Tabor za odrasle na Sedmerih jezerih - 22.7. do 26.7.2022

Tabor za odrasle na Sedmerih jezerih

 (od petka, 22.7., do torka, 26.7. 2022)

 

Že nekaj let je tlela ideja, da bi v društvu enkrat organizirali tudi tabor za odrasle. Končno je napočil čas, ko vas vabim v osrčje Triglavskega narodnega parka ali bolje, biser le tega, v Dolino Triglavskih jezer, kjer bomo bivali in od tam osvajali bližnje vrhove, po tudi zavarovanih planinskih poteh in delno po brezpotjih. Naše akcije podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

 

ODHOD:

 

Kot običajno izpred OŠ Bršljin ob 5. uri do Koče pri Slapu Savica.

 

TURA:

1.dan: Vzpon čez Komarčo, mimo Črnega jezera do Koče pri sedmerih jezerih (v nadaljevanju 7J) (1060 višinskih metrov in 2,5ur hoje) in namestitev v koči. Popoldanski pohod po želji do sedla Velika vrata oziroma na dvatisočak Čelo in nazaj (cca 600 m in 4-5 ur).

2.dan: Tura: od 7J čez Veliko Špičje na Prehodavce (cca 950 m in 5 ur), namestitev in spanje na Prehodavcih.

3.dan: Tura: Prehodavci - Vodnikov Vršac - Kanjavčeve police - Tržaška koča na Doliču - Kanjavec - Poprovec - Hribarice – 7J (cca 600 m in 8 ur hoje), spanje v koči pri Sedmerih jezerih.

4.dan: Tura: 7J - Štapce - M. Tičarica - V. Tičarica - Kopica - M. Zelnarica - V. Zelnarica - Vrata - Vogli - Pl. Dedno polje - Štapce - 7J (cca 1000 m in cca 9 ur hoje).

5.dan: Povratek v dolino čez Komno (5 ur hoje) in kopanje v Bohinjskem ali Blejskem jezeru.

OP.: Ture bodo lahko naporne zaradi dolžine, nekatere pa tudi tehnično zahtevne in primerne za izkušenega gornika, ki se je pripravljen prilagajati skupini in razmeram.

 

POVRATEK:

Predvidoma se bom vrnili v Novo mesto v poznih popoldanskih urah.

 

OPREMA:

Potrebovali boste vremenu primerno opremo za visokogorje: uhojene visoke pohodne čevlje, čelado, pohodne palice, topla oblačila, kapo, rokavice. Ne pozabite tudi na zaščito proti soncu in rezervno perilo. Obvezno imejte s sabo tudi zdravstveno izkaznico, osebni dokument in planinsko izkaznico, sicer ne bo možno uveljavljati popusta za člane PZS (doplačilo cca 8-10€/noč). Priporočam tudi notranjo spalno vrečo ali rjuhe, sicer boste morali doplačat 5€ na noč za posteljnino za enkratno uporabo.

 

HRANA:

Hrana in pijača naj bosta iz nahrbtnika. V vseh kočah bo možno dobiti hrano in pijačo. Priporočam, da imate s sabo visoko kalorično nepokvarljivo hrano in konzerve. Ne pozabite na železno rezervo in priboljške.

 

CENA: 

Cena bo odvisna od števila udeležencev. Za člane PDNM s plačano članarino za leto 2022 bo predvidoma okoli 120€. V ceno je všteto: prevoz, parkirnine in prenočišča.

 

PRIJAVE:

Obvezne prijave do ponedeljka, 18. junija 2022, oziroma do zasedenosti mest na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali tel: 041 800 876.

VODENJE:

Za vodenje bomo poskrbeli vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodja pa bom  Martin Luzar.

 

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

KOLESARSKA TURA (NM – Klevevž – NM) 9.7.2022

KOLESARSKA TURA

NM – Klevevž – NM

sobota, 9. 7. 2022

 

V teh vročih dneh vabljeni na krajšo krožno turo do osvežitve v Klevevžu.

 

ODHOD:

 

Dobimo se na Glavnem trgu pri mostu ob 8. uri.

