DOBRČA, 1634m - 19.9.2020

DOBRČA, 1634m

 v  SOBOTO ,  19.septembra 2020

Člane Pohodniškega društva Novo mesto tudi tokrat skupaj z Mestno občino Novo mesto, ki podpira našo dejavnost, vabimo na Dobrčo ki je 1634 m visoka gora, ki se nahaja med Begunjami in Tržičem. Z vrha, na katerem se nahaja vpisna skrinjica z žigom, se nam odpre le razgled na del Julijskih Alp, ter del zahodnih in osrednjih Karavank. Za še lepši razgled, pa se je vredno povzpeti na 5 minut oddaljen Šentanski vrh.

 

ODHOD

Dobimo se  ob 7:00 na parkirišču pri OŠ Bršljin. Prevoz z osebnimi avtomobili.

TURA

Opis poti: Turo začnemo v Brezjah pri Tržiču iz parkirišča nadaljujemo po cesti proti Begunjam, a le do mesta, kjer se ta začne spuščati. Od križišča naprej nadaljujemo po nekoliko slabši cesti, nato pa nas markacije povedejo desno na pešpot, ki se nadaljuje ob ograji, nato pa po približno 20 minutah hoda od izhodišča prispemo na širok, a strm kolovoz. Po kolovozu se vzpenjamo do nekoliko redkejšega gozda, kjer nas markacije usmerijo ostro desno navzgor. Sledi kratek vzpon in pot nas pripelje do mesta, kjer prečimo bližnjo gozdno cesto. V nadaljevanju se nekaj časa vzpenjamo po širokem ter z gozdom poraščenem grebenu, po katerem hodimo vse do vzletišča jadralnih padalcev, katero se nahaja na južnih pobočjih Dobrče. Pot naprej se vzpne mimo počitniške hiške in se kratek čas razmeroma strmo vzpenja.. Ko se pot položi sledi še kratek spust in priključimo se poti, ki vodi od Koče na Dobrči proti vrhu Dobrče. Tu nadaljujemo desno nato pa se v nekaj minutah vzpnemo na vrh Dobrče.

POVRATEK

V Novo mesto se bomo vrnili v večernih urah. 

OPREMA

Visoki planinski čevlji, palice po lastni izbiri.

HRANA

Hrana in pijača iz nahrbtnika, možno se bo tudi okrepčati  v koči, katera slovi po izredno dobrih štrukljih.

CENA

Člani PZS: otroci 12€; odrasli 15€     

Nečlani PZS: otroci 15€; odrasli 20€    

                                                                                               

PRIJAVE

Najkasneje do četrtka, 17 septembra 2020.

·         Branko: GSM 031 805 055, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

·         Roman: GSM 041 710 871, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

VODENJE

Turo bomo vodili vodniki PZS. Vodji pa bosta Branko Dolinar in Roman Makše

                                Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Makše Roman.   

                                     PLANINSKI POZDRAV, VIDIMO SE  19 septembra.

POHOD PO RAGOVEM LOGU, MAROFU IN SITULSKI POTI - 22.9.2020

POHOD PO RAGOVEM LOGU, MAROFU IN SITULSKI POTI BO V

TOREK, 22. september 2020, ker je v četrtek zaradi dežja odpadel

 

Pohodniško društvo Novo mesto vas v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto ob Evropskem tednu mobilnosti vabi na popoldanski pohod.

Zbrali se bomo pred Rotovžem, na Glavnem trgu,

v torek, 22. septembra 2020,  ob 17.00.

 

Pohod bo potekal po Glavnem trgu, starem mostu do spomenika Leonu Štuklju, kjer bomo zavili v Ragov log. Ob sproščujočem šumenju Krke bomo prehodili obrobne steze v gozdičku, zavili na leseni Ragovski most in po njem v stari del mesta. Nadaljevali bomo na Marof, kjer bomo zavili na novo urejeno Situlsko pot. Med počitkom si bomo ogledali zanimiv in obširen razgled na Novo mesto. Sledil bo le še spust z Marofa in pot na Glavni trg, kjer bomo zaključili naše pohodniško druženje ob 19.30.

Med potjo bomo imeli več krajših postankov za oglede in pitje. Daljši postanek bomo imeli za malico iz nahrbtnika v Ragovem logu.

Potrebovali boste športna oblačila, dobro obutev, primerno  za hojo po makadamu, travi in gozdu. V nahrbtniku imejte pijačo in skromno malico.

