Furmanski praznik 2022 - 3.7.2022

Furmanski praznik 2022

 

Nedelja, 3. 7. 2022

 

 

Na povabilo Planinskega društva Postojna se bomo odpravili na Furmanski praznik, ki ga organizira občina Postojna. V sklopu praznika je tudi pohod, ki se začne ob osmi uri. V  priloženem plakatu si lahko pogledati program.

Našo dejavnost podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

 

 

ODHOD:

 

Izpred OŠ Bršljin ob 6:30

TURA:

Pohod bo potekal po poteh nekdanjih kontrabantarjev. Začetek pohoda bo pri hotelu Kras. Skupna dolžina pohoda je 20 km in višinske razlike cca 420 metrov. Možno bo pohod končati po 12 km in 270 višinskih metrov pri »toplarju«, kjer bo organiziran prevoz s kombiji. Pot je deloma po asfaltu, makadamu in gozdni poti. Po pohodu se bomo ogledali dogajanje na sejmu.

 

 POVRATEK:

V dogovoru z udeleženci. Predvideno do 16. ure

 

OPREMA:

Zaželeni visoki pohodni čevlje in vremenu primerna oblačila.

HRANA:

Za pohod iz nahrbtnika, po pohodu bo možno nabaviti na  prireditvi.

 

CENA: 

Stroški 15 €

 

PRIJAVE:

Prijava je obvezna, najkasneje do četrtka, 30. junija 2022,

Tone Markovič  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   ali 031 634 135

                                                                       

VODENJE:

Pohod bodo vodili vodniki PD Postojna. Organizacijski vodja do Postojne in nazaj  je pa  Tone.

 

     

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Tone Markovič.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ferati Renke - Sobota, 25.6. 2022

 

Ferata Renke je ena najkrajših ferat, a je s svojimi specifičnimi lastnostmi in izjemni razgledi zelo simpatična in bi bilo škoda, da je ne splezate, če ste ljubitelj ferat. Največja posebnost je zagotovo dostop, ki poteka preko zapuščenega visečega mostu čez Savo in je tako že sam po sebi ena mala dogodivščina.

 

ODHOD:

 

Dobimo se na zbirnem mestu pri OŠ Bršlin ob 6. uri, od koder se bomo z osebnimi vozili odpeljali mimo gradu Bogenšperk v Zasavje.

 

TURA:

S parkirišča tik ob cesti se bomo najprej usmerili na viseči most, ki je uradno sicer zaprt. V nadaljevanju nas bo lepo označena potka v slabe tri četrt ure pripeljala do vstopa v ferato. Vstop v ferato zaznamuje prečnica v levo in lahek prehod. Potem pridete do osrednjega in najtežjega dela, ki je rahlo previsen in je opremljen s skobami za roke in noge, tako da je strah, da bi nam zmanjkalo oprimkov, odveč. Ko pridete tukaj čez sledi še lažji plezalni del v desno in iztek ferate v gozd.

Višinska razlika: 130 metrov. Čas vzpona: 30 min. Zahtevnost ferate: C.

Vsi, ki obožujemo športne ferate smo že komaj čakali na kakšno novo feratarsko popestritev. In smo jo tudi dočakali – ferata v Renkah je namreč dobila svojo težjo sestro. Desno od nje je v plati speljana športna ferata Renke 2, ki pa je precej težja od svoje starejše sestre. Svojo premierno otvoritev je ferata doživela 1. aprila. Je precej bolj vertikalne linije in poteka po izrazito platasti steni, vmes linija vstopi v raz, ki omogoča plezanje v razkoraku, vendar je takšen le del ferate.

Višinska razlika: 100 metrov. Čas vzpona: 30 min. Zahtevnost ferate: E.

Po izstopu iz ferate bomo nadaljevali do vrha skalnih reber - lepega razgledišča pod zaselkom Špital. V dolino oz. nazaj na izhodišče se vrnemo po sestopni stezi, ki obide ferato in zgornji del plezališča, srednji in spodnji del poti pa opravimo po isti poti.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v zgodnjih popoldanskih urah.

 

OPREMA:

Potrebovali boste feratarsko opremo (samovarovalni komplet s popkovino, čelada, pas) in rokavice. Priporočan nizke pohodne čevlje in manjši nahrbtnik. Ne pozabite na vremenu primerno opremo (zaščito proti soncu in rezervno perilo).

