Kolesarjenje - 9.10.21

Kolesarjenje

Lucija – Plovanija – Buje – Grožnjan – Livade – Motovun in nazaj

Pohodniško društvo Novo mesto, Turno-kolesarski odsek, vabi vse ljubitelje sproščenega kolesarjenja na skupno kolesarjenje z MTB, treking ali gravel kolesi.  Kolesarjenje se bo izpeljalo v skladu z veljavnimi ukrepi COVID-19

 

ODHOD:

sobota 09. oktobra 2021 ob 09:00 uri

Zbor ob 8:50 pred vhodom v kamp Lucija (v bližini so tudi parkirni prostori). Prevoz organizirajo udeleženci sami v skladu s Covid ukrepi.

 

TURA:

Ker je Istra in tudi trasa nekoč železniške proge Parenzane v najlepših barvah oktobra, smo se odločili, da vsaj najlepši in najbolj slikoviti del odpeljemo tudi pohodniki.  

Krenili bomo preko kampa Lucija in potem ob morski obali in mimo solin do mejnega prehoda Plovanija.  Mimo "Jorasa" bo še nekaj ravnine, potem pa blagi naklon navkreber. Nagiba bo največ tam do 3%, kot je tudi največji možen naklon za vlake. Po prihodu do Buj se bomo skupaj odločili ali gremo v center na kavico, ali pa nadaljujemo do ene najlepših Istrskih vasi Grožnjan. Od tu dalje gre trasa še malenkost navkreber, vendar je vredno, saj se odpro lepi razgledi, razgibana trasa s tuneli, viadukti, mostovi in progo, ki se prevesi navzdol vse do Livad. Vas Livade je znana predvsem po tartufih - gostinski ponudbi in trgovini s tartufi Žigante.

Od tukaj nas do res še lepšega kraja kot je Grožnjan loči le 5,5 km vožnje navkreber do Motovuna. No, po kamnitih in zglajenih kockah bomo šli seveda 200 m tudi peš.

Od Motovuna se bomo preko Buj in Sečovelj do Lucije vračali po asfaltni cesti.

 

Planiram, da bo vožnje okoli 6 ur in  skupnih postankov 3 ure.

Kolesarjenje NE BO dirka!!!

 

Več o ozkotirni progi Parenzana, ki je obratovala med Trstom in Porečom  od leta 1902 do 1935, lahko preberete na:  https://sl.wikipedia.org/wiki/Porečanka

 

 

 POVRATEK:

 

Povratek pred nočjo, okoli 18 ure

 

OPREMA:

Tehnično brezhibno kolo MTB, treking, gravel,.. rezervna zračnica, osnovno orodje,…osebni dokumenti, OBVEZNO mora vsak imeti čelno svetilko za razsvetljavo v tunelih, ter zadnjo rdečo lučko.   

PRIJAVE:

Prijave niso potrebne, lahko pa pokl. Zvonko Ucman:GSM 041-810-464 ali se "prfočkate" na FB, ali e-mail; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

VODENJE/

UDELEŽBA:

S prijavo in udeležbo udeleženec potrdi, da se zaveda  zahtevnosti kolesarske ture ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje in da sodeluje na lastno odgovornost. Pobudnik oz. vodja ture ne prevzema odgovornosti nad nastalimi škodami ali poškodbami, ki jo udeleženci povzročijo sebi, ostalim udeležencem ali tretji osebi pred, med ali po prireditvi.  Vsi udeleženci morajo spoštovati veljavne cestno prometne predpise.

Uporaba zaščitne čelade je obvezna. Mladoletni se lahko udeležijo samo v spremstvu staršev ali polnoletne osebe.

 

 

 

Turo vodi načelnik TKO Zvonko Ucman

 

PLANINSKI POZDRAV, SE  VIDIMO 09. OKTOBRA 2021 !!!