ŠTEMBUH, kostanjev piknik 16.10. 2021

Pohodniško društvo Novo mesto in Meddruštveni odbor PD

Dolenjske in Bele Krajine

 

VABITA MLADE PLANINCE IN DRUŽINE NA  PLANINSKO TURO IN KOSTANJEV PIKNIK

PRI PLANINSKI KOČI PD POLOM, NA ŠTEMBUHU

v soboto, 16. oktobra 2021

Mladinski odsek Pohodniškega društva in MDO PD  Mladinskih odsekov Dolenjske in Bele Krajine vabita ljubitelje narave in dobre družbe na planinsko turo iz Kostanjevice na Štembuh.

Na Štembuhu se nahaja planinsko zavetišče PD POLOM, Okrog zavetišča je veliko prostora, kjer bomo imeli športne, zabavne igre, malico, počitek, peko kostanja in srečanje s planinci drugih društev.

Vsi udeleženci bomo spoštovali takrat veljavna navodila za preprečevanje okužbe proti COVID – 19, za odrasle velja PCT pogoj.

ORGANIZACIJSKA VODJA SREČANJA:

Majda Markovič in Pavel Golob. Gostitelji pa bodo planinci PD POLOM, Kostanjevica.

 

TURA:           

Zbrali se bomo na parkirišču pri OŠ Bršljin, ob 8.00. Odpeljali se bomo  na parkirišče pred Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici, od koder bomo začeli z našo turo okoli 9. ure proti vasi Vodenice in naprej do zavetišča na Štembuhu.

Na cilju - na Štembuhu vas bodo pričakali s toplo malico (hrenovke s prilogo, čaj). Sledilo bo druženje, igre in kostanjev piknik.

PIKNIK:

Pri domu bomo pekli kostanj, ki ga morate prinesti s seboj, nekaj pa ga bodo pripravili gostitelji.

POVRATEK:

Ob 14. uri bomo odšli po planinski poti do vasi Male Vodenice, od tam  nas bo avtobus odpeljal proti domu. Planiran prihod na postajo pri OŠ Bršljin je ob  16.30.

HOJE:

Skupno hoje: 2 – 3 ure za vzpon na Štembuh, za povratek 1 uro do vasi Male Vodenice.

OPREMA:

Popolna planinska oprema za eno dnevno turo (planinski čevlji, topla oblačila, rezervna oblačila).

HRANA:

Iz nahrbtnika na poti. Malica in topli čaj bo na Štembuhu.

VIŠINSKA RAZLIKA:

Novo mesto (202m), Kostanjevica (153m), Male Vodenice (387m), Štembuh (734m)

CENA:

Mladi planinci člani PZS 8 €, odrasi člani PZS in mladi planinci nečlani 10 €, odrasli nečlani  PZS 13 €. (cena vključuje prevoz in toplo malico).

Našo dejavnost podpira MO Novo mesto.

PRIJAVE:

Prijavite se na šolah pri svojih mentorjih do srede, 13. oktobra 2021, ali Majda Markovič, 041 577 822, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; Pavel Golob, 041 750 327, golobpavel@gmail.com; 

VODENJE:

Za varno hojo in prijeten dan bomo skrbeli vodniki in mentorji.

GREMO SKUPAJ VARNO V GORE

Razpis pripravila: Majda Markovič

Kolesarjenje - 9.10.21

Kolesarjenje

Lucija – Plovanija – Buje – Grožnjan – Livade – Motovun in nazaj

Pohodniško društvo Novo mesto, Turno-kolesarski odsek, vabi vse ljubitelje sproščenega kolesarjenja na skupno kolesarjenje z MTB, treking ali gravel kolesi.  Kolesarjenje se bo izpeljalo v skladu z veljavnimi ukrepi COVID-19

 

ODHOD:

sobota 09. oktobra 2021 ob 09:00 uri

Zbor ob 8:50 pred vhodom v kamp Lucija (v bližini so tudi parkirni prostori). Prevoz organizirajo udeleženci sami v skladu s Covid ukrepi.

 

TURA:

Ker je Istra in tudi trasa nekoč železniške proge Parenzane v najlepših barvah oktobra, smo se odločili, da vsaj najlepši in najbolj slikoviti del odpeljemo tudi pohodniki.  

Krenili bomo preko kampa Lucija in potem ob morski obali in mimo solin do mejnega prehoda Plovanija.  Mimo "Jorasa" bo še nekaj ravnine, potem pa blagi naklon navkreber. Nagiba bo največ tam do 3%, kot je tudi največji možen naklon za vlake. Po prihodu do Buj se bomo skupaj odločili ali gremo v center na kavico, ali pa nadaljujemo do ene najlepših Istrskih vasi Grožnjan. Od tu dalje gre trasa še malenkost navkreber, vendar je vredno, saj se odpro lepi razgledi, razgibana trasa s tuneli, viadukti, mostovi in progo, ki se prevesi navzdol vse do Livad. Vas Livade je znana predvsem po tartufih - gostinski ponudbi in trgovini s tartufi Žigante.

Od tukaj nas do res še lepšega kraja kot je Grožnjan loči le 5,5 km vožnje navkreber do Motovuna. No, po kamnitih in zglajenih kockah bomo šli seveda 200 m tudi peš.

