Ferati Renke - Sobota, 25.6. 2022

 

Ferata Renke je ena najkrajših ferat, a je s svojimi specifičnimi lastnostmi in izjemni razgledi zelo simpatična in bi bilo škoda, da je ne splezate, če ste ljubitelj ferat. Največja posebnost je zagotovo dostop, ki poteka preko zapuščenega visečega mostu čez Savo in je tako že sam po sebi ena mala dogodivščina.

 

ODHOD:

 

Dobimo se na zbirnem mestu pri OŠ Bršlin ob 6. uri, od koder se bomo z osebnimi vozili odpeljali mimo gradu Bogenšperk v Zasavje.

 

TURA:

S parkirišča tik ob cesti se bomo najprej usmerili na viseči most, ki je uradno sicer zaprt. V nadaljevanju nas bo lepo označena potka v slabe tri četrt ure pripeljala do vstopa v ferato. Vstop v ferato zaznamuje prečnica v levo in lahek prehod. Potem pridete do osrednjega in najtežjega dela, ki je rahlo previsen in je opremljen s skobami za roke in noge, tako da je strah, da bi nam zmanjkalo oprimkov, odveč. Ko pridete tukaj čez sledi še lažji plezalni del v desno in iztek ferate v gozd.

Višinska razlika: 130 metrov. Čas vzpona: 30 min. Zahtevnost ferate: C.

Vsi, ki obožujemo športne ferate smo že komaj čakali na kakšno novo feratarsko popestritev. In smo jo tudi dočakali – ferata v Renkah je namreč dobila svojo težjo sestro. Desno od nje je v plati speljana športna ferata Renke 2, ki pa je precej težja od svoje starejše sestre. Svojo premierno otvoritev je ferata doživela 1. aprila. Je precej bolj vertikalne linije in poteka po izrazito platasti steni, vmes linija vstopi v raz, ki omogoča plezanje v razkoraku, vendar je takšen le del ferate.

Višinska razlika: 100 metrov. Čas vzpona: 30 min. Zahtevnost ferate: E.

Po izstopu iz ferate bomo nadaljevali do vrha skalnih reber - lepega razgledišča pod zaselkom Špital. V dolino oz. nazaj na izhodišče se vrnemo po sestopni stezi, ki obide ferato in zgornji del plezališča, srednji in spodnji del poti pa opravimo po isti poti.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v zgodnjih popoldanskih urah.

 

OPREMA:

Potrebovali boste feratarsko opremo (samovarovalni komplet s popkovino, čelada, pas) in rokavice. Priporočan nizke pohodne čevlje in manjši nahrbtnik. Ne pozabite na vremenu primerno opremo (zaščito proti soncu in rezervno perilo).

 

HRANA:

Hrano in predvsem pijačo imejte s sabo.

 

CENA: 

Strošek prevoza poravnate z voznikom. Priporočam 10/15€ člani/ne člani po osebi.

 

PRIJAVE:

Prijave in informacije za člane, do zasedenosti mest oziroma najkasneje do petka, 24. junija 2022, na: Martin Luzar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali: 041 800 876                  

 

VODENJE

Za vodenje bomo poskrbeli vodili vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodja pa bom Tine Luzar.

 

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.