DONAČKA GORA 884m - 2.11.2019

DONAČKA GORA 884m

sobota 2. november 2019

Donačka gora je vrh, ki se nahaja severno od Rogatca. Z vrha, ki geografsko spada med Karavanke je lep razgled po bližnji in daljni okolici. Z zahodnega vrha na katerem je postavljen visok kamnit križ se lepo vidi Boč z okolico, ob lepem vremenu pa pogled seže od osrednjih Kamniško Savinjskih Alp do Pohorja. Na zahodnem vrhu je tudi vpisna skrinjica in slovenska zastava. Delno že omenjeno ima Donačka gora dva med seboj skoraj enako visoka vrhova, zahodnega in vzhodnega. Večina planincev vzpon konča na zahodnem vrhu, le redki pa vzpon podaljšajo na 20 minut oddaljen vzhodni tehnično bolj zahteven vrh. Na vzhodni vrh pa lahko pridemo tudi po krajši plezalni poti..

  

  

ODHOD:

Pred OŠ Bršljin ob 7. uri, z avti se bomo peljali čez Brežice do vasi Sv. Jurij pod Donačko goro

 

TURA:

Začeli jo bomo v vasi Sv. Jurij in se sprva po zložni poti podali proti vzhodu Donačke gore. Nekje po polovici poti pa bo pot dokaj strma in tudi nekaj klinov in jeklenic bo na poti. Mimo vzhodnega vrha ( lahko ga bomo tudi osvojili) se bomo podali na najvišji vrh. Do tu bomo potrebovali približno 2 uri hoje. Z vrha se bomo v pol ure spustili do Rudijevega doma, kjer bo sledil počitek za malico. Sledi še enourni spust do avtomobilov po drugi lažji poti. Skupaj bo hoje za približno 4 ure.

Na vrhu je pečat razširjene Slovenske planinske poti

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v nekje do 18 ure.

 

OPREMA:

Potrebni bodo: dobra obutev – obvezno visoki planinski čevlji,

 topla oblačila proti vetru in mrazu. V primeru padavin pa še rezervno perilo. Priporočam tudi pohodne palice.

 

HRANA:

Hrana in pijača  iz nahrbtnika. V Rudijevem domu bo možno kupiti hrano in pijačo.

 

CENA:

Za člane PZS:

Za nečlane  :

 

13 EUR

18 EUR               

PRIJAVE:

           Do zasedbe prostih mest  :

           

           -  Darko Hrnčič   GSM 040 235 813

             Najkasneje do četrtka 31. oktobra 2019

 

VODENJE:

Turo bomo vodili vodniki PZS, vodji pa Darko Hrnčič in Igor Cibic

 

                                   PLANINSKI POZDRAV, VIDIMO SE 2. NOVEMBRA 2019  !!!  

                                               Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Darko  Hrnčič

KOSTANJEV PIKNIK NA SMUKU - 19.10.2019

Pohodniško društvo Novo mesto -Mladinski odsek in MDO PD 

                MO Dolenjske in Bele Krajine

 

VABITA MLADE PLANINCE DOLENJSKE IN BELE KRAJINE NA  PLANINSKO TURO IN KOSTANJEV PIKNIK PRI LOVSKI KOČI NA SMUKU

v soboto, 19. oktobra 2019

Mladinski odsek Pohodniškega društva in MDO PD  Mladinskih odsekov Dolenjske in Bele Krajine vabita ljubitelje narave in dobre družbe na planinsko turo iz Rožnega Dola na Smuk.

Na Smuku se nahaja vzletna točka za jadralne padalce in zmajarje, kakor tudi lovska koča, cerkev sv. Lovrenca in ruševine gradu, kateri je bil v 19. stoletju zapuščen. Okrog doma je veliko prostora, kjer bomo imeli športne, zabavne igre, malico, počitek in peko kostanja.

ORGANIZACIJSKA VODJA SREČANJA:

Majda in Tone Markovič. Gostitelji pa bodo planinci PD Semič.

 

TURA:           

Zbrali se bomo na parkirišču pri OŠ Bršljin, ob 8.00. Odpeljali se bomo  do gasilskega doma v Rožnem Dolu, od koder bomo začeli naš pohod okoli 9. ure proti Smuku. Med potjo bomo izvedeli, kako se je gradila proga in tunel in katere vasi obkrožajo to prelepo dolino.

Na cilju - na Smuku vas bomo pričakali s toplo malico (hrenovke s prilogo, čaj). Sledile bodo igre in kostanjev piknik.

PIKNIK:

Pri domu bomo pekli kostanj, ki ga morate prinesti s seboj. Ker je ob domu dovolj travnate površine, ne pozabite na športne rekvizite ( žoge, balinčke in druge družabne igre). Nekaj rekvizitov bomo preskrbeli organizatorji in organizirali zanimive igre.

POVRATEK:

Ob 13. uri bomo odšli po planinski poti do Semiča, od tam  nas bo avtobus odpeljal proti domu. Planiran prihod na postajo pri OŠ Bršljin je ob  15. uri.

HOJE:

Skupno hoje 2 – 3 ure.

OPREMA:

Popolna planinska oprema za eno dnevno turo (planinski čevlji, topla oblačila, rezervna oblačila).

HRANA:

Iz nahrbtnika na poti. Malica in topli čaj bo na Smuku pri lovski koči.

VIŠINSKA RAZLIKA:

Novo mesto (202m),Smuk (548m) Rožni dol (338m) Semič(318m)

CENA:

Mladi planinci člani PZS 8 €, odrasi člani PZS in mladi planinci nečlani 10 €, odrasli nečlani  PZS 14 €. (cena vključuje prevoz in toplo malico).

