POHOD PO SITULSKI POTI IN RAGOVEM LOGU v soboto, 1. oktobra  2022

 

 

V sklopu 5. novomeškega ½ maratona  smo  pripravili zanimiv popoldanski pohod, na katerem se bomo sprehodili po Situlski poti in Ragovem logu. O Situlski poti boste izvedeli nekaj zanimivih informacij in si ogledali Novo mesto z različnih razglednih točk. Pohod je nezahteven in je primeren za otroke in odrasle.

Zbrali se bomo na Novem trgu, na startnem mestu tekov in pohoda, ob 15.10. Po predstavitvi pohoda, navodilih za varno hojo in štetju, bomo odšli mimo Športne dvorane Marof, zavili levo na novo Situlsko pot in se po njej vzpenjali do vrha Marofa. Stara Situlska pot nas bo pripeljala nad Mestne njive, kjer bomo zavili na kolovoz in po njem do Kužnega znamenja nad Ločno. Nadaljevali bomo nad obvoznico, po Ločenskem mostu prečkali reko Krko. Sledila bo hoja skozi naselje Ragovo in gozdiček Ragov log. Po lesenem Ragovskem mostu bomo šli na levi breg Krke in naprej do cilja na Novem trgu, kjer bomo zaključili naš pohod ob 17.30. 

Prijavite se lahko preko spleta na novomeški pol maraton, do četrtka, ali pa ob 15.00, pred startom na Novem trgu. Vsi prijavljeni pohodniki bodo na cilju prejeli medaljo in brezalkoholni napitek.

Vodja pohoda bo: Majda Markovič

 

 

 

KOSTANJEV PIKNIK MLADIH PLANINCEV - Sobota, 15. 10. 2022

KOSTANJEV PIKNIK MLADIH PLANINCEV

Sobota, 15. 10. 2022

 

Mladinski odsek Pohodniškega društva Novo mesto in odbor mladinskih odsekov pri MDO PD Dolenjske in Bele krajine vabi vse, ki radi aktivno preživljate prosti čas, še posebej pa otroke in študente, da se nam pridružite na oktobrski turi, na kateri bo tudi priložnost za druženje ob pečenem kostanju. Tokrat bomo imeli kostanjev piknik v Dolenjem Suhadolu. Sprejmite povabilo in se nam pridružite. 

 

ODHOD:

Dobimo se na parkirišču pri gasilskem domu v Šentpetru pri Otočcu,  ob 8. uri.

 

TURA:

Peš se bomo odpravili čez Krko in se po desnem bregu spustili do Struge. Tam bomo šli po cesti  do ceste Novo mesto - Šentjernej in jo prečkali. Po lepi gozdni poti bomo prišli iz gozda pri smetišču Leskovec. Čaka nas še malo asfalta in že bomo na igrišču v Dolenjem Suhadolu. Tam bo poskrbljeno za topel napitek in malico. Otroci se bodo lahko poigrali na igrišču in igralih. Organizirali bomo tudi športne in zabavne igre. Spekli bomo kostanj, ki ga prinesete s seboj (kostanj bomo pobrali na startu in ga odpeljali).

Hoje je približno za 3 ure.

Tura bo prilagojena udeležencem in vremenskim razmeram.

 

POVRATEK:

Za voznike bo organiziran prevoz nazaj do Šentpetra. Ostale pridejo starši iskat k igrišču. Zaključek na igrišču bo okoli 14. ure.

 

OPREMA:

Potrebovali boste dobro obutev in primerna oblačila. Priporočamo tudi rezervno perilo,  pokrivalo in pohodne palice.

 

CENA: 

Otroci in študenti : 2€.

Odrasli: 4€.

Cena je prispevek za topel napitek in hrano. Kostanj prinesite s seboj.

Zaradi lažje organizacije prosim za prijave do četrtka 13. oktobra 2022 na spodnje kontakte

PRIJAVE:

·       mentorji planinskih krožkov na osnovnih šolah,

·       GSM 041 577 822, Majda Markovič, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,

·       GSM 031 634 135, Tone Markovič, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

VODENJE:

Turo bomo vodili vodniki PZS. Vodja bo  Majda Markovič  

Pripravila Majda Markovič

POJDIMO SKUPAJ  VARNO  V  GORE.

 

 

 

POHOD DO KUŽNEGA ZNAMENJA - 23.9.2022

POHOD DO KUŽNEGA ZNAMENJA

PETEK, 23. september 2022

 

Pohodniško društvo Novo mesto vas v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto na Dan slovenskega športa vabi na dopoldanski pohod.

Zbrali se bomo na parkirišču pred Supernovo v Bršljinu,

v petek, 23. septembra 2022,  ob 8.30.

 

Pohod bo potekal skozi naselje, mimo vrtca Ostržek, po stezi na vrh hriba in nato proti Mestnim njivam. Pred naseljem bomo zavili na kolovoz in se sprehodili do Kužnega znamenja. Med krajšimi postanki si bomo ogledali Novo mesto z okolico in izvedeli zanimivosti o Kužnem znamenju. Daljši postanek bo namenjen počitku in malici iz nahrbtnika. Na izhodišče se bomo vračali delno po istih poteh, delno pa po bližnjih stezah.