 

TURA:

Celotna trasa je asfaltna, tako da je primerna za vsa kolesa. Od zbornega mesta se bomo odpravili čez most proti Ratežu. Pred Šentjernejem, »pri Slavcu«, zavijemo levo proti avtocesti in naprej preko Dobruške vasi in Zbur do osrednje točke ture – Klevevža. Sledi kratek, če bo interes pa tudi daljši postanek v senci soteske potoka Radulja in kopanje v termalnem izviru Kleveška toplica. Nato povratek v Novo mesto preko Šmarjeških Toplic in Otočca.

 

Skupaj slabih 50 km, cca. 500 višincev in 3-4 ure s postanki.

 

POVRATEK:

Povratek na izhodišče predviden med 11 in 12h.

 

OPREMA:

Tehnično brezhibno cestno, treking, grevel ali gorsko kolo, obvezna čelada, rezervna zračnica, osnovno orodje, . . .

 

HRANA in PIJAČA:

Hrana, prigrizki iz nahrbtnika.

Zadostna količina tekočine v bidonih, po potrebi se ustavljamo in dotočimo.

 

PRIJAVE:

Prijave zaželene na 031/290-993 – Blaž Meznarčič ali 041/810-464 – Zvone Ucman

               

 

 

POJDIMO SKUPAJ NA KOLO

Furmanski praznik 2022 - 3.7.2022

Furmanski praznik 2022

 

Nedelja, 3. 7. 2022

 

 

Na povabilo Planinskega društva Postojna se bomo odpravili na Furmanski praznik, ki ga organizira občina Postojna. V sklopu praznika je tudi pohod, ki se začne ob osmi uri. V  priloženem plakatu si lahko pogledati program.

Našo dejavnost podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

 

 

ODHOD:

 

Izpred OŠ Bršljin ob 6:30

TURA:

Pohod bo potekal po poteh nekdanjih kontrabantarjev. Začetek pohoda bo pri hotelu Kras. Skupna dolžina pohoda je 20 km in višinske razlike cca 420 metrov. Možno bo pohod končati po 12 km in 270 višinskih metrov pri »toplarju«, kjer bo organiziran prevoz s kombiji. Pot je deloma po asfaltu, makadamu in gozdni poti. Po pohodu se bomo ogledali dogajanje na sejmu.

 

 POVRATEK:

V dogovoru z udeleženci. Predvideno do 16. ure

 

OPREMA:

Zaželeni visoki pohodni čevlje in vremenu primerna oblačila.

HRANA:

Za pohod iz nahrbtnika, po pohodu bo možno nabaviti na  prireditvi.

 

CENA: 

Stroški 15 €

 

PRIJAVE:

Prijava je obvezna, najkasneje do četrtka, 30. junija 2022,

Tone Markovič  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   ali 031 634 135

                                                                       

VODENJE:

Pohod bodo vodili vodniki PD Postojna. Organizacijski vodja do Postojne in nazaj  je pa  Tone.

 

     

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Tone Markovič.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ferati Renke - Sobota, 25.6. 2022

 

Ferata Renke je ena najkrajših ferat, a je s svojimi specifičnimi lastnostmi in izjemni razgledi zelo simpatična in bi bilo škoda, da je ne splezate, če ste ljubitelj ferat. Največja posebnost je zagotovo dostop, ki poteka preko zapuščenega visečega mostu čez Savo in je tako že sam po sebi ena mala dogodivščina.

 

ODHOD:

 

Dobimo se na zbirnem mestu pri OŠ Bršlin ob 6. uri, od koder se bomo z osebnimi vozili odpeljali mimo gradu Bogenšperk v Zasavje.

 

TURA:

S parkirišča tik ob cesti se bomo najprej usmerili na viseči most, ki je uradno sicer zaprt. V nadaljevanju nas bo lepo označena potka v slabe tri četrt ure pripeljala do vstopa v ferato. Vstop v ferato zaznamuje prečnica v levo in lahek prehod. Potem pridete do osrednjega in najtežjega dela, ki je rahlo previsen in je opremljen s skobami za roke in noge, tako da je strah, da bi nam zmanjkalo oprimkov, odveč. Ko pridete tukaj čez sledi še lažji plezalni del v desno in iztek ferate v gozd.

