22. srečanje planinskih društev Balkana 21.6. - 23.6.2019

Od 21. do 23. junija 2019 se je tudi Pohodniško društvo Novo mesto udeležilo srečanja balkanskih planinskih društev, v katerem je trenutno 15 društev iz 7. držav (Makedonija, Srbija, Črna Gora, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška in Slovenija). Letos je bilo že 22. srečanje in se je odvijalo v kraju Etropole v Bolgariji. Gostitelj je bilo turistično-športno-ekološko društvo Etropole.

 

Srečanja sva se udeležila dva delegata iz našega društva. Zbor in nastanitev je bila v hotelu Everest ob vznožju Etropolske Stare gore (gorovje Balkan). Ker se je iz drugih društev poleg delegatov udeležilo še večje število njihovih članov, željnih potovanja in spoznavanja novih krajev, ljudi in običajev, je bilo vsega skupaj kar 170 udeležencev, ki pa so morali biti nastanjeni še v drugih objektih po mestu oz. po želji tudi v svojih šotorih. V petek zvečer, 21.6.2019, smo se zbrali na večerji, ki je ob glasbi DJ-ja, ki je vrtel tako sodobne uspešnišce, kot običajni balkanski repertoar, postal že prvo družabno srečanje, z zaključkom v začetku naslednjega dne.

 

V soboto 22.6. smo se po zajtrku razdelili v 3 skupine, glede na zahtevnost in trajanje posamezne ture. 1. skupina, ki naj bi hodila 7 ur, je odšla na 24. km dolgo pot; 2. skupina je odšla na 12 km dolgo pot, ki je trajala slabih 5 ur. 3. skupina si je zadala dobri 2 uri hoda. Vse skupine so svojo pot zaključile pri samostanu na kosilu – fižolovi redki juhi iz kotla, s solato in kruhom ter vodo iz bližnjega izvira.

 

Pred slavnostno večerjo smo imeli vodje delegacij sestanek, da smo analizirali organizacijo tega srečanja ter se dogovorili za delo v naslednjem letu. Naslednje leto, 2020, bo srečanje v Novem mestu, saj je bila sprejeta kandidatura našega društva, tako, da bomo srečanje gostili člani Pohodniškega društva Novo mesto. To bo prvo srečanje v Sloveniji in so vsi delegati izrazili veliko zadovoljstvo in pričakovanje številčne udeležbe.

 

Sledila je slavnostna večerja, bogat in raznolik kulturni program (pozdravni nagovor organizatorja, govor župana mesta Etropole, otroški nastop s petjem, deklamacijo in igro, nastop kvarteta lokalne pevske skupine, folklorni prikaz zgodovine oz. tradicije kraja in države, trubačev), čestitke organizatorju in izmenjava daril ter ob pomoči DJ-ja druženje vseh planincev pozno v noč.

 

V nedeljo zjutraj, 23.6., po zajtrku, smo se poslovili od nekaterih planincev, saj so se odpravili že domov, ker jih čaka dolga pot. Ostali smo se odpeljali v center mesta Etropole, kjer smo se sprehodili čez center ter si ogledali zgodovinski muzej.
 

Zapisal: mag. Fredi Bančov