Storžič

Pohodniško Društvo Novo mesto skupaj z mestno občino Novo mesto organizira turo na Storžič kateri je s svojimi 2132 metri najvišja gora v zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Vrh je od vsepovsod videti kot lepo oblikovan stožec, po katerem je gora tudi dobila ime. Na vršnem pobočju se proti jugu spuščajo travnate strmali, medtem ko ga nižje pokriva gozd. Proti zahodu se niža v ozkem in dolgem grebenu, imenovanem Psica, do prelaza Mala Poljana. Na severu pada s stenami in žlebovi v dolino Lomščice, proti vzhodu pa se s krajšim skalnim grebenom navezuje na Bašeljski vrh. Od osrednjega gorstva ga loči dolina Kokre.

 

ODHOD:

 

 

TURA:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POVRATEK:

 

OPREMA:

 

 

HRANA IN PIJAČA:

 

 

CENA:

 

PRIJAVE IN INFORMACIJE:

 

 

VODENJE:

Zbor ob 7. uri pred OŠ Bršljin. Od Koder se bomo odpeljali z osebnimi avtomobili po avtocesti mimo Ljubljane v smeri Jesenice kjer se usmerimo na izvoz Ljubelj. S te ceste pa pred črpalko zavijemo desno v Tržič. Cesti sledimo naprej skozi Tržič in na drugi strani Tržiča zavijemo desno proti Lomu pod Storžičem. Tej cesti naprej sledimo proti oznakam dom pod Storžičem.  

 

S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Storžiča skozi Žrelo in čez Škarjev rob. Pot nas najprej vodi vzporedno s cesto, nato pa na koncu planine Jesenje zavije levo in se po nekaj minutah nadaljnje hoje razcepi na dva dela. Desna strma pot vodi na Storžič skozi Žrelo, naravnost pa čez Škarjev rob. Usmerimo se desno po razmeroma strmi poti, ki poteka skozi gozd sledimo do vstopa v zahtevnejši del. Do sem potrebujemo približno pol ure hoje. Zelo strma in v mokrem za zdrs nevarna pot nas najprej vodi po desni strani grape, kateri se višje umakne nekoliko desno. Naprej nam je v pomoč nekaj varoval s pomočjo katerih premagamo nekaj izpostavljenih prehodov. Višje pot zavije rahlo proti levi in se vrne v grapo po kateri se nato vzpenjamo proti izteku le te. Grapa se konča oziroma začne s steno, katero nato s pomočjo številnih varoval preplezamo. Ko stopimo na vrh te stene se nam odpre lep pogled na južno stran. Nadaljujemo levo in vzpon nadaljujemo po mestoma precej ozkem in občasno izpostavljenem grebenu. Proti vrhu se greben nekoliko razširi, z desne pa se nam priključi najlažja pot na Storžič, ki vodi preko planine Javornik. Sledi le še krajši vzpon po vršnem pobočju Storžiča. Sestopili bomo pa čez Škarjev rob.

 

V Novo mesto se bomo vrnili v zgodnjih večernih urah.

 

Potrebovali boste dobro obutev - visok čevelj, primerna oblačila glede na vremensko napoved.  Plezalni pas in samo varovalni komplet, ter čelado. Priporočamo tudi pohodne palice. S seboj imejte obvezno zaščitno masko!

 

 

Hrana in pijača sta iz nahrbtnika.

 

 

 

Otroci člani PZS 12 €, odrasli člani PZS in otroci ne člani 16 €

Odrasli ne člani PZS 20 €

 

 

Roman Makše 041 710 871; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., Darko Hrnčič: 040 235 813; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in Branko Dolinar: 031 805 055; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Pohod bomo vodili vodniki in vodniški pripravniki Pohodniškega društva Novo mesto; Prevoz se opravi SAMO Z OSEBNIMI VOZILI.

Vodje bomo: Brane Dolinar, Darko Hrnčič in Roman Makše

 

Pojdimo skupaj varno v gore!

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Roman Makše.