JEZERSKA KOČNA, GRINTOVEC,SKUTA, DOLGI HRBET - 22.8. - 23.8.2020

JEZERSKA KOČNA 2540m, GRINTOVEC 2558m,

SKUTA 2532m in DOLGI HRBET 2473m

 

 SOBOTA, 22.8., in NEDELJA, 23.8. 2020

 

Naši tokratni cilji bodo Jezerska Kočna, Grintovec, Skuta in Dolgi hrbet, z razmeroma zelo zahtevnim dostopom. Izhodišče za turo bo na Jezerskem, spodnja postaja tovorne žičnice oziroma parkirišče, do koder se bo dalo z osebnim vozilom pripeljati. Gre za zelo zahtevne označene planinske poti, kjer bo potrebna hoja do 10 ur dnevno.

ODHOD:

Ob 4.30 uri s parkirišča pri OŠ Bršljin. Z OSEBNIMI avtomobili se bomo peljali mimo Ljubljane – gorenjska AC do odcepa za Letališče Brnik – Preddvor – Zgornje Jezersko – naprej proti Planšarskemu jezeru do parkirišča.

TURA:

S parkirišča se bomo usmerili mimo spodnje postaje tovorne žičnice najprej zložno navkreber, nato pa strmo, po t.i. Slovenski poti, povzpeli do Češke koče na Spodnjih Ravneh (1643m), od tam pa po zelo zahtevni poti na Jezersko Kočno (2540m). Z Jezerske Kočne se del poti vrnemo po isti poti nato se vzpnemo na Grintovec (2558m). Z Grintovca sestopimo do Cojzove koče na Kokrskem sedlu (1793m), kjer bomo prenočili na skupnih ležiščih. V nedeljo zjutraj ob 6:00 uri zapustimo Cojzovo kočo in se mimo bivaka pod Grintovcem in čez Škrbino (2408m) povzpnemo na Skuto (2532m). Sledi povratek do Škrbine in nato vzpon na Dolgi hrbet (2473m). Prečimo Dolgi hrbet do Mlinarskega sedla (2334m) in naprej sestopimo do Češke koče. Po počitku v Češki koči sledi sestop do vozil.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili predvidoma v večernih urah..

OPREMA:

 

Potrebovali boste dobro obutev - visok čevelj, čelado, plezalni pas in samovarovalni komplet, primerna oblačila glede na vremensko napoved. Priporočamo tudi pohodne palice.

 

HRANA IN PIJAČA:

Hrana in pijača sta iz nahrbtnika, lahko pa tudi v kočah na poti.

CENA:

Cena izleta je 15€ za udeležence, ki bodo prisedli v osebni avto voznika. Spanje v koči na Kokrškem sedlu poravna vsak udeleženec sam neposredno v koči po ceniku koče. Možno koriščenje vavčerja.

PRIJAVE IN INFORMACIJE:

Najkasneje do srede, 19. avgusta 2020 do 20:00 ure.

Prijave zbira Mladen Živković, GSM: 041 652 742, po 17:00 uri.

 

VODENJE:

 

Pohod bomo vodili vodniki Pohodniškega društva Novo mesto; Prevoz se opravi SAMO Z OSEBNIMI VOZILI.

Vodji bova Mladen Živković in Branko Dolinar.

                                      

                                   NAŠO PLANINSKO DEJAVNOST PODPIRA MO NOVO MESTO

Pojdimo skupaj varno v gore!

 

                            Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Mladen Živković