RUDOLFOVANJE 2022

Pohodniško društvo Novo mesto, je v soboto, 9. aprila 2022,  izvedlo 7. Rudolfovanje.  Rudolfovanje je pohodniška, kolesarska in kulturna prireditev, ki je bila prvič izvedena leta 2015, ko je Novo mesto praznovalo 650 letnico ustanovitve Rudolswertha (takratno poimenovanje Novega mesta).

Rudolfova pot poteka po meji pomerja Rudolswertha, kakor ga je določil Rudolf IV. Habsburški z ustanovno listino leta 1365. Avtor trase Rudolfove poti je Tomaž Levičar. Markacisti Pohodniškega društva pa so pot skrbno uredili in označili z zeleno belimi markacijami in smernimi tablami.

Celotno, 40 km dolgo Rudolfovo pot je v soboto prehodilo 15 planincev. Ob 6. uri so začeli v Prečni in šli mimo razvalin gradu Luknja, nadaljevali so skozi naselja Suhor, Kuzarjev Kal, Hudo, mimo Žagarjevega mlina, na Daljni vrh in naprej do pokritega vkopa pri Karteljevem. Sledil je vzpon na najvišjo točko pohoda – Golušnik (510m). Nadaljevali so po grebenu in nato so se spustili proti Staremu gradu in naprej v Šentpeter, kjer so po lesenem mostu prečkali reko Krko. Ob desnem bregu so prehodili pot do Glavnega trga. Ostala jim je le še pot ob levem bregu Krke do Prečne. Nekoliko utrujeni, mokri in zelo zadovoljni so prišli na cilj, na prireditveni prostor v Dom krajanov v Prečni.

Enako pot so želeli prekolesariti 4 kolesarji, a jih je močan dež pregnal s pokritega vkopa na izhodišče.

Osrednjega pohoda, ki je potekal od pokritega vkopa pri Karteljevem, mimo Žagarjevega mlina v Bezgavcu, do Prečne, se je udeležilo 31 pohodnikov. Novomeščanom so se tokrat pridružili pohodniki iz PSK Pobeda iz Beograda, iz PD Konjuh iz Tuzle, iz PD Loče pri Slovenskih Konjicah in iz PD Semič.  Prehodili smo razgibano, razgledno 13 kilometrsko pot. Počitek in malico smo imeli v Bezgavcu, kjer so nas ujele prve dežne kaplje. Skrbno urejeno okolico mlina in mlin nam je razkazal gospodarjev dvanajst  letni sin Tine. V dežju in vetru smo nadaljevali s hojo. Spomladansko obarvana narava je bila v dežju očarljivo lepa in dišeča. Razgledi pa zastrti z kapljično zaveso. Lepo nas je bilo videti, ko smo v strnjeni koloni, mokri, nasmejani, zadovoljni prišli na cilj.

Sedem kilometrsko pot od Rotovža do Prečne ni prehodil nihče, ker si nihče ni želel začeti s hojo v nalivu.

V nobeni skupini ni prišlo do poškodb in odstopov.  Za dokaz, da smo bili na Rudolfovi poti, smo vsi  imeli  blatne čevlje in mokre pelerine, dežnike.

Po malici v Domu krajanov v Prečni, ki so jo za vse udeležence pripravili organizatorji, sledil okrnjen kulturni program. Zaradi dežja smo se morali preseliti v dvorano, kjer pa ni bilo dovolj prostora za plesalce folklorne skupine Kres. Folkloristi se nam bodo predstavili ob drugi priložnosti. Poleg napovedovalca Anžeta Vidmarja, ki nas je seznanil s 100 letnico markacije in o Alojziju Knafelcu, kateremu bo letos postavljen doprsni kip na Župančičevem sprehajališču, številnih govornikov, župana gospoda Gregorja Macedonija, nas je prišel pozdravit in nam čestitat minister Mark Boris Andrijanič. Sproščeno druženje ob prigrizku, pijači in glasbi se je nadaljevalo v pozno popoldne.

Rudolfovanje 2022 je uspelo. Vsi udeleženci ob fotografijah in TV posnetkih podoživljamo doživetja in lepote pomladno ozaljšane narave ob Rudolfovi poti. Organizatorji delamo analizo in že kujemo načrte za naslednje Rudolfovanje.

 

Fotografije: udeleženci                                                                      Zapisala: Majda Markovič