Od Motovuna se bomo preko Buj in Sečovelj do Lucije vračali po asfaltni cesti.

 

Planiram, da bo vožnje okoli 6 ur in  skupnih postankov 3 ure.

Kolesarjenje NE BO dirka!!!

 

Več o ozkotirni progi Parenzana, ki je obratovala med Trstom in Porečom  od leta 1902 do 1935, lahko preberete na:  https://sl.wikipedia.org/wiki/Porečanka

 

 

 POVRATEK:

 

Povratek pred nočjo, okoli 18 ure

 

OPREMA:

Tehnično brezhibno kolo MTB, treking, gravel,.. rezervna zračnica, osnovno orodje,…osebni dokumenti, OBVEZNO mora vsak imeti čelno svetilko za razsvetljavo v tunelih, ter zadnjo rdečo lučko.   

PRIJAVE:

Prijave niso potrebne, lahko pa pokl. Zvonko Ucman:GSM 041-810-464 ali se "prfočkate" na FB, ali e-mail; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

VODENJE/

UDELEŽBA:

S prijavo in udeležbo udeleženec potrdi, da se zaveda  zahtevnosti kolesarske ture ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje in da sodeluje na lastno odgovornost. Pobudnik oz. vodja ture ne prevzema odgovornosti nad nastalimi škodami ali poškodbami, ki jo udeleženci povzročijo sebi, ostalim udeležencem ali tretji osebi pred, med ali po prireditvi.  Vsi udeleženci morajo spoštovati veljavne cestno prometne predpise.

Uporaba zaščitne čelade je obvezna. Mladoletni se lahko udeležijo samo v spremstvu staršev ali polnoletne osebe.

 

 

 

Turo vodi načelnik TKO Zvonko Ucman

 

PLANINSKI POZDRAV, SE  VIDIMO 09. OKTOBRA 2021 !!!

STORŽIČ – 2132m - 2.10.2021

Sobota, 2. oktober 2021

Pohodniško društvo Novo mesto vabi vse ljubitelje pohodništva in občudovalce narave na Storžič. Storžič je 2132m visoka gora, ki se nahaja na zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Z vrha, na katerem se nahaja križ, se nam odpre lep razgled na Julijske Alpe, Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe ter na Ljubljansko kotlino in gorenjsko ravnino. Vrh ima vpisno skrinjico, žig in razgledno ploščo.

 

POZOR :          Na turi bomo spoštovali veljavne ukrepe proti Covidu-19!  

 

ODHOD:

 

Dobili se bomo pri Osnovni šoli Bršljin v Novem mestu ob 7. uri. Peljali se bomo mimo Ljubljane in Preddvora do vasi Mače.

 

TURA:

Turo bomo začeli v vasi Mače. Prvi del poti bo potekal po makadamski cesti, nato pa po gozdu in kolovozih do doma na Kališču. Po krajšem počitku se bomo podali na vrh in se po isti poti vrnili do izhodišča. Vse skupaj bo za dobrih 7 do 8 ur hoje.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v popoldanskih urah, predvidoma okoli 19. ure.

 

OPREMA:

Planinski čevlji, nahrbtnik, rezervna majica, bunda, rokavice, kapa, priporočljiva je tudi pelerina in seveda vse ostalo, kar obvezno sodi v nahrbtnik. Priporočamo pohodne palice.

 

HRANA:

Hrana in pijača naj bo iz  nahrbtnika. Možno bo tudi kaj kupiti v Domu na Kališču.

 

CENA: 

 

člani PZS 12€

ne člani PZS 15€

                           

PRIJAVE:

Prijavite se do četrtka, 30. septembra 2021, oziroma do zasedenosti mest pri:

- Branko Dolinar: 031 805 055 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

- Roman Makše:  041 710 871 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

VODENJE:

Pohod bomo vodili vodniki PZS, vodji pohoda bova Branko Dolinar in Roman Makše.

 

 

Našo dejavnost podpira Mestna Občina Novo mesto.

 

 

   Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Branko Dolinar.

 

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

POHOD PO SITULSKI POTI - 23.9.2021

ČETRTEK, 23. september 2021

 

Pohodniško društvo Novo mesto vas v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto na Dan slovenskega športa vabi na dopoldanski pohod.

Zbrali se bomo na parkirišču pred Supernovo v Bršljinu

v četrtek, 23. septembra 2021,  ob 9.00.

 

Pohod bo potekal skozi naselje, mimo vrtca Ostržek in po Situlski poti na Marof. Med krajšimi postanki si bomo ogledali in izvedeli zanimivosti o Situlski poti in Kapiteljski njivi. Daljši postanek pa bo namenjen malici iz nahrbtnika.  Na izhodišče se bomo vračali delno po istih poteh, delno pa po bližnjih stezah.

Naše pohodniško druženje bomo zaključili  ob 12.00. 

 

Potrebovali boste športna oblačila, dobro obutev, primerno  za hojo po makadamu, travi in gozdu. V nahrbtniku imejte pijačo in skromno malico.

Pohod je brezplačen.

Naše dejavnosti, pohode finančno podpira MO Novo mesto.

 

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da se prijavite do srede,  22. septembra 2021.

Prijave zbiram:  Majda Markovič - 041 577 822 - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

RAZGIBAJMO SE OB DNEVU SLOVENSKEGA ŠPORTA

Razpis pripravila Majda Markovič