Strunjan - Tura ob slovenski obali - 18. 11. 2018

Člani Pohodniškega društva Novo mesto že tretjo leto zapored v času praznika kakija obiščemo slovensko obalo. Tudi letos smo se odpravili, datum naše ture je tokrat sovpadal z lokalnimi volitvami, kar se je poznalo na udeležbi. Vseeno se nas je zbralo 31, ki smo se odločili, da bomo dan preživeli ob morju na burji in prijetnem soncu.

Z avtobusom smo se odpeljali do mejnega prehoda Sečovlje. V Sečovljah smo se razdelili na dve skupini: prva skupina se je namenila na daljšo, 16 km dolgo pot, drugo skupino pa je čakalo 10 kilometrov prijetne hoje. Pohodniki na daljši poti smo začeli svoj pohod ob mejnem prehodu Sečovlje. Pohod je skoraj v celoti potekal po trasi nekdanje ozkotirne železnice Parenzane. Pot je asfaltirana in urejena v kolesarsko oz. pohodniško pot. Pot nas je vodila najprej do vasi Sečovlje in nato naprej mimo sečoveljskega letališča in krajinskega parka Sečoveljske soline do glavnega vhoda v soline. Od tam naprej smo hodili po trasi s časovnim zamikom za drugo skupino. Člani druge skupine, v kateri smo bili malo manj mladi in otroci, smo se zapeljali do vhoda v Sečoveljske soline, da smo si skrajšali pot. Najmlajša udeleženka ture je napolnila komaj štiri leta in zmogla je prehoditi 10 kilometrov.

Vsi udeleženci smo si ogledali  vrt kaktusov, nekateri pa so si za spomin celo kupili kakšen manjši kaktus. V prijetnem sončnem dnevu smo v zavetju razgibane pokrajine in rastja nadaljevali do rta Seča. Tam pa smo kaj hitro občutili vso krutost močne burje. Ta nas je spremljala ob obali proti kampu Lucija, mimo marine do glavne plaže v Portorožu. Tam smo se malo okrepčali, otroci so izkoristili priložnost za igro na igralih. Ob 13. uri smo nadaljevali proti Strunjanu. Skupina, ki je prehodila daljšo pot, nas je dohitela. V nadaljevanju nas je pot  vodila skozi tunel in strunjanske soline. Obe skupini sta se združili na solinah in skupaj odšli na prireditveni prostor ob prazniku kakija. Ob 15.30 smo se odpravili proti domu. Spotoma smo v Izoli nakupili kakije in oljčno olje, ki nam ga je pripeljala domačinka. Krajši postanek smo naredili na postajališču Ravbarkomanda. V Novo mesto smo prispeli ob 18. uri. Organizirani sta bili praktično dve turi, daljšo je vodil Tine, krajšo pa Tone.

 

Poročila zapisala: Tine L in Tone M

Fotografije. Darko Z in Tone M