Dom na Zelenici 1536 m - 11.-12.2.2023

Dom na Zelenici 1536 m

 

 Sobota, nedelja, 11. – 12. februar 2023

 

 

Kot vsako leto tudi letos organiziramo tradicionalno dvodnevno turo, ki je vezana na ustanovitev našega društva pred 11 leti. Našo dejavnost podpira Mestna občina Novo mesto.

 

ODHOD:

 

Dobimo se na zbirnem mestu pri OŠ Bršljin ob 7. uri, od koder se bomo z osebnimi vozili odpeljali na Ljubelj.

 

TURA:

Z Ljubelja se bomo povzpeli na Zelenico, ki jo bomo dosegli v slabi uri in pol. Pri koči bomo imeli krajši postanek, nakar se bomo podali na Palec. Palec je 2026 m visok vrh, ki se nahaja severno od Begunjščice, točneje med Zelenjakom in grebenom Na Možeh. Z vrha se nam odpre lep razgled po osrednjem delu Karavank. Za vse, ki bi rajši lažjo turo, bo na razpolago tura na Vrh Ljubeljščice 1704 m. Z vrha, katerega se je prijelo ime Triangel (ime za bližnjo, sedaj že ne delujočo, vlečnico), se nam odpre lep razgled na greben Košute in Begunjščice z ostalimi vrhovi, ponuja pa tudi pogled daleč v Avstrijo. Zvečer sledi druženje v koči. Drugi dan se bomo vrnili na Ljubelj, od koder se bomo odpravili še do Koče na Starem Ljubelju 1370 m – stari mejni prehod.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v poznih popoldanskih urah.

 

OPREMA:

Potrebovali boste visoke pohodne čevlje in zimi primerna oblačila (vetrovko ali bundo, kapo, gamaše, rokavice, rezervno perilo in nogavice). Priporočam tudi dereze, cepin in pohodne palice. Uporaba bo odvisna od razmer.

 

HRANA:

Večerjo, zajtrk in pijačo bo možno dobiti v planinskem domu. Ostalo bo moralo biti iz nahrbtnika. V koči je možen tudi dietni meni, ki ga je potrebno ob prijavi tudi navesti.

 

CENA: 

Predviden strošek prevoza in polpenziona na skupnih ležiščih znaša 60€, v ceni je vključena tudi turistična taksa. Končna cena bo odvisna od števila udeležencev. Strošek polpenziona poravnate direktno v planinskem domu, prevozni strošek pa vozniku.

 

PRIJAVE:

Prijave in informacije do zasedenosti mest oziroma najkasneje do torka, 7. februar 2023  na:  Božo Mlakar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , tel: 041 913 336

 

VODENJE:

Za vodenje bomo poskrbeli vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodji pohoda bova Martin Luzar in Božo Mlakar.

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Božo Mlakar.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE

OTOČEC – TRŠKA GORA - OTOČEC - 2.2.2023

 

OTOČEC – TRŠKA GORA - OTOČEC

MED ZIMSKIMI POČITNICAMI, V ČETRTEK, 2. FEBRUARJA 2023

 

Mladinski odsek Pohodniškega društva Novo mesto vabi VSE, še posebej pa mlade ljubitelje  pohodništva, na počitniški pohod mladinskega odseka. Odpravili se bomo. na TRŠKO GORO.

Našo dejavnost podpira Mestna občina Novo mesto.

 

 

ODHOD

Dobimo se  na parkirišču pri OŠ OTOČEC, ob 8.00.

TURA

Naša pot se bo začela na parkirišču pred OŠ Otočec. Po pločniku bomo šli do pešpoti, ki vodi do Starega gradu. Ogledali so bomo grad in okolico, ter se malo odpočili. Ob robu ceste bomo previdno nadaljevali do brvi čez potok. Sledil bo zmeren vzpon po gozdu, med vinogradi, po košenicah do cerkve na Trški gori. Po počitku, malici, razgledu in igrah bomo nadaljevali s pohodom in ga krožno zaključili pri Starem gradu, od koder je le še kratka pot do parkirišča.

Hoje s postanki bo za 3 do 4 ure in jo bomo prilagodili udeležencem.

 

POVRATEK

Na parkirišče pred OŠ Otočec se bomo vrnili med 12. in 13. uro. 

 

OPREMA

Potrebovali boste primerna oblačila glede na vreme in dobro obutev - planinske čevlje ali čevlje primerne za hojo po gozdu. V nahrbtniku imejte pijačo, malico, planinski dnevnik, rezervne nogavice, toplo oblačilo.

