Debela peč, 2014m - 6.3.2021

Debela Peč

V soboto 6. marca smo se v Pohodniškem društvu Novo mesto kljub koronskim razmeram napotili v visokogorje. Kot običajno se nas je deste članov društva zbralo pred Osnovno šolo Bršljin, od koder smo se z osebnimi avtomobili podali na Pokljuko. Pri Mrzlem Studencu smo zapustili glavno pokljuško cesto, saj sem imel informacije, da je cesta prevozna do Kranjske doline. Ta del poti je bil res nekaj posebnega, približno 2 metra snega in delno splužena cesta so bile razmere, ki so dajale občutek, da se vozimo po stezi za bob. Prijazni gospodar doma Pokljuka v Kranjski dolini nam je ponudil sveže očiščeno parkirišče pred domom. Tako smo bili lahko pripravljeni za pohod.

Glede na to, da je bila cesta delno plužena v smeri Medvedove konte sem se odločil, da krenemo proti Lipanci v tej smeri. Na žalost je bilo tudi splužene ceste kaj kmalu konec in potrebno je bilo zagazil v cel in na srečo pomrznjen sneg, tako da se vseeno ni pretirano vdiralo. Nadaljevali smo kar po brezpotju v smeri markirane planinske poti, ki vodi od Spomenika na Lipanco. Tej poti smo se ji priključili nekje na  polovici in nato nadaljevali po njen na Lipanco. Po krajšem počitku smo nadaljevali proti Lipanskim vratom, do koder je bilo še kar lepo shojeno, pa tudi vdiralo se ni prav pretirano. Že na Lipanskih vatih smo se razveselili prelepih pogledov na najvišje vrhove Julijskih Alp. V nadaljevanju nas je čakal še vzpon proti vrhu Debele peči, kjer pa so bile zaradi novozapadlega snega in vetra vse sledi zabrisane in je bilo v večini potrebno gaziti v cel sneg. Vrh nam je ponudil čudovite razglede ne samo na Julijske Alpe pač pa tudi na Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe, dobršen del Gorenjske in del avstrijske Koroške. Vendar smo se zaradi vetra kaj kmalu vrnili v zavetje. Sestopali smo v smeri pristopa. Na Lipanskih vratih se je večina odločila še za vzpon na bližnja Brda. Nato pa je sledil spust do Blejske koče na Lipanci. Tam smo si privoščili malo daljši počitek z malico. Prijazna oskrbnica nam je ponudila tudi čaj in kavo. V nadaljevanju nas je čakal še povratek do izhodišča v Kranjski dolini, ki je bil večinoma po isti poti kot vzpon.

Zadovoljni po preživetem čudovitem dnevu v visokogorju in novo izkušnjo smo se venili v Novo mesto v zgodnjih večernih urah.

 

Martin Luzar


AdmirorGallery 5.2.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.