RUDOLFOVANJE 2021

V soboto, 12. junija 2021, je Pohodniško društvo Novo mesto izvedlo 6. Rudolfovanje z mednarodno udeležbo. Rudolfovanje je pohodniška, kolesarska in kulturna prireditev, katera izvedba pa je bila letos prilagojena trenutnim ukrepom za preprečevanje epidemije nalezljive bolezni Covid-19. Prireditev je bila prvič izvedena leta 2015, ko je Novo mesto praznovalo 650 letnico ustanovitve Rudolswertha (takratno poimenovanje Novega mesta). Rudolfovanje poteka po krožni Rudolfovi poti, skupne dolžine 40 km, katere trasa nas popelje po meji pomerija Rudolswertha, kakor ga je določil Rudolf IV. Habsburški z ustanovno listino leta 1365.

Markacisti Pohodniškega društva Novo mesto t.i. Rudolfovo pot skrbno urejajo in označujejo z zeleno-belimi markacijami in smernimi tablami.

Celotno traso Rudolfove poti je v soboto, v toplem in sončnem vremenu, prehodilo skupaj 15 planincev. Start poti je bil letos ob 6. uri v Prečni, nadaljevali so mimo razvalin gradu Luknja ter v nadaljevanju skozi naselja Suhor, Kuzarjev Kal, Hudo, mimo Žagarjevega mlina, na Daljni vrh in naprej do pokritega vkopa pri Karteljevem. Pot se je nadaljevala z  vzponom na najvišjo točko pohoda – Golušnik (510m), naprej pa po grebenu, ki se spusti proti Staremu gradu in nato v Šentpeter, kjer se po lesenem mostu prečka reko Krko. Ob desnem bregu reke Krke so planinci prehodili pot do Ragovskega mostu in Glavnega trga, kjer so se srečali s štirimi planinci, ki so tu začenjali svojo pot pohoda za najmlajše in najstarejše (preostalih 8 km). Po levem bregu reke Krke so skupaj prehodili pot in se zelo zadovoljni in polni lepih vtisov s poti vrnili na startno točko v Prečni ob 16 uri.

Na celotno traso Rudolfove poti se je ob 11. uri tega dne odpravilo tudi 12 kolesarjev. Manjše preglavice jim je povzročalo blato na nekaterih razmočenih delih poti.

Osrednji, 14 kilometrski pohod, se je pričel ob 10.00 uri in je potekal od pokritega vkopa pri Karteljevem, mimo Žagarjevega mlina v Bezgavcu, do Prečne. Udeležilo se ga je 26 pohodnikov. Prehodili so pretežno gozdni, razgiban in razgleden del Rudolfove poti. Družbo na poti je delal prijazen kuža. Na poti so se srečali tudi s kolesarji.

Tradicionalnega kulturnega programa žal letos ni bilo možno izvesti. Po povratku s poti je sledila kratka pogostitev pri OŠ Prečna ob klepetu, izmenjavi vtisov s poti ter načrtih za bodoče Rudolfovanje.

Pohodniško društvo se zahvaljuje markacistom, vodnikom ter vsem, ki so kakorkoli pomagali izvesti Rudolfovanje 2021. Posebna zahvala Mestni občini Novo mesto za finančno pomoč.

Zapisala. Klavdija Dolinar

Fotografije. Klavdija Dolinar in Fredi Bančov