RUDOLFOVANJE 2019

Pohodniško društvo Novo mesto, je v soboto, 6. aprila 2019,  izvedlo 5. Rudolfovanje.  Rudolfovanje je pohodniška, kolesarska in kulturna prireditev, ki je bila prvič izvedena leta 2015, ko je Novo mesto praznovalo 650 letnico ustanovitve Rudolswertha (takratno poimenovanje Novega mesta).

Rudolfova pot poteka po meji pomerja Rudolswertha, kakor ga je določil Rudolf IV. Habsburški z ustanovno listino leta 1365. Avtor trase Rudolfove poti je Tomaž Levičar. Markacisti Pohodniškega društva pa so pot skrbno uredili in označili z zeleno belimi markacijami in smernimi tablami.

Celotno, 40 km dolgo Rudolfovo pot je v soboto prehodilo kar 44 planincev. Ob 6. uri so začeli v Češči vasi in šli skozi Prečno, mimo razvalin gradu Luknja, nadaljevali so skozi naselja Suhor, Kuzarjev Kal, Hudo, mimo Žagarjevega mlina, na Daljni vrh in naprej do pokritega vkopa pri Karteljevem. Sledil je vzpon na najvišjo točko pohoda – Golušnik (510m). Nadaljevali so po grebenu in nato so se spustili proti Staremu gradu in naprej v Šentpeter, kjer so po lesenem mostu prečkali reko Krko. Ob desnem bregu so prehodili pot do Glavnega trga. Ostala jim je le še pot ob levem bregu Krke do Češče vasi. Nekoliko utrujeni in zelo zadovoljni so prišli na cilj, na prireditveni prostor v Konjeniški športni center Češča vas.

Enako pot je prekolesarilo 24 kolesarjev. Najmlajši je imel komaj 7 let. Na prireditveni prostor so zmagoslavno, hitro prikolesarili in pritegnili veliko pozornosti.

Osrednjega pohoda, ki je potekal od pokritega vkopa pri Karteljevem, mimo Žagarjevega mlina v Bezgavcu, do Češče vasi, se je udeležilo kar 121 pohodnikov. Prehodili smo razgibano, razgledno 15 kilometrsko pot. Počitek in malico smo imeli v Bezgavcu, kjer so nas domačini pogostili z rogljički, kavico in pijačo. Skrbno urejeno okolico mlina in mlin nam je razkazal gospodarjev deset letni sin Tine. Med potjo se nam je pridružil kužek, ki je mlade pohodnike tako pritegnil, da so pozabili na utrujenost. Lepo nas je bilo videti, ko smo v strnjeni koloni, nasmejani, zadovoljni prišli na cilj.

Sedem kilometrsko pot od Rotovža do Češče vasi je prehodila skupina 31 pohodnikov. Med pohodniki je bilo veliko otrok s starši, starimi starši.

V nobeni skupini ni prišlo do poškodb in odstopov.  Za dokaz, da smo bili na Rudolfovi poti, smo vsi  imeli  blatne čevlje in hlače, ker je bila pot ponekod razmočena ob nočnega dežja.

Po malici, ki so jo za vse udeležence pripravili organizatorji, je sledil kulturni program. Poleg glasbenika, številnih govornikov, župana gospoda Gregorja Macedonija, je največ pozornosti pritegnil nastop folklorne skupina iz OŠ Center. Pod mentorstvom gospe Jane Zorko so predstavili odrsko postavitev Ena ptička priletela. Sledilo je še veselo druženje ob glasbi v prijetnem okolju.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam pomagali izvesti Rudolfovanje 2019, posebno pa  Mestni občini Novo mesto za finančno pomoč.

Rudolfovanje 2019 je uspelo. Vsi udeleženci ob fotografijah in TV posnetkih podoživljamo doživetja in lepote pomladno ozaljšane narave ob Rudolfovi poti. Organizatorji delamo analizo in že kujemo načrte za naslednje Rudolfovanje.

 

Oglejte si video Rudolfovanja 2019 na spodnji povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=11vDcWNV3YA

 

Zapisala: Majda Markovič

Fotografije: Miloš Primc, Zvone Ucman, Želko Iveković, Marija Petrović