Primorski del SPP 2.5 - 4.5. 2019

Od četrtka, 2. maja, do sobote, 4. maja 2019

Pohodniško društvo Novo mesto vabi svoje člane na pohod po zadnjem delu Slovenske planinske poti, ki je speljan po Krasu in se konča v Ankaranu le nekaj korakov pred obalo.

 

ODHOD:

 

S postajališča pri OŠ Bršljin v Novem mestu ob 6. uri.

 

TURA:

1. dan: Zapeljali se bomo do svetovno znanih in z Unescom zavarovanih Škocjanskih jam. Tam se bo začel naš tri-dnevni pohod. Prvi dan nas bo pot vodila skozi Podgrad pri Vnemah, Artviže, Markovščino in Skadanščino do Tumove koče na Slavniku, kjer bomo prenočili. Prvi dan bo približno 6,5 ur lahke in nezahtevne hoje z veliko postankov za počitek in občudovanje pomladne eksplozije.

2. dan: Sledil bo sestop s Slavnika v Prešnico in nadaljevanje skozi Petrino do gradu Socerb. Po postanku in ogledu gradu in bližnje Svete jame bo sledil še spust mimo plezališča do vasi Osp, ker bomo še drugič prespali. Tudi drugi dan bomo hojo raztegnili čez cel dan in si spotoma še kaj ogledali, hoje pa bo za približno 5 ur in pol.

3.dan: Za začetek nas bo čakal krajši vzpon na Tinjan, od koder se bomo spustili na Spodnje Škofije, nato pa nadaljevali med vinogradi do Hrvatinov. Sledil bo še spust do zadnje točke slovenske planinske poti v Ankaran. Tudi to zadnjo etapo poti bomo začinili z razgledi, za pot pa potrebovali 4 ure in pol. V popoldanskem času pa nam bo ostala še kakšna urica za sprostitev ob morju.

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v soboto 4. maja večernih urah.

 

OPREMA:

Pohodni čevlji, nahrbtnik, rezervno perilo in vse ostalo, kar obvezno sodi v nahrbtnik. Priporočam pohodne palice. Ne pozabite osebnega dokumenta in planinske izkaznice zaradi uveljavljanja popusta pri prenočitvi na Slavniku.

 

HRANA:

Vsaj nekaj hrane in pijače imejte s sabo. Seveda bo možno kaj kupiti tudi med potjo in na Tumovi koči na Slavniku, kjer nam bodo ponudili nekaj toplega za pod zob.

 

CENA: 

Za člane PZS 20€;

Na Slavniku in v Ospu so rezervirana prenočišča, ki ga plačate direktno oskrbniku oziroma ponudniku. Cena za obe nočitvi bo nekaj čez 30€.

                                          

PRIJAVE:

Prijave zbiram  Martin Luzar na: 041 800 876 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  do četrtka 25.4.2019 oziroma do zasedenosti mest.

 

VODENJE:

Akcijo in ture  bomo vodili vodniki PZS, vodja pa bom Martin Luzar.

 

OPOZORILO

Na tri-dnevnem pohodu boste lahko dobili tudi 4 – 5 žigov Slovenske planinske poti, odvisno od variante planinske knjižice.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE

ZB Kocevje - Po poti spominov iz Starega loga na Pugled

VABILO na POHOD

"Po poti spominov iz Starega loga na Pugled"

SOBOTA, 20. aprila 2019

 

Združenje borcev za vrednote NOB Kočevje ob sodelovanju s TD Kočevje, KS Stara cerkev in Občino Kočevje kot organizator vabi na prireditev »Po poti spominov iz Starega loga na Pugled«, da bi se ob tem spominjali pretekle zgodovine ter uživali ob lepotah gozdov.

 

Pohod bo potekal v soboto 20.04.2019. Zbor udeležencev je ob 9. uri v Starem logu (cesta Kočevje – Novo mesto). Ob 11 uri se bo pričela slovesnost s kulturnim programom pri spomeniku na Pugledu, kjer je konec aprila 1943 potekal »Zbor aktivistov OF«. Slavnostni govornik bo dr. Milan Brglez,  poslanec v DZRS.

