Družinski planinski tabor – Vogar 2020

Pohodniško društvo Novo mesto je izvedlo že deveti zaporedni planinski tabor, kateri je bil letos obarvan družinsko, posebej namenjen mladim planincem in medgeneracijskemu druženju v planinah. Skupno 34 članov, od tega 20 otrok in 14 odraslih smo od 10. do 14. 8. 2020 preživljali planinsko obarvane dneve v osrčju Triglavskega narodnega parka, severno od Bohinjskega jezera. Nastanjeni smo bili v Kosijevem domu na Planini Vogar, 1050 m.

 

Naš tabor smo pričeli v Ribčevem Lazu ob Bohinjskem jezeru z ogledom spomenika prvopristopnikom na Triglav, kateri so ga osvojili 25. avgusta 1778. Sledilo je kopanje v osvežujoči vodi (tisti dan je njena temperatura merila 22 stopinj) Bohinjskega jezera, na severni strani jezera. Po kopanju so se mladi planinci in nekaj odraslih podali na pohod od jezera do doma na Vogarju, kjer smo se ta dan, v poznih popoldanskih urah nastanili. Vozniki smo v času prvega pohoda poskrbeli za dostavo opreme v dom in parkiranje vozil. Drugi dan tabora smo le delno izpolnili načrtovani pohod. Od doma smo nameravali hoditi do Planine v Lazu, 1560 m, vendar smo naš pohod zaradi padavin, ki so nas ujele na poti, zaključili v koči na Planini pri Jezeru, 1450 m, od kjer smo se po okrepčilu vrnili v dom. Tretji dan tabora smo obiskali bližnjo Planino Vodični vrh, 1486 m ter četrti dan uspeli osvojiti že prej načrtovano Planino v Lazu, 1560 m, kjer smo si ogledali sirarno in stan z lesenim kuriščem. Peti dan tabora, ki je bil tudi naš zadnji dan, smo se od doma peš podali proti Bohinjskemu jezeru, od tam pa do plezališča Bellevue, kjer smo ob pomoči alpinista poizkusili plezanje. Vsak dan smo v popoldanskem času ustvarjali ali pa se izobraževali o temah planinske šole. Pohvala vsem 25 udeležencem, kateri so z uspešno opravljenim izpitom tudi opravili planinsko šolo. Večere smo preživljali ob zabavnih družabnih igrah in planinskih pogovorih. Kosijev dom na planini Vogar nam je nudil prijetno bivanje v urejenih sobah, uporabo skupnih prostorov ter postrežbo z okusno hrano in gostoljubnim osebjem. Hkrati je bil tudi praktično izhodišče za naše pohode.

 

Veseli nas, da smo v teh petih dneh, katera so sicer zaradi pestrosti programa minila prehitro, varno uspeli doseči zastavljane pohodniške cilje, stkali nova in utrdili stara prijateljstva, se družili v prijetnem planinskem vzdušju, širili naša znanja in obzorja, živeli zdrav življenjski slog ter obogatili življenja z novimi doživetji. Za organizacijo in vodenje tabora, da smo lahko dosegli in doživeli vse navedeno, se lepo zahvaljujemo predsedniku društva Tonetu Markoviču. Za finančno pomoč pri izvedbi tabora pa se zahvaljujemo Mestni občini Novo mesto in Fundaciji za šport.

 

Zapisala: Klavdija Dolinar

Fotografije: udeleženci tabora