Pohod je brezplačen.

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da se prijavite do torka,  22. septembra 2020.

Prijave zbirava:  Majda Markovič - 041 577 822 - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in  Ajda Hudoklin – 031 463 144, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE

Razpis pripravila Majda Markovič

Sauleck - 3086 m - 5.9.2020

Sauleck - 3086 m

Sobota, 5. september 2020

Žal je korona virus še vedno aktiven, posledično bo tudi naša septembrska običajno dvodnevna tura skrajšana na enodnevno. Člane Pohodniškega društva Novo mesto tudi tokrat skupaj z Mestno občino Novo mesto, ki podpira našo dejavnost, vabim v sosednjo Avstrijo na tako imenovani ''ženski tritisočak''. Gora, ki je s svojo zavidanja vredno višino izredno lahko dostopna, je zaradi dolžine poti lahko tudi naporna.

 

ODHOD:

Dobimo se pri OŠ Bršljin v soboto,  5.9., ob 4. uri.

 

TURA:

Našo turo bomo začeli na planini Dösner. Ob istoimenskem potočku se bomo mimo Konradhütte in Dösner Hütte povzpeli na višino 2275 m do jezera Dösner, ob katerem stoji planinska koča Arthur von Schmid Haus. Do koče bo približno 3 ure hoje, naredili pa bomo dobrih 800 višinskih metrov. Nadaljevali bomo ob levi strani jezera in se pretežno po granitnih ploščah povzpeli na vrh tritisočaka.

Tokrat gre za celodnevno, tehnično nezahtevno turo, s približno 10 urami hoje in dobrimi 1600 metri višinske razlike. Podrobnejši opis poti v besedi in sliki si lahko preberete tukaj. Za vse, ki bi bil vzpon na Sauleck v tem trenutku prevelik zalogaj, obstaja možnost skrajšanja ture samo do koče Arthur Von Schmid Haus in postanek ali pa še sprehod ob oziroma okoli čudovitega gorskega jezera.

 

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v poznih večernih urah.

 

 

OPREMA:

Potrebovali boste planinsko opremo za visokogorje. Vsekakor so potrebni visoki planinski čevlji. Priporočam pohodne palice, rezervno perilo, ter zaščito proti mrazu in soncu.

 

 

HRANA:

V koči Arthur von Schmid Haus bo možno dobit hrano in pijačo, ostalo pa bo potrebno imeti v nahrbtniku.

 

 

CENA: 

Predvidena cena je 40 €, ki se glede na organizacijo prevoza lahko tudi spremeni.

 

 

PRIJAVE:

Prijave do četrtka, 3. septembra 2020, do 20. ure, oziroma do zasedenosti mest na: Martin Luzar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali 041 800 876.

 

 

VODENJE:

vodja bom Martin Luzar, vodnik PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto.

 

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

RAZOR 2601m - 29 in 30 avgust 2020

 Zaradi slabe napovedi vremena odpovedujem turo na Razor.

 

BOVŠKI GAMSOVEC 2392m in STENAR 2501m

sobota in nedelja 29 in 30 avgust 2020

 

ODHOD:

Pred OŠ Bršljin ob 5. uri, z avti se bomo peljali mimo Ljubljane, Jesenic v dolino Vrata kjer bo naše izhodišče.

 

TURA:

Turo bomo začeli  na parkirišču in nadaljevali po dolini Vrat proti Luknji in naprej na Bovški Gamsovec. Spustili se bomo na Dovška vrata in nadaljevali pot do Pogačnikovega doma na Kriških podih. Po postanku se bomo povzpeli na Razor in se vrnili v dom, kjer bomo prespali. Prvi dan bo približno 10 ur hoje

Drugi dan pa bomo osvojili še Stenar in se čez Sovatno spustili v dolino Vrata, za kar bomo potrebovali približno 6 ur

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili do 19. ure.

 

OPREMA:

 Plezalni pas, samovarovalni komplet in čelada

Poleg tega pa še dobre visoke planinske čevlje, topla oblačila proti vetru in mrazu. V primeru padavin pa še rezervno perilo. Priporočam tudi pohodne palice.

 

HRANA:

Hrana in pijača iz nahrbtnika. V koči na Kriški podih bo možno kupiti hrano in pijačo.