Višinska razlika: 130 metrov. Čas vzpona: 30 min. Zahtevnost ferate: C.

Vsi, ki obožujemo športne ferate smo že komaj čakali na kakšno novo feratarsko popestritev. In smo jo tudi dočakali – ferata v Renkah je namreč dobila svojo težjo sestro. Desno od nje je v plati speljana športna ferata Renke 2, ki pa je precej težja od svoje starejše sestre. Svojo premierno otvoritev je ferata doživela 1. aprila. Je precej bolj vertikalne linije in poteka po izrazito platasti steni, vmes linija vstopi v raz, ki omogoča plezanje v razkoraku, vendar je takšen le del ferate.

Višinska razlika: 100 metrov. Čas vzpona: 30 min. Zahtevnost ferate: E.

Po izstopu iz ferate bomo nadaljevali do vrha skalnih reber - lepega razgledišča pod zaselkom Špital. V dolino oz. nazaj na izhodišče se vrnemo po sestopni stezi, ki obide ferato in zgornji del plezališča, srednji in spodnji del poti pa opravimo po isti poti.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v zgodnjih popoldanskih urah.

 

OPREMA:

Potrebovali boste feratarsko opremo (samovarovalni komplet s popkovino, čelada, pas) in rokavice. Priporočan nizke pohodne čevlje in manjši nahrbtnik. Ne pozabite na vremenu primerno opremo (zaščito proti soncu in rezervno perilo).

 

HRANA:

Hrano in predvsem pijačo imejte s sabo.

 

CENA: 

Strošek prevoza poravnate z voznikom. Priporočam 10/15€ člani/ne člani po osebi.

 

PRIJAVE:

Prijave in informacije za člane, do zasedenosti mest oziroma najkasneje do petka, 24. junija 2022, na: Martin Luzar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali: 041 800 876                  

 

VODENJE

Za vodenje bomo poskrbeli vodili vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodja pa bom Tine Luzar.

 

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

KOLESARJENJE NM – Cerklje ob Krki – NM sobota, 11. 6. 2022

KOLESARJENJE   NM – Cerklje ob Krki – NM

sobota, 11. 6. 2022

Drugi vikend v juniju vabljeni na umirjeno cestno turo ob naši zeleni lepotici, reki Krki.

 

ODHOD:

 

Dobimo se na Glavnem trgu pri mostu ob 8. uri

 

TURA:

Celotna trasa je asfaltna. Od zbornega mesta se bomo najprej ogreli po razgibani cesti čez Ratež proti Šentjerneju. Sledi ravnina proti Kostanjevici na Krki, od tam pa bomo po desnem bregu Krke nadaljevali preko Podbočja v zadnji resni klanec pred Bušečo vasjo. Tu, če bodo temperature omogočale, se lahko osvežimo tudi v Klunovih toplicah. Nato čez lesen most do Cerkelj in nazaj proti NM. V glavnem bomo vozili po ravnem, levem bregu Krke preko Gorice, mimo Kostanjevice čez Zameško in Otočec na izhodišče. Tura primerna za praktično vsa kolesa, predvsem cestna (specialke), trekinge, gravel, manj pa za gorska.

Skupaj dobrih 70 km, slabih 700 višincev in cca. 3 ure kolesarjrnja + postanki.

 

POVRATEK:

Povratek na izhodišče predviden med 12 in 13h.

 

OPREMA:

Tehnično brezhibno cestno, treking ali grevel kolo, obvezna čelada, rezervna zračnica, osnovno orodje, . . .

 

HRANA in PIJAČA:

Za daljšo turo in višje temperature zadostne količine vode – dotakanje tudi ob poti. Hrana, prigrizki iz nahrbtnika.

 

PRIJAVE:

Prijave zaželene na 041/810-464 – Zvone Ucman ali 031/290-993 – Blaž Meznarčič

               

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE