Vodice in slap Sopote

Sobota, 5. maj 2018

Vabim vse ljubitelje Gorjancev, da se nam pridružite na celodnevnem potepanju po Gorjancih. Tokrat bomo raziskovali in občudovali predel Kobil - košček Gorjancev, ki je zaščiten z Naturo 2000 in starodavno Laško pot, povezovalno pot med šentjernejsko dolino in Žumberakom. Pogledali bomo tudi malo k sosedom na žumberško stran. Točneje spustili se bomo do Planinskega doma na Vodicah in najvišjega slapa v predelu Gorjancev – Slap Sopote.

 

ODHOD:

Dobimo v vasici Mihovo pri Vrhpolju v soboto, 5.5. ob 7. uri. Za vse, ki ne poznate poti ali potrebujete prevoz do izhodišča, bo zbor v Novem mestu pri Tušu ob 6:30.

TURA:

Iz vasi Mihovo se bomo podali na Laško pot. Pot nas bo vodila skozi gozd. Po dobri polovici vzpona se nam bo priključila Evropska pešpot E7, ta nas bo po razglednem grebenu pripeljala na prostrane košenice na Ravni Gori. Po udobnem kolovozu bomo nadaljevali na hrvaško stran in potem v glavnem po cesti do Planinskega doma na Vodicah. Spustili se bomo še do slapa Sopote, po ogledu pa se po isti poti vrnili nazaj do planinskega doma. Od tu se bomo vrnili nazaj na greben Gorjancev in sledili Trdinovi poti mimo Špilerjeve špice proti Javorovici. Malo nad Javorovico bomo zopet odvili na levo - nazaj na E7. Po njej bomo prišli na Prag, kjer stoji lovska koča LD Šentjernej. Po okrepčilu se bomo spustili do struge potoka Kobila, si ogledali veliki kanjon potoka Kobila in se spustili do nekdanje pleterske žage. Od tu je pot speljana po kolovozu in gozdni cesti do izhodišča.

POVRATEK:

Na izhodišče se bomo vrnili v poznih popoldanskih urah.

OPREMA:

Potrebovali boste dobro obutev (visoke pohodne čevlje) in primerna oblačila glede na vremenske razmere. Priporočam tudi pohodne palice. S sabo obvezno imejte veljaven osebni dokument.

HRANA:

Hrana in pijača naj bosta iz nahrbtnika, nekaj pijače bo možno kupiti tudi v Planinskem domu na Vodicah.

CENA:

ZASTONJ – vaš strošek je prihod na zbirno mesto in nazaj domov.

PRIJAVE:

Prijave do petka, 4. maja 2018 na:                                    

Martin Luzar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali 041 800 876 in

Aleš Krevs 040 431 481;

VODENJE: Vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodji bosta Aleš Krevs in Martin Luzar.

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.