VELIKI VRH - KOŠUTA (2088 m) - Sobota, 19. junij 2021

Mladinski odsek Pohodniškega društva je v soboto, 19. junija 2021, organiziral turo na Veliki Vrh v Košuti.

Ob 7. uri se nas je 21 zbralo na sončno, soparno soboto pri Osnovni šoli Bršljin v Novem mestu. Z avtobusom smo se odpeljali mimo Ljubljane in Tržiča do Podljubelja. Razdelili smo se v dve skupini. Prva, 9 članska, je pod vodstvom vodnikov Martina Luzarja in Igorja Cibica krenila po nekoliko bolj zahtevni poti preko planine Korošica; ker je bilo predvideno tudi lažje plezanje in je obstajala možnost proženja kamenja so vsi udeleženci uporabljali čelade. Druga, 12 članska skupina pa se je v spremstvu manjšega psa, pod vodstvom Branka Dolinarja in ob pomoči izkušenih planincev povzpela mimo Matizovca na Kofce in naprej na Veliki vrh. Vsi smo upoštevali predpisane varnostne ukrepe za zaščito pred Covidom-19.

 

Pot je zahtevala kar dobro psiho-fizično pripravljenost udeležencev, čeprav je šlo za mladinski odsek, saj se je trasa ves čas precej strmo vzpenjala, dan pa je bil zelo lep – sončen in vroč. Prvi del poti je potekal iz vasi Jelendol po bolj makadamskem in gozdnem terenu, kjer je bila prijetna senca. Do koče na Kofcah je skupina prišla relativno hitro, saj je pot prehodila v dobri uri, označeni čas pa je predvidel uro in pol hoje. Poznalo se je, da so spredaj hodili otroci, ki so brez ruzakov lahko držali hiter tempo. Pri koči so se pohodniki okrepčali s sendvičem iz nahrbtnika in hladno pijačo iz hladilnika. Koča na Kofcah je lepa z veliko teraso, znana pa je po številnih vrstah štrukljev; s terase je lep razgled po okoliških gorah in dolini. Trije odrasli člani te druge skupine in utrujeni pes so ostali pri koči in poti na vrh niso nadaljevali; tudi dva člana prve skupine sta na Hanjževem sedlu končala pot, saj je mlajša udeleženka precenila svojo pripravljenost.

Skupina je nadaljevala pot od koče po travniku in nato po ozki peščeni oz. kamniti stezi na greben in po njem na Veliki Vrh. Ker gre za pot po odprtem, večinoma strmem terenu, je bilo do vrha potrebnih uro in pol, kar je tudi običajen predvideni čas. Na vrhu sta se hkrati zbrali obe skupini in zadovoljno predahnili. Skupaj smo se spustili do koče na Kofcah in po daljšem premoru naprej v dolino do avtobusa. Pri tem je ena udeleženka na kolovozni poti nerodno stopila in ob padcu utrpela resno poškodbo rame.

 

V Novo mesto smo se zadovoljni in prijetno utrujeni vrnili po 18:30 uri.

 

Zapisal: F. Bančov

Fotografije: Klavdija Dolinar in Tine Luzar