 

HRANA:

Hrano in predvsem pijačo imejte s sabo.

 

CENA: 

Strošek prevoza poravnate z voznikom. Priporočam 10/15€ člani/ne člani po osebi.

 

PRIJAVE:

Prijave in informacije za člane, do zasedenosti mest oziroma najkasneje do petka, 24. junija 2022, na: Martin Luzar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali: 041 800 876                  

 

VODENJE

Za vodenje bomo poskrbeli vodili vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodja pa bom Tine Luzar.

 

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

KOLESARJENJE NM – Cerklje ob Krki – NM sobota, 11. 6. 2022

KOLESARJENJE   NM – Cerklje ob Krki – NM

sobota, 11. 6. 2022

Drugi vikend v juniju vabljeni na umirjeno cestno turo ob naši zeleni lepotici, reki Krki.

 

ODHOD:

 

Dobimo se na Glavnem trgu pri mostu ob 8. uri

 

TURA:

Celotna trasa je asfaltna. Od zbornega mesta se bomo najprej ogreli po razgibani cesti čez Ratež proti Šentjerneju. Sledi ravnina proti Kostanjevici na Krki, od tam pa bomo po desnem bregu Krke nadaljevali preko Podbočja v zadnji resni klanec pred Bušečo vasjo. Tu, če bodo temperature omogočale, se lahko osvežimo tudi v Klunovih toplicah. Nato čez lesen most do Cerkelj in nazaj proti NM. V glavnem bomo vozili po ravnem, levem bregu Krke preko Gorice, mimo Kostanjevice čez Zameško in Otočec na izhodišče. Tura primerna za praktično vsa kolesa, predvsem cestna (specialke), trekinge, gravel, manj pa za gorska.

Skupaj dobrih 70 km, slabih 700 višincev in cca. 3 ure kolesarjrnja + postanki.

 

POVRATEK:

Povratek na izhodišče predviden med 12 in 13h.

 

OPREMA:

Tehnično brezhibno cestno, treking ali grevel kolo, obvezna čelada, rezervna zračnica, osnovno orodje, . . .

 

HRANA in PIJAČA:

Za daljšo turo in višje temperature zadostne količine vode – dotakanje tudi ob poti. Hrana, prigrizki iz nahrbtnika.

 

PRIJAVE:

Prijave zaželene na 041/810-464 – Zvone Ucman ali 031/290-993 – Blaž Meznarčič

               

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE

Dan slovenskih planincev in dan Kamniških planin - 11.6.2022

Dan slovenskih planincev

in dan Kamniških planin

 Sobota, 11.junija 2022

 

Pohodniško društvo Novo mesto, vabi ljubitelje pohodništva in narave, še posebej tiste, ki radi preživite dan športno in družabno, da se nam pridružite na Dnevu slovenskih planincev in dnevu Kamniških planin v Kamniški Bistrici. Dan slovenskih planincev tradicionalna vsakoletna prireditev, ki nam ponudi možnost, da na njej srečamo planince, prijatelje in znance s katerimi smo kdaj skupaj iskali zavetje v planinski koči, se potili na strmi poti, bili na kakšnem usposabljanju, delovni akciji, naravovarstveni ekskurziji ali sorodni prireditvi. Je tudi priložnost, da dan preživimo aktivno in izkoristimo eno od možnosti, ki jih tokrat ponujata Planinska zveza Slovenije in Planinsko društvo Kamnik.  ZGIBANKA: Dan slovenskih planincev in dan kamniških planin 2022 - PROGRAM

 

ODHOD:

 

Z avtobusnega postajališča pri TUŠ-u ob 7.00 uri.

 

TURA:

Kot pred leti se bomo tudi tokrat odločili za izlet in potepanje po Veliki planini ob 8.30 uri (z nihalko gor in dol), peš in  400 m višinske razlike, cca 7 km razdalje in dobre 3 ure hoje, cena povratne karte za nihalko 15 €! Napravili bomo krožno pot in ob tem obiskali Domžalski dom, Jarški dom ter Črnuški dom na Mali planini, cerkvico Marije snežne ter najvišjo točko Velike planine Gradišče 1666 m in se nato ponovno spustili do gornje postaje žičnice.

