Pohod ob Temenici

Kljub rahlemu sneženju in nizki temperaturi se nas je zbralo 40 pohodnikov, ki smo se odločili, da bomo soboto preživeli na svežem zraku. Od centra Mirne Peči smo se najprej po travnikih približali reki Temenici. Ob tej kraški rečici smo se sprehodili do Zijala, kjer smo si ogledali lepo urejen izvir Temenice. Tukaj Temenica drugič pride na dan, potem ko ponikne v Ponikvah. Prvi izvir Temenice je pod Bogenšperkom, nad vasico Pusti Javor. Pot smo nadaljevali večinoma po kolovoznih poteh na Golobinjek. Na vrhu Golobinjeka smo si lahko ogledali cerkev in si potešili lakoto z dobrotami, ki smo jih imeli v nahrbtnikih. Pot smo nadaljevali po asfaltni cesti proti Goriški vasi, kjer Temenica ponovno ponikne, in se pojavi v Luknji pri Prečni. Po kratki poti se pri Zalogu izliva v Krko.

Na poti smo se ustavili še pri prijaznem malem pivovarju, gospodu Cesarju, ki nam je pokazal, kako se vari pivo. Tudi preizkusili smo ga lahko.

V zvoniku je že odbilo poldne in čez travnike smo se vrnili v center Mirne Peči, kjer so nas čakali avtomobili.

Vsi veseli, da smo nekaj naredili za svoje telo in dušo, smo se odpeljali nazaj v Novo mesto. Obljubili smo si, da se ponovno zberemo na naslednji turi, ki bo 19. januarja.

 

Besedilo: Tone Markovič

Fotografije: Miran Jenko in Igor Pucelj