Dom na Zelenici 1536 m

  1. in 12. februarja je Pohodniško društvo Novo mesto izpeljalo tradicionalni dvodnevni pohod, ki  je vezan na ustanovitev društva, pred enajstimi leti. Že drugo leto zapored smo se odločili za Dom na Zelenici. To izhodišče ponuja kar nekaj lepih vrhov, tudi za zimske ture. Za dvaindvajset udeležencev smo pripravili zanimive pohode in sicer; 2024 m visok Zelenjak, 2026 m visok Palec, 1704 m visok Vrh Ljubeljščice, in v nedeljo še na 1370 m visok stari mejni prehod, kjer stoji koča.

Prvi dan se je enajst pohodnikov povzpelo na 2024 metrov visok Zelenjak, na kar smo pot nadaljevali na 2026 metrov visok Palec. Pot nas je v lepem vremenu vodila po dolini Suhega ruševja proti Stolu, Vrtači na kar smo se podali desno proti Zelenjaku in Palcu. Čudovita zimska idila nas je kar vabila v svoj objem. Po uspešno opravljenih vzponih smo se po isti poti vrnili do koče.  

Preostali člani so se odpravili na Vrh Ljubeljščice ali Triangel, visok 1704 metrov. Podali so se tudi do koče pri izviru Završnice. Prisotni so bili tudi otroci, ki pa so uživali v zimskih radostih sankanja.  Večer smo preživeli v prijetnem druženju, klepetu in petju, v Koči na Zelenici. Drugi dan, po zajtrku, je sledil sestop na Ljubelj, do parkiranih avtomobilov. Med sestopom nam je Tine razložil za kaj se uporablja cepin in dereze. Imeli smo tudi praktični prikaz le tega. Udeleženci pa so se lahko tudi sami preizkusili v pravilni uporabi cepina in derez v primeru hoje, zdrsa ali padca.  

V avtomobile smo odložili nepotrebno prtljago in odšli do starega mejnega prehoda Ljubelj 1370 m. Pot poteka po cesti, ki v zimskem času postane sankaška proga. Srečali smo kar nekaj sankačev. 

Pri koči smo si privoščili enourni postanek. Sledil je spust na Ljubelj, kasneje pa še postanek v Tržiču, za nakup slastnih štrukljev.

Veseli, zadovoljni, polni čudovitih vtisov zimske idile in novih doživetij, smo se v popoldanskih urah vrnili domov, v Novo mesto.

 

Zapisal: Božo Mlakar

Slikovno gradivo: Božo Mlakar