29. JURČIČEV POHOD - 4.3.2023

V soboto, 4. marca 2023, smo se pridružili več kot 5000 pohodnikom na že 29. pohodu po Jurčičevi poti.

Na parkirišču pred OŠ Bršljin se nas je zbralo 39. Z avtobusom smo se odpeljali v Višnjo Goro, kjer je bilo že zelo veliko pohodnikov iz drugih krajev. V starem mestnem jedru so bile stojnice, kjer smo si vtisnili prvi žig v zbirni kartonček, dobili potrebne informacije in se fotografirali pri štartnem panoju. Letošnja Jurčičeva pot je potekala na temo pisateljeve ljudske zgodbe o Lepi Vidi. Pred Hišo kranjske čebele so nam lokalni čebelarji ponudili kruh z medom in povabili na ogled razstave ilustracij knjige Kozlovska sodba v Višnji Gori in same kot satovnice preurejene hiše. Po ogledu smo ob koračnicah Stiške godbe pričeli s pohodom. Začetna strmina mimo razvalin gradu nas je ogrela in upočasnila. Vztrajna, počasna hoja v strnjeni koloni, ki se je počasi vila skozi zamegljeno pokrajino, je zmogla glavni vzpon. V vasi Pristava so nas domačini pričakali z bogato ponudbo domačih dobrot. Okrepčilo, počitek, srečanja in klepet  z znanci, ki smo jih srečevali, so nam krepili veselo razpoloženje. Sledil je skoraj raven del poti. V vasi Zavrtače smo si vtisnili naslednji žig, malo postali in se družili. Na koncu vasi pa se nam je iz megle začel kazati zvonik cerkve sv. Duha, kjer je najvišja točka pohoda. Pred vzponom pa smo se ustavili še na Polževem, kjer smo imeli bogato ponudbo na stojnicah. Kratek in strm del poti po opuščenem smučišču nam zaradi megle, na žalost, ni ponudil razgledov. Pri cerkvi smo si naredili potreben počitek, se nadihali in si ogledali notranjost in zunanjost obnovljene cerkvice. Tudi urejena oklica s klopcami za počitek in velika kamnita miza so nas navdušile. Od tu pa se pot ves čas počasi spušča. Na začetku zasnežena pot se je pod množico korakov spremenila v blatno in ponekod drsečo. Blato nam ni moglo pokvariti veselega razpoloženja in vse hitrejšega približevanja Muljavi. Pred Jurčičevo domačijo je bilo veliko stojnic s ponudbo domačih obrti in pridelkov, okrepčil, informativnega gradiva. Vrata domačije so bila odprta in lahko smo si ogledali njeno notranjo ureditev iz časov Jurčičeve mladosti. Med pohodniki so se sprehajali igralci, ki nastopajo v Jurčičevih literarnih delih. Tudi odigrali so nam nekaj prizorov in nas povabili na ogled predstave o Lepi Vidi, ki jo bodo igrali v letnem gledališču v juniju in juliju. Škoda bi jo bilo zamuditi. Bogat kulturni program, vesele koračnice Stiških godbenikov, govorniki, glasba in zadovoljstvo, da smo prehodili 12 km dolgo pot, je dvigalo veselo razpoloženje. Na cilju so bili že tudi tisti, ki so pot podaljšali in si ogledali še Krško jamo in vas Krko. Ob dogovorjenem času smo zapustili prijetno dogajanje in se z avtobusom odpeljali po cesti, ki se vije po dolini, tako kot se vije reka Krka.

V Novo mesto smo se vrnili obogateni z doživetji s ture, kulturnim programom, srečanji s prijatelji, znanci in zadovoljstvom, da smo prehodili Jurčičevo pot.

 

Zapisala Majda Markovič, fotografije Aljoža Šinkovec, Roman Makše, Helena Markovič, Darinka Moretti, Franc Rifelj, Danijel Brezovar in Tone Markovič