Tabor 2017

 
 

5. planinski tabor Pohodniškega društva Novo mesto, je potekal na Slatni nad Ratečami, od 29. 7. do 5. 8. 2017. Na taboru je bilo 33 planincev.
Zahvaljujemo se Mestni občini Novo mesto, ki je tudi letos tabor finančno podprla in s tem vplivala na nižjo ceno in kvalitetnejšo izvedbo tabora.
Med tem, ko je bilo v dolinah zelo vroče (35 *C), so bile v gorah temperature prijetnejše. Planinci smo se v soboto z avtomobili odpeljali na Ljubelj, od tam pa peš do doma na Zelenici in po počitku še na vrh. Sestopili smo po isti poti. 6 planincev z več kondicije pa je šlo na Begunjščico in sestopilo čez Prevalo in Bornove tunele na izhodišče.  Po prijetni turi z medsebojnim spoznavanjem, smo se odpeljali na Slatno. Po namestitvi, postiljanju, nas je že čakala okusna večerja, ki nam je zelo teknila in nato je sledil spoznavni večer. Vsak je izvlekel listek z imenom skritega prijatelja, tako se je začela celotedenska igra.

V nedeljo, 30. 7. 2017,  je 8 planincev pohitelo na Rateško Ponco, ki so jo v dežju tudi dosegli.
Skupina z mladimi planinci jim je sledila do hudournika, kjer smo se obrnili in se z večkratnim vedrenjem pod smrekami, vrnili v dom. Popoldne smo risali, izpolnjevali planinske dnevnike in izdelovali zapestnice za skrite prijatelje. V gozdu za domom smo napeli vrvne ograje, ob katerih so mladi planinci vadili, kako se varuje z uporabo samovarovalnega kompleta. Pri tem so zelo uživali. Za večerjo smo si ob ognju spekli klobase. Po pestrem celodnevnem dogajanju smo utrujeni zaspali.

V ponedeljek, 31. 7. 2017,   se je 5 izkušenih planincev podalo na Prisojnik. Tura je bila zahtevna, razgledi enkratni in doživetja prečudovita in nepozabna.
Večina pa nas je šlo ob reki Pišnici v Krnico. Med postanki so mladi planinci na produ gradili možice in preskakovali suhe jarke, ker se je Pišnica stisnila v ozko strugo z malo vode. Zadnji del se je najmlajšim planincem malo vlekel in so pogosto spraševali, kdaj bomo prišli do koče. Pri koči smo se v senci na odeji, ki nam jo je ponudila prijazna oskrbnica, odpočili, malicali, si vtisnili žige v planinske dnevnike.  Nekateri pa so si za spomin kupili magnetke in razglednice. Pri koči je bilo zelo veliko planincev. Ob povratku smo šli skozi Kekčevo deželo. Pot je zanimiva, še posebno ob vodi. Videli smo modrasa, ki se je sončil na poti. Ob našem prihodu pa se je hitro skril pod kup dračja. Predvsem mladi planinci bodo odslej resneje upoštevali opozorila vodnikov, da naj bodo previdni zaradi kač. Dan je bil zelo vroč, zato smo hodili po senci in v njej počivali. Dele poti, ki so bili izpostavljeni soncu pa smo hitro prehodili.
Po kosilu smo se družili in počivali v senci pred domom. 11 mladih planincev in 2 spremljevalki, smo šli popoldne v Kekčevo deželo. Iz Kranjske gore smo se z Bedancbusom odpeljali, pod vodstvom animatorja Matija, v Kekčevo deželo. Program je bil zelo zanimiv in vznemirljiv. Otroci so se vživeli v dogajanje in pomagali Mojci iz Bedančeve kletke. S Kekcem pa so prepevali, odkrivali skrivnosti in obiskali Pehto. Pehta je za obiskovalce pripravila zdravilen čaj in pecivo za pogum, ki je vsem teknil. O vznemirljivih doživetjih so navdušeno pripovedovali vsem, ki  so nas čakali pred domom.

V torek, 1. 8. 2017, smo šli v Tamar. 15 se nas je do Planice in nazaj peljalo z avtomobili, nato pa peš po planinski poti, ki je bolj senčna v Tamar. Med potjo smo počivali na klopcah ob balvanih in prebirali informativne table o geoloških podatkih iz te ledeniške doline. V Tamarju so nas že čakali naši planinci, ki so šli peš od doma in po stopnicah ob velikanki v Planico. Bili so navdušeni nad pogledom z velikanke, stopnice pa so jih zelo utrudile. Prijetno druženje pred kočo, malica in počitek so nam dali novih moči, da smo si skupaj ogledali izvir in slap Nadiže ter se vrnili po isti poti v Planico in nato v dom. Odrasli smo se družili in počivali, mladi planinci pa so bili vse popoldne športno in ustvarjalno aktivni.
Zvečer smo si ogledali fotografije iz dosedanjih tur in si pripovedovali doživetja in zanimivosti.

