MRZLICA (1122m) - 7.1.2023

MRZLICA (1122m)

SOBOTA, 7. januar 2023

Vse ljubitelje gora vabim na prvi zimski pohod v letu 2023. Podali se bomo na Mrzlico, imenovano tudi  Knapovski in Savinjski Triglav. Spada med Zasavsko hribovje. Ponuja nam čudovit pogled na  Savinjsko dolino in Celjsko kotlino, tudi na Zasavje s Kumom in Čemšeniško planino. Hkrati bo to moja 1. pripravniška tura v okviru usposabljanja planinskih vodnikov.

 

ODHOD:

 

S parkirišča pri OŠ Bršljin se bomo ob 7. uri odpeljali skozi Trbovlje v smeri Prebolda do prelaza Podmeja, kjer bo pri lovskem domu naše izhodišče..    

 

TURA:

Na prelazu Podmeja, bomo že opazili smerne table za Mrzlico , ki nas bodo  popeljale v gozd. Pot se počasi vzpenja in nas hitro pripelje na neizrazit in malo manj razgleden Savinjski vrh (766m). Nato se počasi  malo spustimo in pot nas iz gozda pripelje na makadamsko cesto, ki vodi proti Mrzlici. Omenjeni cesti sledimo bolj po desni strani, mimo zaselka z nekaj hišami. Nadaljevali bomo po cesti vse do označenega razpotja za vrh Mrzlice ali direktno h koči na Mrzlici. Mi bomo izbrali pot na vrh Mrzlice, s katerega se bomo spustili do planinskega doma. Po počitku in okrepčilu bomo nadaljevali do doma na Kalu (985m). Sledil bo povratek nazaj na izhodišče po isti poti.

Za celotno pot bomo potrebovali 5 do 5,5 ur hoje. Potrebno bo narediti 550 višinskih metrov.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v poznih popoldanskih urah.                  

 

OPREMA:

Potrebovali boste visoke pohodne čevlje in primerna oblačila glede na vreme (rokavice, kapa in topla oblačila). Priporočamo tudi pohodne palice in derezice.

 

HRANA:

Predvsem topla pijača naj bo iz nahrbtnika. Ob poti bosta celo dve koči, ki sta odprti tudi v zimskem času in bosta nudili zavetje za okrepčilo in topel obrok.

 

CENA: 

Prevoz z osebnimi vozili; člansko izkaznico imejte s sabo. Strošek prevoza znaša:

-         otroci (člani) 15 €, otroci (nečlani) 20 €,

-         odrasli (člani) 20 €, odrasli (nečlani) 25 €.

 

PRIJAVE:

 Do srede 3. januarja 2023 jih sprejemam Tomaž Struna, tel.: 040 215 094 ali  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

VODENJE:

Vodja ture bo Branko Dolinar, vodnik PZS Pohodniškega društva Novo mesto.

 

                                                               

Vsi, ki bi želeli poravnati društveno članarino za leto 2023, pridite na zbirno mesto vsaj 10 min. pred odhodom.

                                       

                                                              Razpis pripravil  Tomaž Struna.

 

                                                     POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.