Ferate Škocjan (Kanzianiberg) - 17.9.2022

Ferate Škocjan (Kanzianiberg)

 Sobota, 17.9. 2022

 

Bi se radi do onemoglosti naplezali ferat: težkih, srednjih in lahkih? Pa se vam ob tem ne ljubi hodit nekam daleč v visokogorje? Potem vam priporočam, da s Pohodniškim društvom Novo mesto, katerega dejavnost podpira tudi Mestna občina Novo mesto skupaj obiščemo feratarski poligon v plezališču Škocjan (Kanzianiberg) na Avstrijskem Koroškem. Toliko ferat, kot jih je tu zbranih na enem mestu ne boste našli nikjer drugje v bližini.

 

ODHOD:

 

Dobimo se na zbirnem mestu pri OŠ Bršlin ob 7. uri, od koder se bomo z osebnimi vozili odpeljali mimo Ljubljane in čez Gorenjsko na mejni prehod Korensko sedlo, od koder se bomo spustili v bližnji Škocjan.

 

TURA:

Prva ferata se začne samo 30 m stran od parkirišča. Ferate so resda kratke, vendar jih je kar 24. Težko je podati dober opis kako se jih lotiti, saj jih je toliko, da jih je težko združiti v en sam krog. Skratka na razpolago je vsaj za štiri ure zanimivega feratanja, za tiste, ki bi si želeli probati vse. Verjetno pa tudi katero za ponovit. Na feratah se najde vrtoglave viseče mostove, zipline, lestev, večje in manjše jame ter neštevno skob in klinov. Skratka, pravi adrenalinski park v naravi. Dobra polovica pa je lahkih in enostavnih ferat, namenjena začetnikom. Večina ferat je lahkih (težavnost B/C). Skozi eno izmed jam ali bolje razpok pa poteka tudi zelo zahtevna ferata težavnosti D/E, kjer v previsu na mokri in spolzki skali lahko tudi zdrsne.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v večernih urah.

 

OPREMA:

Potrebovali boste feratarsko opremo (samovarovalni komplet s popkovino, čelada, plezalni pas in rokavice). Priporočan nizke pohodne čevlje in manjši nahrbtnik. Za vse, ki bi se radi lotili tudi težjih ferat toplo priporočam popkovino. V nasprotnem primeru boste v primeru zdrsa obviseli na samovarovalnem kompletu.

 

HRANA:

Hrano in predvsem pijačo imejte s sabo.

 

CENA: 

Strošek prevoza poravnate z voznikom. Priporočam 25/30€ člani/ne člani po osebi.

 

PRIJAVE:

Prijave in informacije za člane, do zasedenosti mest oziroma najkasneje do četrtka, 15. septembra 2022, na: Martin Luzar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali: 041 800 876                  

 

VODENJE

Za vodenje bomo poskrbeli vodili vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodja pa bom Tine Luzar.

 

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.