V sredo, 2. 8. 2017, smo se odpeljali v Bohinj. 21 nas je šlo najprej na turo na Peč, od koder je čudovit razgled na jezero in okoliške gore. Zanimivo je bilo opazovati gondolo, ki se je spuščala z Vogla. Po turi, ki je ves čas po senci, smo odšli na kopanje. Prijetno topla voda nas je hitro zvabila v osvežujoče kopanje.
8 planincev je osvojilo Montaž in so nam zvečer navdušeno pripovedovali o turi in gamsih. Ta dan so bili prosti tudi kuharji, zato so šli v Tamar. Zvečer so mladi planinci pripravili program. Nastopali so s petjem, recitiranjem, plesom, pripovedovanjem in turnirjem v babintonu. Le najmlajša planinca nista zbrala dovolj poguma za nastop. Gledalci so bili navdušeni.

V četrtek, 3. 8. 2017, smo se po zajtrku odpeljali v Martuljk. Najprej smo si ogledali kopo in izvedeli, kako se kuri kopa, da se les spremeni v oglje. Otroci so imeli veliko vprašanj, na katere so dobili odgovore od šaljivega oglarja. Pot je speljana ob reki, ki je v ozki senčni soteski.  Z mostu je zelo zanimiv pogled na prvi Martuljški slap. Na prodišču je postavljenih zelo veliko možicev. Po našem odhodu jih je bilo še več. V gozdu nad 1. slapom smo se malo odpočili  in se razdelili v dve skupini. 13 planincev je šlo naprej do drugega slapu in pod stene Špika. Ob vračanju so imeli postanek pri Ingotovi koči. 14 mladih planincev z vodniki pa je šlo samo do Ingotove koče, kjer so občudovali zanimivo kočo, zunanjo kuhinjo, igralne kotičke, omizja. Poizkusili smo tudi kislo mlako in žgance. Blizu koče smo na prodišču gradili možice, spuščali palice po deroči vodi in opazovali, kako jih vodni tok premetava in nosi po vijugasti strugi. Ob povratku smo naredili postanek pri oglarjih. Današnja tura ob vodi in v senci je bila pravilno izbrana za tako vroč dan. Vročino smo občutili šele ob prihodu na parkirišče, kjer so nas čakali razgreti avtomobili.
Za mlade planince smo pozno popoldne pripravili orientacijsko tekmovanje. Tekmovali so v skupinah po trije. Bili so zelo motivirani in tekmovalni. Na kontrolnih točkah so pokazali veliko planinskega znanja in spretnosti. Tekmovala je tudi skupina babic, ki so se uvrstile na zadnje mesto. Po večerji smo imeli razglasitev rezultatov in podelitev praktičnih nagrad.

V petek, 4. 8. 2017, se je 10 planincev  zgodaj odpeljalo v Planico. Šli so po lovski stezi na Cipernik. Bili so navdušeni nad razgledom, predvsem na planiške skakalnice.  Na neporaslem vrhu se niso dolgo zadrževali, ker je sonce močno pripekalo. Zadovoljni so se vrnili.
10 mladih planincev pa je šlo peš od koče do Zelencev in nazaj. Na delu poti brez sence smo hodili z dežniki. Izvirčki, razgledni stolp, mostički in pot po senci so nas navdušili. Vračanje je bilo najmlajšim naporno, ker je bilo tudi v senci vroče. Popoldne so si mladi planinci zgradili vrvne ograje in razne ovire, ki so jih potem premagovali. Med bivanjem na taboru so se zelo povezali, spoprijateljili in se naučili sodelovanja in skupnega igranja. Po večerji so težko zaključili igranje in pospravili. Celotedensko igranje skritega prijatelja, je bilo večini všeč. Na naslednjem taboru si bomo označili postelje, da bomo lažje našli in oddajali pozornosti pravemu skritemu prijatelju. Pred spanjem smo si pripravili nahrbtnike za odhod in spakirali večino prtljage. Ogledali smo si še fotografije in se dogovorili za naslednji dan, ko bomo morali hitro spakirati, pospraviti in se odpeljati.

Sobota, 5. 8. 2017, zjutraj smo pohiteli s pakiranjem in pospravljanjem. Prtljago smo zložili v avtomobile in v miru pozajtrkovali. Odpeljali smo se v Bohinj, kjer nas je že čakal Borut, ki je vodil plezanje. Za plezanje so se odločili mladi planinci in tudi veliko odraslih. Pri plezanju so bili vztrajni in uspešni. Med tem ko so nekateri plezali, pa so se drugi igrali s kamni, storži in palicami. Zgradili so si prostor za taborni ogenj. Nekaj odraslih je šlo na pohod ob jezeru in na kavico. Ponovno smo se zbrali v Srednji vasi v Piceriji Ema, kjer so nas pogostili z okusnimi picami velikankami. Sledila je le še kratka analiza 5. tabora in s tem zaključek tabora Slatna 2017. Udeleženci so izrazili nekaj pohval in zadovoljno smo se odpeljali domov.

Novo mesto: 12. 8. 2017

Zapisala: Majda Markovič