 

CENA:

Za člane PZS: 15EUR                            

Za nečlane  : 20 EUR       

Dodatno še prenočišče v koči

             

PRIJAVE:

           Do zasedbe prostih mest

          -  Darko Hrnčič   GSM 040 235 813

             Najkasneje do četrtka 27. avgusta 2020

 

VODENJE:

Turo bomo vodili vodniki PZS, vodji pa Darko Hrnčič in Roman Makše

 

 

Ker še ninam potrjenega spanja v koči na Kriških podih (zaradi korona razmer), obstaja možnost enodnevne ture, ki pa bo skrajšana, saj bi v tem primeru osvojili le Razor.

 

                          Dejavnost Pohodniškega društva Novo mesto  sofinancira MO  Novo mesto

 

                                   PLANINSKI POZDRAV, VIDIMO SE 29. avgusta 2020  !!!  

                                               Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Darko  Hrnčič

 

 

 

JEZERSKA KOČNA, GRINTOVEC,SKUTA, DOLGI HRBET - 22.8. - 23.8.2020

JEZERSKA KOČNA 2540m, GRINTOVEC 2558m,

SKUTA 2532m in DOLGI HRBET 2473m

 

 SOBOTA, 22.8., in NEDELJA, 23.8. 2020

 

Naši tokratni cilji bodo Jezerska Kočna, Grintovec, Skuta in Dolgi hrbet, z razmeroma zelo zahtevnim dostopom. Izhodišče za turo bo na Jezerskem, spodnja postaja tovorne žičnice oziroma parkirišče, do koder se bo dalo z osebnim vozilom pripeljati. Gre za zelo zahtevne označene planinske poti, kjer bo potrebna hoja do 10 ur dnevno.

ODHOD:

Ob 4.30 uri s parkirišča pri OŠ Bršljin. Z OSEBNIMI avtomobili se bomo peljali mimo Ljubljane – gorenjska AC do odcepa za Letališče Brnik – Preddvor – Zgornje Jezersko – naprej proti Planšarskemu jezeru do parkirišča.

TURA:

S parkirišča se bomo usmerili mimo spodnje postaje tovorne žičnice najprej zložno navkreber, nato pa strmo, po t.i. Slovenski poti, povzpeli do Češke koče na Spodnjih Ravneh (1643m), od tam pa po zelo zahtevni poti na Jezersko Kočno (2540m). Z Jezerske Kočne se del poti vrnemo po isti poti nato se vzpnemo na Grintovec (2558m). Z Grintovca sestopimo do Cojzove koče na Kokrskem sedlu (1793m), kjer bomo prenočili na skupnih ležiščih. V nedeljo zjutraj ob 6:00 uri zapustimo Cojzovo kočo in se mimo bivaka pod Grintovcem in čez Škrbino (2408m) povzpnemo na Skuto (2532m). Sledi povratek do Škrbine in nato vzpon na Dolgi hrbet (2473m). Prečimo Dolgi hrbet do Mlinarskega sedla (2334m) in naprej sestopimo do Češke koče. Po počitku v Češki koči sledi sestop do vozil.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili predvidoma v večernih urah..

OPREMA:

 

Potrebovali boste dobro obutev - visok čevelj, čelado, plezalni pas in samovarovalni komplet, primerna oblačila glede na vremensko napoved. Priporočamo tudi pohodne palice.

 

HRANA IN PIJAČA:

Hrana in pijača sta iz nahrbtnika, lahko pa tudi v kočah na poti.

CENA:

Cena izleta je 15€ za udeležence, ki bodo prisedli v osebni avto voznika. Spanje v koči na Kokrškem sedlu poravna vsak udeleženec sam neposredno v koči po ceniku koče. Možno koriščenje vavčerja.

PRIJAVE IN INFORMACIJE:

Najkasneje do srede, 19. avgusta 2020 do 20:00 ure.

Prijave zbira Mladen Živković, GSM: 041 652 742, po 17:00 uri.

 

VODENJE:

 

Pohod bomo vodili vodniki Pohodniškega društva Novo mesto; Prevoz se opravi SAMO Z OSEBNIMI VOZILI.

Vodji bova Mladen Živković in Branko Dolinar.

                                      

                                   NAŠO PLANINSKO DEJAVNOST PODPIRA MO NOVO MESTO

Pojdimo skupaj varno v gore!

 

                            Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Mladen Živković