HRANA

Hrana in pijača bosta tokrat morala biti iz nahrbtnika.

CENA

BREZPLAČNO. Članarino za leto 2023 boste lahko poravnali na pohodu.

PRIJAVE         

-          Pri mentorjih na osnovnih šolah, ali

-          Majda: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. GSM  041 577 822.

-          Ajda: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; GSM 031 463 144.

Najkasneje do srede, 1. 2. 2023.

 

VODENJE

Turo bomo vodili vodniki PZS. Vodji pa bova Majda Markovič in Ajda Hudoklin.

 

       

 

 

PLANINSKI POZDRAV, VIDIMO SE 2. FEBRUARJA 2023.

 

 Razpis pripravila: Majda Markovič

     

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

NOVO MESTO - MIRNA PEČ - NOVO MESTO - 14.1.2023

  

 

NOVO MESTO - MIRNA PEČ - NOVO MESTO

 

V   S O B O T O ,  14.   J A N U A R J A  2 0 23

 

Mladinski odsek Pohodniškega društva Novo mesto vabi VSE, še posebej pa mlade ljubitelje  pohodništva, na prvi pohod mladinskega odseka v letu 2023. Odpravili se bomo z vlakom do Mirne Peči in se peš vrnili v Novo mesto. Našo dejavnost podpira Mestna občina Novo mesto.

 

ODHOD

Dobimo se  na železniški postaji Bršljin ob 6.20. Bodite točni, saj vlak ne čaka. Z rednim vlakom se bomo odpeljali do Mirne Peči.

TURA

Naša pot se bo začela v Mirni Peči na železniški postaji, kamor se bomo pripeljali z vlakom. Po blagem vzponu se bomo dvignili do krožišča pri avtocesti in pot nadaljevali ob avtocesti,  do pokritega vkopa na Karteljevem, kjer bomo zavili na Rudolfovo pot in šli po njej do Daljnega Vrha. Pred Daljnim Vrhom bomo zavili levo proti Kamencam. Na Kamencah se bomo ustavili pri naših gostoljubnih članih – Brezovarjevih. Pri njih se boste lahko pogreli, malicali, popili čaj, mogoče še kaj drugega in se prijetno družili. Imeli boste tudi možnost plačila članarine PZS za leto 2023. Pot bomo nadaljevali proti Bršljinu, do železniške postaje Bršljin. Hoje s postanki bo za 4 do 5 ur in jo bomo prilagodili udeležencem.

POVRATEK

Na železniško postajo v Bršljinu se bomo vrnili med 13. in 14. uro. 

OPREMA

Potrebovali boste primerna oblačila glede na vreme in dobro obutev - planinske čevlje.  Zaželena je baterijska svetilka, saj bomo s hojo pričeli še preden se bo zdanilo.

HRANA

Hrana in pijača bota tokrat moral biti iz nahrbtnika.

CENA

Otroci: člani 1€, nečlani 2€.

Odrasli: člani 2€, nečlani 3€. Članarino za leto 2023 boste lahko poravnali na pohodu.

PRIJAVE         

-          Pri mentorjih na osnovnih šolah, ali

-          Tone: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,  GSM 031 634 135 ali

-          Majda: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. GSM  041 577 822. Najkasneje do srede, 11. 1. 2023.

 

VODENJE

Turo bomo vodili vodniki PZS. Vodji pa bosta Majda in Tone Markovič

 

       

 

 

PLANINSKI POZDRAV, VIDIMO SE 14. JANUARJA 2023.

 

 Razpis pripravil: Tone Markovič

     

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

MRZLICA (1122m) - 7.1.2023

MRZLICA (1122m)

SOBOTA, 7. januar 2023

Vse ljubitelje gora vabim na prvi zimski pohod v letu 2023. Podali se bomo na Mrzlico, imenovano tudi  Knapovski in Savinjski Triglav. Spada med Zasavsko hribovje. Ponuja nam čudovit pogled na  Savinjsko dolino in Celjsko kotlino, tudi na Zasavje s Kumom in Čemšeniško planino. Hkrati bo to moja 1. pripravniška tura v okviru usposabljanja planinskih vodnikov.

 

ODHOD:

 

S parkirišča pri OŠ Bršljin se bomo ob 7. uri odpeljali skozi Trbovlje v smeri Prebolda do prelaza Podmeja, kjer bo pri lovskem domu naše izhodišče..    

