Obzova in pustni karneval na Reki - 22.2. in 23.2.2020

Na povabilo planinskih prijateljev iz PD Konjuh Tuzla in PK Kamenjak Reka smo preživeli 22.  in 23. februar skupaj.

Zjutraj, v soboto smo se odpeljali na Krk do izhodišča začetka pohoda. Izhodišče je bil prelaz Treskavac (349 m). Kmalu so prispeli tudi planinci iz Reke, Tuzle in Beograda. Po pozdravih smo se še fotografirali in se podali na pohod. V načrtu je bilo, da prehodimo cel greben Obzove in osvojimo nekaj vrhov. Krenili smo po malo makadamski, malo po asfaltni cesti. Kmalu se je cesta zožila na stezo in hitro smo napredovali. Razgled je bil vedno lepši in tudi vreme nam je služilo. Pot se je spremenila v kamnito in potrebno je bilo paziti na vsak korak. Igor nas je vodil z vrha na vrha in nam opisoval, kaj vse vidimo. Osvoji smo Veliki vrh (514 m),  Brestovico  in že smo bili na najvišji gori otoka Krka, to je Obzova (569 m). Vzeli smo si čas za malico, počitek in prijeten klepet. Še skupno fotografiranje in smo nadaljevali s hojo.  Nadaljevali smo  po grebenu proti Zminji (537 m), Velem Hlamu (482 m) in se spustili na sedlo Vratudih. Ves čas se je pot malo dvigovala, malo spuščala in na trenutke je zahtevala veliko pozornosti. Nekateri so se odločili za krajšo pot in so se spustili v dolino proti Baški. Cel čas smo imeli čudovit pogled na morje, otoke, Velebit, na mesta in naselja.  Večina nas je nadaljevala naprej po grebenu. Že malo utrujeni smo se podali proti Vrski glavi (358 m), Gradacu (285 m) in sedlu Vrača (150 m). Smerokazi  nam ne povejo potreben čas do cilja, ampak razdaljo v kilometrih. Zaradi zelo kamnite poti,  nestabilnih kamnov smo bili zelo pozorni na hojo in je čas hitro minil. Po krajšem odmoru smo se spustili do morja in v Baško, kamor smo prispeli malo po 16. uri. V Baški nas je že čakal avtobus, ki nas je prepeljal na izhodišče.

Namestili smo se v hostlu Češka beseda v Reki in se pripravili na večerno druženje. Domači planinci so nam pripravili pravo pojedino. Malo dobrot smo dodali še ostali in bilo je vsega na pretek. Nekateri so nas razveselili še z pustno masko in kmalu je sobota prešla v nedeljo, ko smo se utrujeni odpravili spat.

V nedeljo, po zajtrku smo se odpravili v center Reke, da si ogledamo pustni karneval.

V letošnjem pustnem karnevalu je nastopilo 116 skupin z 11 000 udeleženci. Tudi med gledalci je bilo veliko pustnih mask. Prizorišče je center Reke in prizor je veličasten. Pogledali smo si začetek pustne povorke, si s pomočjo domačina Šekija in Nijade našli restavracijo  in si napolnili lačne trebuščke. Še slovo in odpeljali smo se proti domu.

Bilo je lepo in drugo leto se spet vidimo.

Napisal: Tone Markovič

Fotografije: Beba, Igor in Tone