21. srečanje planinskih društev Balkana

Od 8. do 10. junija smo se udeležili srečanja balkanskih planinskih društev, med katere sodi tudi naše društvo. Letos je bilo že 21. srečanje in se je odvijalo v nacionalnem parku Risnjak na Hrvaškem. Gostitelj je bil PD Kamenjak iz Reke.

Srečanja smo se udeležili štirje delegati iz našega društva. Zbrali smo se v petek popoldne v kraju Tršće, kamor smo mi prispeli že pozno zvečer. 

V soboto smo se vsi zbrali pri zajtrku v restavraciji po imenu Brvnara.

Organizator nam je pripravil dva različno zahtevna pohoda. Planinci  zahtevnejšega pohoda so se povzpeli na vrh Risnjaka (1528 m). Za malo manj pripravljene je bil organiziran krožni pohod na vrh Rudnik, do Sokolskih stijen in nazaj na izhodišče. Pred slavnostno večerjo smo imeli vodje delegacij sestanek, da smo se dogovorili za delo v naslednjem letu. Naslednje leto bo srečanje v Bolgariji, za leto 2020 pa je bila izražena želja, da bomo srečanje gostili člani Pohodniškega društva Novo mesto.

Sledila je slavnostna večerja, izmenjava daril in druženje vseh planincev, ki prihajajo iz Bolgarije, Makedonije, Črne Gore, Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in mi iz Slovenije.

V nedeljo zjutraj bi še kar pospali, saj je bila noč kratka, a potrebno je bilo vstati in se odpraviti na zajtrk. Po zajtrku smo se poslovili od nekaterih planincev, saj so se odpravili že domov, ker jih čaka dolga pot. Spomnil sem se na leto nazaj, ko je bilo srečanje na Lovčenu in me je po srečanju čakala celodnevna vožnja domov.

Ostali smo se zbrali in se odpravili na izvir Kolpe. Po triurnem ogledu vseh lepot pri izviru Kolpe smo se vrnili domov.
 

Zapisal: Tone Markovič

Fotografije: Fredi Bančov in galerija PD Kamenjak

 

Več fotografij najdete še na spodnjih povezavah:
https://photos.google.com/share/AF1QipMeAWk80zPMG-bBtpswUJpg0hqgZ7kpJEDY7LRvDgHOA_Kfsu4EbYRfhywoT3rLTg?key=S2p6TmZmWmlSa0UwSmVYbXh5Rk9ncGxTN3lramJB

https://photos.google.com/share/AF1QipOaQqTx1cw7HSF85Y_rsR1vSvc30O5rsmBiBCzP0pGfLUbxhFaX6W_y7FaZYk7sYQ?key=d1FhU2szT0FPSEVzMTF3amdiZEJTTlg2eWE4eFp3

https://photos.google.com/share/AF1QipOqGlvhcorzWT4IpGnrqPgqqlFdWrD8JI6MPRPd4Cza8dRD64qpL-zA9ER6kvG_4Q?key=TFVsaFpmZ05xVUI2Z1o3V3AxQmQ4YjE1UFpmZzF3