Za tiste, ki vam bo karta za nihalko predraga predlagamo pohod v zatrep doline Konec ob 9.00 uri, peš in 400 metrov višinske razlike, cca 6 km razdalje in slabe 4 ure hoje. Dolina Konec je znana po izhodiščih za Male pode pod Skuto čez Žmavčarje ali Velike pode pod Skuto čez Gamsov skret. Pot vas bo vodila tudi mimo znamenitega balvana Žagane peč in spodnje postaje tovorne žičnice na Kokrsko sedlo

 

POVRATEK:

Odhod iz Kamniške Bistrice ob 15.30 uri! V Novo mesto se bomo vrnili v poznih popoldanskih urah.

 

OPREMA:

Dobra obutev – visoki čevlji in podplati z narebreno gumo ter oblačila proti vetru in morebitnemu dežju - primerno vremenskim razmeram. V obeh primerih priporočamo pohodne palice!

 

HRANA:

Iz nahrbtnika, malica na piknik prostoru Pri Juriju pa vas bo stala 6 € !

 

CENA: 

Brezplačen prevoz za člane Pohodniškega društva Novo mesto

 

PRIJAVE:

Prijave in informacije do zasedenosti mest oziroma najkasneje do četrtka, 9. junija 2022, na:

   Martin Luzar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel: 041 800 876

VODENJE:

Za vodenje bomo poskrbeli vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodji pohoda bova: Martin Luzar in Božo Mlakar

 

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Božo Mlakar

Porezen 1630m - Sobota, 11.6. 2022

Porezen je najvišji vrh Cerkljanskega hribovja z lepim razgledom na okoliške hribe. Pobočja na južni in zahodni strani so bogata z gorskim cvetjem, medtem ko so severna in vzhodna pobočja porasla z gozdovi. Na vrhu so ostanki labirinta podzemnih rovov, ki povezujejo utrdbe na severni in vzhodni strani Porezna. Iz tistih časov pa je tudi koča. Na samem vrhu je spomenik NOB.

Naše akcije podpira tudi Mestna občina Novo mesto.

 

ODHOD:

 

Dobimo se na zbirnem mestu pri OŠ Bršljin ob 6. uri, od koder se bomo z osebnimi vozili odpeljali proti Planinskem domu Petrovo Brdo .

 

TURA:

Turo bomo pričeli na parkirišču pred Planinskim domom. Po krajšem vzponu stopimo na razgledni greben, s katerega se nam odpre pogled na Spodnje Bohinjske gore. Pot, ki nas v nadaljevanju pelje skozi gozd, se zmerno do strmo vzpenja. Višje se gozd nekoliko razredči, tako da se nam odpirajo vse lepši razgledi. Pot nas pripelje na glavni greben Porezna, katerega vrh že lepo vidimo. Nakar nas lahkotna in razgledna pot pod Pohoškim kupom in mimo Doma Andreja Žvana - Borisa pripelje na sam veh Porezna. Po krajšem postanku na vrhu se bomo venili do Doma, kjer bomo nareili daljši postanek. Sledil bo povratek na izhodišče po isti poti. Hoje bo za približno 5 ure, vmes pa bo potrebno premagati 827 metrov višinske razlike.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v poznih popoldanskih urah.

 

OPREMA:

Oprema naj bo primerna vremenu. Potrebovali boste visoke pohodne čevlje in pohodne palice. Ne pozabite tudi na zaščito proti soncu in rezervno perilo.

 

HRANA:

Hrana in pijača naj bo iz nahrbtnika. Možno jo bo dobiti tudi v planinskem domu na Poreznu.

 

CENA: 

Otroci       člani PZS  10€                                   ne člani  13€                                                   

Odrasli      člani PZS  15€                                   ne člani 20€

 

PRIJAVE:

Prijave in informacije do zasedenosti mest oziroma najkasneje do četrtka, 9. junija 2022, na:

   Martin Luzar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel: 041 800 876 ali                                                                                             

   Božo Mlakar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , tel: 041 913 336

 

VODENJE:

Za vodenje bomo poskrbeli vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodji pohoda bova: Martin Luzar in Božo Mlakar

 

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Božo Mlakar.