POHOD PO RAGOVEM LOGU, MAROFU IN NOVI SITULSKI POTI

Pohodniško društvo Novo mesto je v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto, ob Evropskem tednu mobilnosti izpeljalo popoldanski pohod. Planiran pohod za v četrtek, 17. 9. 2020, nam je preprečila popoldanska ploha. Pohod smo prestavili na torek, 22. 9. 2020 in ga v skrajšani obliki tudi izpeljali.

Na Glavnem trgu pred Rotovžem se nas je zbralo 24 neustrašenih pohodnikov in 1 kuža, opremljenih z dežniki in trdno odločenih, da gremo na pohod, pa če tudi bo deževalo. Veselo razpoloženi smo zapolnili trg in pod nevihtnimi oblaki krenili na pot. Ob prvem postanku smo si ogledali igrišče, reko in lepo urejeno obrežje pod Frančiškanskim samostanom. Povedala sem jim še legendo o Ragovem logu. Ob nadaljevanju smo si ogledali jez in kamne, za katere smo iz legende izvedeli, kdaj in kako so nastali. Sledil je krajši vzpon, ki nam je pordečil lica in pospešil srčni utrip. Prijetno hojo po shojeni stezi je vse pogosteje zmotilo grmenje. Krošnje dreves so nas ščitile pred prvim dežnimi kapljami, ko pa so postale gostejše, smo odprli dežnike in nadaljevali s hojo. Malica pod krošnjami se je prilegla. Po malici smo pohiteli na Ragovski most, se na njem ustavili, opazovali jez in dežne kaplje, ki so delale vzorčke na rečni gladini. V parku pred Srednjo šolo za turizem in gostinstvo smo se dogovorili, da pohod zaključimo, ker je že močno lilo. 5 nas je s pohodom nadaljevalo. Vonj po kavi nas je zvabil v Okrepčevalnico Marof. Med kofetkanjem se je zvedrilo in z zaprtimi dežniki smo prehodili novo krožno pot,  ki je zgrajena nad obzidjem prazgodovinskega naselja. Pot je lepo urejena, z nje lahko uživamo v razgledu na Novo mesto. Ko bodo postavljene še informacijske table, bomo dobili še informacije o življenju v preteklosti.

Vsebinsko in vremensko pester pohod smo zadovoljni zaključili.

 

Zapisala: Majda Markovič

Fotografije: Helena Murgelj

DSC_0469.jpgDSC_0491.jpgDSC_0471.jpgDSC_0485.jpgDSC_0483.jpgDSC_0493.jpgDSC_0465.jpgDSC_0477.jpgDSC_0521.jpgDSC_0505.jpg