 

TURA:

Na prelazu Podmeja, bomo že opazili smerne table za Mrzlico , ki nas bodo  popeljale v gozd. Pot se počasi vzpenja in nas hitro pripelje na neizrazit in malo manj razgleden Savinjski vrh (766m). Nato se počasi  malo spustimo in pot nas iz gozda pripelje na makadamsko cesto, ki vodi proti Mrzlici. Omenjeni cesti sledimo bolj po desni strani, mimo zaselka z nekaj hišami. Nadaljevali bomo po cesti vse do označenega razpotja za vrh Mrzlice ali direktno h koči na Mrzlici. Mi bomo izbrali pot na vrh Mrzlice, s katerega se bomo spustili do planinskega doma. Po počitku in okrepčilu bomo nadaljevali do doma na Kalu (985m). Sledil bo povratek nazaj na izhodišče po isti poti.

Za celotno pot bomo potrebovali 5 do 5,5 ur hoje. Potrebno bo narediti 550 višinskih metrov.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v poznih popoldanskih urah.                  

 

OPREMA:

Potrebovali boste visoke pohodne čevlje in primerna oblačila glede na vreme (rokavice, kapa in topla oblačila). Priporočamo tudi pohodne palice in derezice.

 

HRANA:

Predvsem topla pijača naj bo iz nahrbtnika. Ob poti bosta celo dve koči, ki sta odprti tudi v zimskem času in bosta nudili zavetje za okrepčilo in topel obrok.

 

CENA: 

Prevoz z osebnimi vozili; člansko izkaznico imejte s sabo. Strošek prevoza znaša:

-         otroci (člani) 15 €, otroci (nečlani) 20 €,

-         odrasli (člani) 20 €, odrasli (nečlani) 25 €.

 

PRIJAVE:

 Do srede 3. januarja 2023 jih sprejemam Tomaž Struna, tel.: 040 215 094 ali  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

VODENJE:

Vodja ture bo Branko Dolinar, vodnik PZS Pohodniškega društva Novo mesto.

 

                                                               

Vsi, ki bi želeli poravnati društveno članarino za leto 2023, pridite na zbirno mesto vsaj 10 min. pred odhodom.

                                       

                                                              Razpis pripravil  Tomaž Struna.

 

                                                     POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

PO RUDOLFOVI POTI - Sobota, 17. 12. 2022

 

Vabljeni vsi, mlade planinke in mladi planinci po letih in po srcu. V organizaciji Mladinskega odseka Pohodniškega društva Novo mesto vas vabimo na turo po Rudolfovi poti, ki jo vzdržujejo naši markacisti. Rudolfovo pot bomo prehodili od Rotovža do Konjeniškega centra v Češči vasi in nazaj. Kaj več o Rudolfovi poti boste pa izvedeli med turo. S to turo smo vključeni v mednarodni projekt Brati gore, zato bo tura kulturno obogatena z zgodbami Verice Šenica Pavletič, Škratovo mesto.

Našo dejavnost podpira Mestna občina Novo mesto. 

 

ODHOD:

Dobimo se pred Rotovžem na Glavnem trgu,  ob 8. uri.

TURA:

Zbrali se bomo pred Rotovžem. Naša pot nas bo vodila po Župančičevem sprehajališču, mimo Loke, Lastovč, Grobelj do Konjeniškega centra Češča vas. Med potjo si bomo ogledali znamenitosti, med drugimi spomenik Alojzu Knafelcu. V Češči vasi se bomo igrali družabne igre. Pripravili vam bomo tudi presenečenje. Pot v obe smeri je dolga 10 km. Na željo udeležencev bomo poskrbeli za prevoz iz Češče vasi (5 km) na izhodišče. Tura bo prilagojena udeležencem in vremenskim razmeram.

Hoje bo približno za 3 ure in je minimalna višinska razlika.

 

POVRATEK:

Po malici in igrah se bomo vrnili na izhodišče. Predviden prihod na Glavni trg bo okoli 14. ure.

 

OPREMA:

Potrebovali boste dobro obutev in primerna oblačila glede na vreme. Priporočamo tudi rezervno perilo,  pokrivalo, rokavice in pohodne palice. Malica iz nahrbtnika, zaželen topel napitek. Mladi planinci ne pozabite na planinske dnevnike.

 

CENA: 

Brezplačna.

Zaradi lažje organizacije prosimo za prijave do srede, 14. decembra 2022, na spodnje kontakte.

 

PRIJAVE:

mentorji planinskih krožkov na osnovnih šolah,

GSM 041 577 822, Majda Markovič, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,

GSM 031 634 135, Tone Markovič, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

VODENJE:

Turo bomo vodili vodniki PZS. Vodja bo Majda Markovič. 

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil: Tone Markovič

 

                                         POJDIMO SKUPAJ  VARNO  V  GORE.