Naše pohodniško druženje bomo zaključili  ob 12.00. 

Potrebovali boste športna oblačila, dobro obutev, primerno  za hojo po makadamu, kolovozu in travi. V nahrbtniku imejte pijačo in skromno malico.

Pohod je brezplačen.

 

Naše dejavnosti, pohode finančno podpira MO Novo mesto.

Zaradi lažje organizacije prosim, da se prijavite do srede,  21. septembra 2022.

Prijave zbiram:  Majda Markovič - 041 577 822 - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

RAZGIBAJMO SE OB DNEVU SLOVENSKEGA ŠPORTA

 

 

   

Razpis pripravila Majda Markovič

 

POHOD V MRZLO DOLINO IN PARK MLADOSTI - 22.9.2022

POHOD V MRZLO DOLINO IN PARK MLADOSTI

ČETRTEK, 22. september 2022

 

Pohodniško društvo Novo mesto vas v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto ob Evropskem tednu mobilnosti vabi na popoldanski pohod.

Zbrali se bomo na LOKI, pri teniških igriščih,

v četrtek, 22. septembra 2022,  ob 17.00.

 

Pohod bo potekal ob avtobusni postaji na Drsko, skozi naselje do OŠ Drska, v Mrzlo dolino in nato na hrib nad šolo. Na razglednem delu bomo imeli počitek, razgled in igre. Nadaljevali bomo mimo športne dvorane Leona Štuklja in naprej v Park mladosti, kjer bomo imeli počitek z malico. Med počitkom si bomo ogledali zanimiv in obširen razgled na Novo mesto. Sledila bo le še vrnitev skozi naselje Drska na izhodišče, kjer bomo zaključili naše pohodniško druženje ob 19.30.

Med potjo bomo imeli več krajših postankov za oglede in pitje. Daljši postanek bomo imeli za malico iz nahrbtnika v Parku mladosti.

Potrebovali boste športna oblačila, dobro obutev - primerno  za hojo po makadamu, travi. V nahrbtniku imejte pijačo in skromno malico.

Pohod je brezplačen.

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da se prijavite do torka, 20. septembra 2022.

Prijave zbirava:  Majda Markovič - 041 577 822 - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in  Ajda Hudoklin – 031 463 144, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE

 

Razpis pripravila Majda Markovič

Ferate Škocjan (Kanzianiberg) - 17.9.2022

Ferate Škocjan (Kanzianiberg)

 Sobota, 17.9. 2022

 

Bi se radi do onemoglosti naplezali ferat: težkih, srednjih in lahkih? Pa se vam ob tem ne ljubi hodit nekam daleč v visokogorje? Potem vam priporočam, da s Pohodniškim društvom Novo mesto, katerega dejavnost podpira tudi Mestna občina Novo mesto skupaj obiščemo feratarski poligon v plezališču Škocjan (Kanzianiberg) na Avstrijskem Koroškem. Toliko ferat, kot jih je tu zbranih na enem mestu ne boste našli nikjer drugje v bližini.

 

ODHOD:

 

Dobimo se na zbirnem mestu pri OŠ Bršlin ob 7. uri, od koder se bomo z osebnimi vozili odpeljali mimo Ljubljane in čez Gorenjsko na mejni prehod Korensko sedlo, od koder se bomo spustili v bližnji Škocjan.

 

TURA:

Prva ferata se začne samo 30 m stran od parkirišča. Ferate so resda kratke, vendar jih je kar 24. Težko je podati dober opis kako se jih lotiti, saj jih je toliko, da jih je težko združiti v en sam krog. Skratka na razpolago je vsaj za štiri ure zanimivega feratanja, za tiste, ki bi si želeli probati vse. Verjetno pa tudi katero za ponovit. Na feratah se najde vrtoglave viseče mostove, zipline, lestev, večje in manjše jame ter neštevno skob in klinov. Skratka, pravi adrenalinski park v naravi. Dobra polovica pa je lahkih in enostavnih ferat, namenjena začetnikom. Večina ferat je lahkih (težavnost B/C). Skozi eno izmed jam ali bolje razpok pa poteka tudi zelo zahtevna ferata težavnosti D/E, kjer v previsu na mokri in spolzki skali lahko tudi zdrsne.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v večernih urah.

 

OPREMA:

Potrebovali boste feratarsko opremo (samovarovalni komplet s popkovino, čelada, plezalni pas in rokavice). Priporočan nizke pohodne čevlje in manjši nahrbtnik. Za vse, ki bi se radi lotili tudi težjih ferat toplo priporočam popkovino. V nasprotnem primeru boste v primeru zdrsa obviseli na samovarovalnem kompletu.

 

HRANA:

Hrano in predvsem pijačo imejte s sabo.

 

CENA: 

Strošek prevoza poravnate z voznikom. Priporočam 25/30€ člani/ne člani po osebi.

 

PRIJAVE:

Prijave in informacije za člane, do zasedenosti mest oziroma najkasneje do četrtka, 15. septembra 2022, na: Martin Luzar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali: 041 800 876                  

 

VODENJE

Za vodenje bomo poskrbeli vodili vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodja pa bom Tine Luzar.

 

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.