SREČANJE VODNIKOV IN MENTORJEV DOLENJSKE IN BELE KRAJINE - 16.5.2019

V četrtek, 16. 5. 2019, smo se ob 16. uri, zbrali pri CŠOD  Lipa v Črmošnjicah, mentorji in vodniki z Dolenjske in Bele Krajine. Zbralo se nas je 19 iz 5 društev. Iz 7 društev se niso udeležili. Namen srečanja je bil, da se medsebojno spoznamo, izmenjamo dobre izkušnje z vodenjem mladih planincev in da spoznamo pot ob Divjem potoku in okolici.

Po pozdravu in predstavitvi udeležencev srečanja, je organizatorica današnjega srečanja ga. Majda Markovič, načelnica Mladinskih odsekov Dolenjske in Bele Krajine, predala besedo ga. Ireni Brajkovič, vodji CŠOD Lipa, Črmošnjice, ki je na kratko predstavila CŠOD, katerega smo si ogledali po vrnitvi s ture. G. Jože Žugelj, vodnik PD Semič nam je predstavil planirano turo in nas povabil na pot. Komaj smo prišli do Divjega potoka, že so nas navduševale brzice, tolmuni, slapovi, čudovita narava. Pot je urejena kot učna pot in jo redno obiskujejo otroci, ki prihajajo v CŠOD. Tudi drugih obiskovalcev je vedno več.  Zaradi vsakodnevnih padavin je bila pot mokra, na nekaterih delih tudi blatna in drseča. Divji potok je tako slikovit, razgiban, da nas je presenetil in zelo navdušil. Zapustili smo pot ob potoku in nadaljevali skozi Srednjo vas, Brezovico pri Črmošnjicah, prečkali cesto in se nad kamnolomov, po gozdu vzpenjali na vrh. Pot po gozdu se je ves čas vzpenjala in nas pripeljala na razgledno točko. Navdušeni smo bili nad razgledom na črmošnjiško dolino, na Mirno goro, Škrilj, Gače, Topli vrh,, Na razgledni točki je velik križ, skalna prepadna stena, ki je skrbno zavarovana z jeklenicami in urejen prostor za počitek. Sestopili smo krožno skozi gozd in ob potoku nazaj na izhodišče. Ogledali smo si igrišče in nekaj prostorov CŠOD, se okrepčali z okusno enolončnico in se pogovorili o turi in sodelovanju med društvi v bodoče.

Današnja tura nas je navdušila, zato jo bomo ponovno prehodili v družbi mladih planincev. Tudi z medsebojnim današnjim sodelovanjem smo zadovoljni in ga bomo v bodoče še okrepili.

Zapisala: Majda Markovič

Fotografije: Rudolf Skube, Majda in Tone Markovič


AdmirorGallery 5.2.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.