Porezen 1630m - Sobota, 11.6. 2022

Porezen je najvišji vrh Cerkljanskega hribovja z lepim razgledom na okoliške hribe. Pobočja na južni in zahodni strani so bogata z gorskim cvetjem, medtem ko so severna in vzhodna pobočja porasla z gozdovi. Na vrhu so ostanki labirinta podzemnih rovov, ki povezujejo utrdbe na severni in vzhodni strani Porezna. Iz tistih časov pa je tudi koča. Na samem vrhu je spomenik NOB.

Naše akcije podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

 

ODHOD:

 

Dobimo se na zbirnem mestu pri OŠ Bršljin ob 6. uri, od koder se bomo z osebnimi vozili odpeljali proti Planinskem domu Petrovo Brdo .

 

TURA:

Turo bomo pričeli na parkirišču pred Planinskim domom. Po krajšem vzponu stopimo na razgledni greben, s katerega se nam odpre pogled na Spodnje Bohinjske gore. Pot, ki nas v nadaljevanju pelje skozi gozd, se zmerno do strmo vzpenja. Višje se gozd nekoliko razredči, tako da se nam odpirajo vse lepši razgledi. Pot nas pripelje na glavni greben Porezna, katerega vrh že lepo vidimo. Nakar nas lahkotna in razgledna pot pod Pohoškim kupom in mimo Doma Andreja Žvana - Borisa pripelje na sam veh Porezna. Po krajšem postanku na vrhu se bomo venili do Doma, kjer bomo nareili daljši postanek. Sledil bo povratek na izhodišče po isti poti. Hoje bo za približno 5 ure, vmes pa bo potrebno premagati 827 metrov višinske razlike.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v poznih popoldanskih urah.

 

OPREMA:

Oprema naj bo primerna vremenu. Potrebovali boste visoke pohodne čevlje in pohodne palice. Ne pozabite tudi na zaščito proti soncu in rezervno perilo.

 

HRANA:

Hrana in pijača naj bo iz nahrbtnika. Možno jo bo dobiti tudi v planinskem domu na Poreznu.

 

CENA: 

Otroci       člani PZS  10€                                   ne člani  13€                                                   

Odrasli      člani PZS  15€                                   ne člani 20€

 

PRIJAVE:

Prijave in informacije do zasedenosti mest oziroma najkasneje do četrtka, 9. junija 2022, na:

   Martin Luzar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel: 041 800 876 ali                                                                                             

   Božo Mlakar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , tel: 041 913 336

 

VODENJE:

Za vodenje bomo poskrbeli vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodji pohoda bova: Martin Luzar in Božo Mlakar

 

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Božo Mlakar.