DEBELA PEČ (2014) - V SOBOTO, 20. junija 2020

Debela peč je najvzhodnejši dvatisočak v Julijcih. Po nezahtevni poti s Pokljuke je vzpon primeren tudi za manj izkušene planince. Na odličen razglednik nad dolino Krme vodi s Pokljuke pot čez planino Javornik in planino Lipanca (Blejska koča na Lipanci). Ta pot je povsem brez težav in primerna tudi za MLAJŠE OTROKE.

 

ODHOD:

Ob 7.00 uri s parkirišča pri OŠ Bršljin. Z OSEBNIMI avtomobili se bomo peljali mimo Ljubljane in Bleda, nadaljevali v smeri Pokljuke do planina Javornik.

 

TURA:

 

S parkirišča se bomo usmerili na peš pot v smeri Blejske koče na Lipanci. Pot, ki se sprva zložno vzpenja se po dobrih 10 minutah nekoliko bolj vzpne in nas pripelje do gozdne ceste, katero pa samo prečimo. Nadaljevali bomo po kolovozu v smeri Lipance do koder bomo potrebovali slabo uro. Tu bomo imeli krajši postanek in se glede na želje udeležencev razdelili v dve skupini. Prva skupina se bo povzpela na Debelo peč (vzpon traja cca. 1,5 ure), ostali pa bodo imeli priložnost vodenega sprehoda po planini Lipanca z obiskom razgledne točke, od koder bomo občudovali triglavsko pogorje. Z Debele peči se bomo spustili po poti prihoda do Blejske koče na Lipanci, kjer bo daljši postanek za okrepčilo. Nato sledi še spust do izhodišča. Omeniti velja, da bomo v primeru lepega vremena nagrajeni z čudovitim razgledom in pogledom na našega očaka. (ŽIG). Pohod sofinancira MO Novo mesto. Hoje bo za 5 ur.

POVRATEK:

 

V Novo mesto se bomo vrnili predvidoma ob 19.30 uri.

OPREMA:

 

Potrebovali boste dobro obutev - visok čevelj, primerna oblačila glede na vremensko napoved. Priporočamo tudi pohodne palice.

HRANA IN PIJAČA:

Hrana in pijača sta iz nahrbtnika, lahko pa tudi v Blejski koči na Lipanci.

CENA:

Otroci člani PZS 14 €,

Odrasli člani PZS in otroci ne člani 16 €

Odrasli ne člani PZS 20 €

PRIJAVE IN INFORMACIJE:

Najkasneje do četrtka, 18. junija 2020

Prijave zbira Majda Markovič, GSM: 041 577 822


VODENJE:

Pohod bomo vodili vodniki in mentorji Pohodniškega društva Novo mesto; Prevoz se opravi SAMO Z OSEBNIMI VOZILI.

Vodji bova Mladen Živković in Branko Dolinar.

Pojdimo skupaj varno v gore!

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Mladen Živković.

Gorjanci malo drugače - 23.5.2020

Gorjanci malo drugače

Sobota, 23. maja 2020

 

Žal je pandemija naredila svoje. Napovedane ture na Golico zaradi še vedno veljavnih ukrepov ne bomo mogli izvesti. Dejavnost društva podpira tudi MO Novo mesto, ki letos beleži 100 letnico novomeške pomladi. Zato Vas vabimo, da se nam pridružite na zanimivi turi po naših prelepih Gorjancih. Tokrat bomo raziskovali in občudovali predel Kobil - košček Gorjancev, ki je zaščiten z Naturo 2000 in starodavno Laško pot, povezovalno pot med šentjernejsko dolino in Žumberkom.

 

ODHOD:

 

Dobimo se v vasici Mihovo pri Vrhpolju v soboto, 23.5., ob 8. uri. Za vse, ki ne poznate poti ali potrebujete prevoz do izhodišča, bo zbor v Žabji vasi na parkirišči pri ZNC (kmetijska zadruga) ob 7:30.

