RAJAC 2021

 Tudi letos smo se odzvali na povabilo planinskih prijateljev iz PSK Pobeda iz Beograda, ki vsako leto organizirajo v septembru veliko akcijo, ki se imenuje »Dan čistih planin«. Prireditev je sestavljena iz več sklopov. Tekmovalni del je tekmovanje v orientaciji  in teku. Pohodniški del pa iz več pohodov.

V petek se nas je osem planincev in planink odpeljalo do njihovega doma na Rajcu. Snidenja smo bili vsi veseli, saj z nekaterimi se nismo videli že več kot leto. Kljub mali utrujenosti po dolgi vožnji in obilni večerji smo še dolgo v noč obujali spomine na planinske dogodivščine.

V soboto smo se po zajtrku odpravili na pohod do planinske koče pri Dobrih vodah. V sončnem vremenu z letnimi temperaturami  smo uživali v lepi naravi.  Na poti smo srečavali domače pohodnike in tudi nekaj obiralcev šipka, ki je bogato obrodil. Presenečeni smo bili, ker krompir šele cveti, in da je vse lepo pokošeno. Pri koči Dobra voda smo pojedli popotnico, ki so jo nam pripravili domači planinci, kajmak v lepinji. Poleg nas je bila še večja skupina iz Zrenjanina in v klepetu in sončenju je hitro mineval čas.  Tudi v povratku nismo hiteli, ogledovali smo si naravo, malo klepetali in dobro razpoloženi prispeli v planinski dom.

Za večerjo so nam domačini postregli s »svadbenim kupusom in mladim sirom«, na koncu pa še odojek z zeljnato solato. V prijetnem klepetu se je hitro začel novi dan in tudi najbolj vztrajni smo se odpravili na počitek.

V nedeljo smo se po zajtrku poslovili od domačih planincev, se jim zahvalili za gostoljubje in se odpravili proti Beogradu. Po novi  avtocesti smo kmalu prispeli do Letalskega muzeja v Beogradu. Z zanimanjem smo si ogledali muzej in se odpravili naprej proti domu. Rahlo utrujeni smo prispeli do večera v Novo mesto.

 

Zapisal: Tone Markovič

Fotografije. Roman Makše in Branko Dolinar