Poročilo: Rudolfovanje 2023

V soboto 1. aprila smo v organizaciji Pohodniškega društva Novo mesto tradicionalno izvedli že osmo Rudolfovanje. Dogodek, ki smo ga letos prvič organizirali tudi v okviru Rudolfovih tednov športa. Ta poteka pod okriljem Zavoda Novo mesto in združuje predvsem športna društva v Mestni občini Novo mesto, katera organizirajo svoje prireditve letos v okviru 16. Rudolfovih tednov.
Rudolfova pot je skoraj 40 km dolga pohodniško - kolesarska pot po meji pomerija Rudolswertha, kakor se je takrat imenovalo Novo mesto in ga je določil Rudolf IV. Habsburški z ustanovno listino leta 1365. Meja pomerija je potekala po levem bregu reke Krke od današnjega Šempetra do sotočja z reko Temenico. Nato je sledila Temenici do gradu Luknja ter potekala mimo Kuzarjevega Kala in Dalnjega Vrha do gradu Hmeljnik. Od tu pa po glavnem grebenu na Trško Goro in z nje po vzhodnem grebenčku nazaj do Šempetra. Avtor trase Rudolfove poti je Tomaž Levičar. V Pohodniškem društvu Novo mesto pa smo jo prilagodili bolj prijetni hoji po stezah in kolovozih ter se tako izognili asfaltu.
Rudolfovanje pa je dogodek, ki združuje pohodništvo in turno kolesarjenje po Rudolfovi poti. Pripravili smo kar tri pohode različnih dolžin. Najdaljši po celotni trasi, v dolžini 40 kilometrov, osrednji od pokritega vkopa pri Karteljevem do Prečne v dolžini 14 kilometrov in najkrajšega iz Novega mesta do Prečne v dolžini 9 kilometrov ter turno kolesarjenje po celotni poti. Seveda pa k vsakemu dogodku pripada tudi zaključek, pa tudi po pohodu ali kolesarjenju se prileže malica. Oboje smo združili in si v Domu krajanov v Prečni najprej napolnili želodčke, nato pa prisluhnili utrinkom s poti. V imenu Mestne občine Novo mesto nas je pozdravila direktorica občinske uprave Dr. Jana Bolta Saje. Kot po tradiciji pa so se tudi letošnjega Rudolfovanja udeležili številni planinski prijatelji z Dolenjske, Bele Krajine, Štajerske in Beograda.

Zapisal Martin Luzar