 

TURA:

Iz vasi Mihovo se bomo podali na Laško pot. Pot nas bo vodila skozi gozd. Po dobri polovici vzpona se nam bo priključila Evropska pešpot E7, ta nas bo po razglednem grebenu pripeljala na prostrane košenice na Ravni Gori. Tu se bomo obrnili levo ter se po Trdinovi poti mimo Špilerjeve špice spustili proti Javorovici. Malo nad Javorovico bomo zopet odvili na levo -  nazaj na E7. Po njej pa na Prag, kjer stoji lovska koča LD Šentjernej. Po okrepčilu se bomo spustili do struge potoka Kobila, si ogledali veliki kanjon in se z večkratnim prečenjem struge spustili mimo nekdanje pleterske žage do obračališča, od tam pa po kolovozu in gozdni cesti do izhodišča.

 

POVRATEK:

Na izhodišče se bomo vrnili okoli 16. ure.

 

OPREMA:

Potrebovali boste dobro obutev (visoke pohodne čevlje) in primerna oblačila glede na vremenske razmere. Priporočam tudi pohodne palice.

 

HRANA:

Hrana in pijača bosta morala biti iz nahrbtnika. Vodo si boste lahko dotočili pri lovski koči.

 

CENA: 

ZASTONJ - vaš strošek je prihod na zbirno mesto in nazaj domov.

 

PRIJAVE:

Zaželene prijave do petka, 22. maja 2020 na:                                   

Martin Luzar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali 041 800 876 in

Majda Markovič This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , GSM 041 577 822

 

VODENJE:

Vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodja bom Martin Luzar.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar

 

 

 

 

27. POHOD PO JURČIČEVI POTI - 7.3.2020

27. POHOD PO JURČIČEVI POTI

SOBOTA, 7. marca 2020

Pohodniško društvo Novo mesto vabi ljubitelje pohodništva na 27. pohod po Jurčičevi poti.  Jurčičeva pot poteka po poti, ki jo je prehodil pisatelj Josip Jurčič, ko je obiskoval šolo v Višnji Gori. Tura je primerna za vse. Zaželena pa je vremenu primerna oprema.  

 

ODHOD: Tudi letos je organizator poskrbel za  brezplačen vlak.

Z vlakom z železniške postaje Bršljin ob 6:30. Prihod v Višnjo Goro ob 7:30. uri.

 

POTEK TURE: Novo mesto - Višnja gora (posebni vlak) - Višnja Gora (358m) - Stari grad (razvaline)- Pristave - Zavrtače - do hotela na Polževem. Dvignili se bomo do cerkve sv. Duha (630mnm), ki je najvišja točka pohoda. Mimo Malih Vrh, razvalin gradov Roje in Kravjek se bomo spustili do cerkve z grobom viteza Födransberga. Skozi vas Oslica se bomo spustili na Muljavo do Jurčičeve domačije. Po kulturnem programu, ki se bo začel ob 11.30, se bomo z avtobusom odpeljali do Ivančne Gorice. V ceni startnine je tudi avtobusna karta.

 

POVRATEK: Odhod vlaka iz Ivančne Gorice je ob 14.20, prihod vlaka v Novo mesto ob 15.10 uri.

Pot od Višnje gore do Muljave je dolga cca 12 km in na poti bomo premagali približno 200 višinske razlike. S postanki se pot prehodi v 4-5 urah in je primerna za vse udeležence.

 

OPREMA: Primerno vremenskim razmeram.

 

CENA: Posebni vlak je za udeležence pohoda brezplačen.

 

Startnina je 3€ (vključuje tudi avtobusni prevoz z Muljave do Ivančne Gorice).

 

Prijava:  Imenska prijava je obvezna, saj jo moramo sporočiti organizatorjem (ime, priimek in postaja vstopa/iztopa).

Prijave zbiram: Tone Markovič 031 634 135, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,

Najkasneje do četrtka, 5. marca 2020.

 

VODENJE:  Pohod je organiziran, za organiziran odhod in prihod članov Pohodniškega društva Novo mesto bo poskrbljeno.

PLANINSKI POZDRAV in NASVIDENJE 7. marca  2020.

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Tone Markovič