučnem pohodu po grebenu Čaven, ki se kot jugozahodni mejnik Trnovskega gozda dviguje nad Vipavsko dolino. S Čavna se nam odpre čudovit razgled nad Vipavsko dolino, Tržaški zaliv, Dolomite, naše Julijce in bližnji Trnovski gozd. Našo dejavnost podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

 

 ODHOD:

 S parkirišča pri OŠ Bršljin se bomo ob 6. uri odpeljali v smeri Ljubljane, Ajdovščine in vasi Lokavec proti Predmeji.  

TURA:

Naše izhodišče bo na parkirišču pred tuneli v smeri Predmeje. S parkirišča se bomo sprehodili do smernih tabel, ki označujejo Srednje čavensko pot.  Pot, ki gre takoj v gozd, se rahlo vzpenja, nato pa preči pobočja proti jugu, ki postajajo vse bolj strma. Mi bomo nadaljevali nekoliko bolj desno v smeri Male Gore, ki je znana po svojih strmih skalnatih pečinah, kjer bomo s pomočjo jeklenice prečili deloma izpostavljeno polico. Malo naprej se nahaja tudi koča na Mali Gori. Nadaljevali bomo v smeri  Kuclja in Čavna, kjer bo pri koči daljši odmor za malico. Možen bo še vzpon na 20 minut oddaljen Modrasovec (1305m) - vrh Čavna. Po počitku se bomo odpravili še na razgledni  Veliki Rob, na katerem se nahaja križ. Z vrha je lep pogled na Vipavsko dolino. Vračali se bomo delno isti, delno pa po krožni poti v smeri Predmeje, kjer bo zaključek pohoda.      

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v večernih urah.

OPREMA:

Potrebovali boste visoke pohodne čevlje in primerna oblačila glede na vreme (rokavice, kapa in topla oblačila). Priporočamo tudi pohodne palice.

HRANA:

Predvsem topla pijača in hrana naj bosta iz nahrbtnika. Bo pa tudi možnost dobiti hrano in pijačo v kateri izmed koč.

CENA: 

Otroci: Člani - 15€, Nečlani - 20€

Odrasli: Člani - 20 €, Nečlani - 25€

PRIJAVE:

Prijave do srede, 3.maja 2023, sprejemam Tomaž Struna; tel.: 040 215 094 ali  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

VODENJE

Vodja ture bo Božo Mlakar, vodnik PZS Pohodniškega društva Novo mesto.

 

Razpis pripravil: Tomaž Struna

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE