Družinski tabor Vogar 2021

Poročilo "Družinski tabor Vogar 2021"

Družinski tabor, ki ga je organiziralo Pohodniško društvo Novo mesto in finančno podprla Mestna občina Novo mesto, je potekal od 5. do 9. julija 2021. Udeležilo se ga so trije vodnik, štirje odrasli planinci in 17 otrok.

Prvi dan smo z avtomobili prispeli na Bled, kjer smo si ogledali zanimivo razstavo o 40 letnici Triglavskega narodnega parka z naslovom Raj pod Triglavom. Nato pa sončno vreme izkoristili za kopanje v Blejskem jezeru. V poznih popoldanskih urah tega dne smo se iz Stare fužine povzpeli na Kosijev dom na Vogarju (1054 m), kjer smo se nastanili po sobah, se okrepčali, igrali v okolici koče, izžrebali skrivnega prijatelja in prespali.

Drugi dan smo se iz Kosijevega doma podali na pohod do Koče na Planini pri jezeru (1453 m), kjer smo imeli postanek za malico.

Pot smo nadaljevali do Planine Viševnik (1625 m) ter se vrnili okoli 15. ure nazaj na Vogar. Preostanek dneva smo eni preživeli na ustvarjalni način, saj smo izdelovali zapestnice, obeske za ključe, lovilce sanj ter šivali torbice in okraske za skrivne prijatelje. Nekateri pa so se podali v kvartopirske vode in vneto kartali igro Remi.

Tretji dan smo se sprehodili do Planine Blato, od koder nas je strma pot navkreber vodila na Planino Krstenica (1670 m). Pot je bila zaradi vročine kar naporna, vendar pa se je resnično splačalo priti na cilj, kjer smo se od veselja preizkusili v vriskanju. Na planini se nam je odprl lep razgled na  Ograde, Krsteniški Stog, Tosc, Ablanco, Uskovnico in Triglav. Pastirji pa so nas pogostili s kislim mlekom in svežo skuto in sirom. Kljub hoji, so bili mladi planinci ob prihodu v kočo na Kosijevem domu polni energije, zato smo se odpravili še do razgledne točke in pri tem opazili Turško lilijo ter se neutrudno igrali skupinske športne igre.

Četrti dan so se otroci pomerili v orientaciji, ki je vključevala tudi poznavanje rastlinja, živalstva in športne izzive. Po njej pa so odšli na krajši pohod v okolici koče, kjer so videli na bližnjem vzletišču vzleteti dva jadralca in se naučili planinsko pesem. Štiri odrasle planinke pa so se napotile iz Planine Blato do Koče pri Triglavskih jezerih in nazaj. Ta pohod je bil nepopisno lep zaradi pisanega cvetja (Pogačice, Kranjske lilije, Encijan...), ki se je nahajal ob poti. Večer smo razkrivali skritega prijatelja, se pogovorili o vtisih s tabora in pospravili stvari in oblačila v kovčke.

 

Zadnji, peti dan smo se iz Vogarja sprehodili v dolino do Starih fužin, od koder smo odšli na na izlet na Grad Bogenšperk. Tam smo imeli voden ogled gradu ter voden ogled razstave akademskega slikarja Lojzeta Adamljeta. Ob počitku na grajskem dvorišču pa smo se posladkali z čokoladnimi pralineji Restavracije Kuhla in se naprej napotili na kosilo, nato pa se podali na pot proti domu.

Prav vsi mladi planinci so bili izjemno prijazni in kolegialni. Med seboj so se spodbujali in si pomagali. Bili so vedoželjni in dobro pripravljeni za vsakodnevne pohode, zato so ob zaključku tabora tudi prejeli posebna priznanja, trenutki v njihovi družbi pa so bili nadvse dragoceni.

Najmlajša udeleženka tabora je petdnevni izlet strnila v preprosti povedi, da ji je bila všeč hrana, pijača in hoja, tabor pa bi moral trajati deset dni. Imela je še kako prav! Prelepih razgledov, ki smo se jih naužili v teh petih dneh, hudomušnih nasmehov in izjav otrok, iskric v očeh, opazovanje naravnih lepot, uživanje izvrstne hrane in okusnega planinskega čaja, nudenje medsebojne pomoči, preživljanje prostega časa v naravi v družbi vrstnikov brez telefonov ter brez televizije in še in še več... se namreč z besedami preprosto ne da opisati. Vem, da bo otrokom ta teden ostal v spominu kot prelepo doživetje v objemu slovenskih gora in upam, da se prihodnje leto zopet snidemo na taboru.

Zapisala: Staša Šetinc

Fotografije: udeleženci tabora