PRIJAVE:

Prijavite se na šolah pri svojih mentorjih do srede, 16. oktobra 2019, ali Majda Markovič, 041 577 822, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; Tone Markovič, 031 634 135, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

VODENJE:

Za varno hojo in prijeten dan bomo skrbeli vodniki in mentorji.

Steklasova pot - 12.10.2019

Planinski prijatelji iz PD Polet Šentrupert nas vabijo na Steklasovo pot, ki bo v soboto 12. oktobra 2019. Zbrali se bi ob 7:30 pri OŠ Bršljin in se skupaj odpeljali v Šentrupert. Stroške prevoza si bomo razdelili.  Prijave izbiram do četrtka 10. oktobra na številko 031 634 135 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vabilo

Zloženka Steklasova pot 1. del

Zloženka Steklasova pot 2. del

 

Lepo vabljeni

Vabilo na pohod iz Žužemberka v Hinje - 6.10.2019

Vabimo vas na

12. TRADICIONALNI POHOD 

OD ŽUŽEMBERKA DO MOČIL (HINJE),

ki bo v nedeljo, 6. 10. 2019,

s štartom ob  9.00 uri

s trga pri gradu v Žužemberku.

 

 

V MOČILAH BODO POHODNIKE PRIČAKALI DOMAČINI TER PRIPRAVILI POGOSTITEV IN DRUŽABNO SREČANJE.

 

Startnina znaša 5 evrov, prijava pa bo možna že uro pred odhodom. Pogostitev je zajeta v ceno startnine.

 

Organiziran bo prevoz iz Hinj do Žužemberka (pred in po pohodu).

Za rezervacijo prevoza in vse dodatne informacije pokličite na tel: 041-772 200 (g. Dušan Papež) ali 031-665 206 (ga. Stanka Blatnik).  Rezervacija prevoza je obvezna.

 

LEPO VABLJENI

 

Agrarna skupnost Hinje in Turistično društvo Žužemberk

 

Vabilo v proponki.

PLAKAT.

Karavanke 2236m - 5. in 6.10.2019

Karavanke 2236m

 

Sobota in nedelja 5. in 6. oktobra 2019

 

 

Pohodniško društvo Novo mesto vabi svoje člane na zanimivo dvodnevno turo po osrednjem delu Karavank. Ali veste, da so Karavanke pod tem imenom poznali že v antiki, v času Ptolomeja. V srednem veku so Karavanke, kot jih pojmujemo danes, imenovali Creines mons (Kranjsko gorovje), v 19. stoletju pa se je ponovno uveljavilo staro Ptolemajevo ime. Pa tudi, da so Karavanke najdaljše slovensko gorovje. Vrhovi se vlečejo kar 120 km daleč od Trbiža do Slovenj gradca. Karavanke so polne naravnih lepot. Posebno pozornost vzbujajo nekatere erozijske oblike kot so mogočni amfiteatralni zatrepi dolin, (Poden in Medvedji dol), ter slikovita Dolžanova soteska in globoka deber Čepa pod Malim Ljubeljem, ter vrsta sotesk v Zgornji Savski dolini. Pravo naravno čudo pa so narcise - ključavnice v jeziku domačinov, na Golici in okolici, ki v času poletnega cvetenja rastejo tako na gosto po prostranih senožetih, da je videti, kot bi bil sneg na novo zapadel. Mi se bomo med drugim povzpeli tudi na najvišji vrh Karavank - Stol, vmes pa še malo pokukali v sosedno Avstrijo.

 

ODHOD:

 

S postajališča pri OŠ Bršljin v Novem mestu ob 5. uri mimo Ljubljane na Ljubelj.

 

TURA:

S parkirišča pred mejnim prehodom Ljubelj se bomo podali na Zelenico. Nadaljevali bomo po pobočju Vrtače na Svačico in naprej do Celovške koče. Po počitku se bomo po ferati povzpeli na Stol. Sledil bo še spust nazaj na Zelenico, kjer bomo prespali. V kolikor bo kdo želel samo na Stol direktno z Zelenice bo seveda tudi to možno. Na Zelenici bomo prespali, drugi dan pa se povzpeli na Triangel. Lahko po lahki poti ali po ferati Spodnji plot. Nato pa nadaljevali po grebenu Ljubeljščice na Stari Ljubelj, od koder se bomo še spustili do avtomobilov. Hoje bo prvi dan za 8 do 9 ur, drugi dan pa 3 do 4 ure. Vsekakor pa bo lahko tura glede na vremenske razmere ali psihofizične sposobnosti udeležencev tudi spremenjena.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v zgodnjih večernih urah.

 

OPREMA:

Planinski čevlji, nahrbtnik, topla in rezervna oblačila, ter vse ostalo, kar obvezno sodi v nahrbtnik. Priporočam pohodne palice. Ne pozabite planinske izkaznice in osebnega dokumenta – popust pri prenočišču. Za vse, ki boste želeli po ferati na Stol ali na ferato Spodnji plot pa je obvezna tudi feratarska oprema (čelada, samovarovalni komplet, plezalni in pas, priporočam tudi rokavice).

 

HRANA:

Hrano in pijačo imejte s sabo, možno pa bo dobiti tudi v nekaterih kočah med potjo.

 

CENA: 

Odrasli: člani 30€, ne člani 40€;

                                          

PRIJAVE:

Prijave zbiram  Martin Luzar na: 041 800 876 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  do četrtka 3.10.2019 oziroma do zasedenosti mest.

 

VODENJE:

Akcijo in ture  bomo vodili vodniki PZS, vodja pa bom Martin Luzar.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.