Pohod v neznano

Bliža se prvi december in praznovanje Majdinega rojstnega dneva in to okroglih šestdeset let. Kaj narediti, jaz pa vodim turo v neznano? Bomo malo prilagodili.

S Tinetom se dogovorim, da bo on vodil začetek ture v neznano. Tudi moja poškodba kolena še ni sanirana za hitro hojo.

Pripravim razpis in vse ostane neznano za večino udeležencev. Pohodniki, ki so se prijavili na turo, se zberejo ob osmih pri Osnovni šoli Bršljin. Skupina ima malo več časa in si privošči še jutranjo kavico. Začnejo v Luknji, da si lahko ogledajo ograjo, ki so jo letos postavili naši zagnani markacisti. Čas jim dopušča še kratek postanek v Romanovi zidanici.

Majda s svojimi povabljenimi se zbere ob devetih pri Kalii. V spremstvu treh vnukov vodi pohod do mlina v Bezgavcu. Skupini se združijo pri mlinu, kjer nas Majda postreže. Prijazni lastniki mlina nam skuhajo čaj in »kuhančka«. Silvester pa pripelje Tanjino ocvirkovo potico in druge dobrote. Čas hitro teče, ko klepetaš v prijetni družbi. Skupaj nadaljujemo ob potoku in se dvignemo na Daljni Vrh. Jutranji mraz popusti in blato se lepi na čevlje, da postanejo težki. Pot nas popelje v gozd in že slišimo avtomobile, ki drvijo po avtocesti. Še malo grizemo kolena v klanec in že smo pri Darinki, kjer se okrepčamo s kmečko pojedino in odžejamo. Vozniki gremo še po avtomobile in zaključimo prijetno druženje. Na turi v neznano nas je bilo 39.

 

Besedilo: Tone Markovič

Fotografije: Jože Hartman in Tone Markovič