 

Člani Pohodniškega društva Novo mesto, ki bi se udeležili pohoda po trasi, ki so jo uredili markacisti našega društva, vabljeni na skupno pot na pohod:

 

ODHOD: Zbrali se bomo ob 07.00,  na parkirišču pri OŠ Bršljin in se z avtomobili odpeljali na izhodišče pohoda v Starem logu.

POVRATEK: V Novo mesto se bomo vrnili okoli 13.30 ure.

OPREMA: Primerno vremenskim razmeram. V nepremočljivi vrečki imejte rezervna oblačila, malico.

CENA: šoferjem avtomobilom povrnete sorazmerni del stroškov prevoza.

 

Prijave zbira: Fredi Bančov – 051-305-826 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Najkasneje do petka, 19. aprila 2019.

 

VODENJE: Vodenje pohoda zagotavlja organizator Združenje borcev za vrednote NOB Kočevje.

 

Smrekovec - 18.5.2019

Odbor za varstvo gorske narave pri MDO PD Dolenjske in Bele krajine

vabi v soboto 18. maja 2019

na naravovarstveno ekskurzijo na Smrekovec

 

Avtobus bo odpeljal iz Novega mesta, izpred Tuša ob 6.30 uri zjutraj. Peljali se bomo po avtocesti, mimo Trebnjega, Ljubljane proti Savinjski dolini, do Ljubnega in naprej do Doma na Smrekovcu (1377 m), ki bo tokrat naše izhodišče;160 km.

Cemprin (Pinus cembra)

Tako se bomo ljubitelji gorske narave podali letos že na našo drugo naravovarstveno ekskurzijo. Tokrat bomo spoznali naravno okolje Smrekovškega pogorja, ki je zaradi naravnih danosti in posebnosti naša velika dragocenost. Travniki in gozdovi pod Smrekovškim pogorjem so namreč še uspeli ohraniti naravo, ki je izjemna naravna dediščina Slovenije in zaradi največjega strnjenega območja rastišča divjega petelina tudi dediščina Evrope.

Smrekovec je naša edin gora vulkanskega nastanka. Vulkan je bil aktiven v geoloških obdobjih terciarja. Značilni kamnini sta andezit in andezitni tuf. Pogorje je kopaste oblike in dolgo 15 km. Nahaja pa se na stičišču Šaleške, Zgornje Savinjske in Zgornje Mežiške doline.

Na pogorju je  ohranjena izjemna biotska pestrost, saj je evidentiranih 385 rastlinskih vrst, od tega 26 ogroženih. Med drugim bomo spoznali tudi manj poznano drevesno vrsto bora - cemprin.

Vršni del pogorja in gozdovi so dom ogroženim živalskim vrstam (divji petelin, ruševec,…) Ohranile so se nekatere redke vrste ptic in metuljev. Značilna so velika mravljišča.

Pogorje je bogato s površinskimi vodami (potoki), zato je pogorje rezervoar pitne vode.

Od Doma na Smrekovcu bomo pot nadaljevali peš v smeri Komna in Smrekovca. Pot se bo zmerno vzpela čez travnata pobočja in gozd. Ko se bo gozd razredčil, bomo prišli do razpotja za Komen in Raduho. Še naprej se bomo vzpenjali skozi vse bolj redek gozd in  v dobri uri prispeli na vršna prostrana travnata pobočja, preko katerih se ob lepih razgledih povzpnemo na sam vrh (1577 m). Pot bomo nato pot podaljšali proti Krnesu, se spustili do skritega Črnega jezera, če ne bo premokro, se nato povzpeli na Krnes (1613 m), nato prečkali SPP ter se po krožni poti vrnili nazaj do Doma na Smrekovcu.

Z nami bo gozdar - domačin, ki nam bo veliko povedal o Smrekovcu in Naravovarstveni zvezi za Smrekovec, ki ji je uspelo ohraniti divjino tega pogorja.

Za ekskurzijo se lahko prijavite do zasedbe avtobusa oz. najkasneje do 16. 5. 2019 do 12. ure na e-naslov This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in tel. 041 533 317. Potrebna bo planinska oprema in predvsem dobra obutev.

Cena prevoza bo 15 €, hrana pa v lastni režiji v planinskem domu ali iz nahrbtnika.

Ekskurzijo bova vodila vodnika PZS Rozi in Rudolf Skobe!

 

Pripravila:

Rozi Skobe, vodja odbora VGN pri MDO PD

Krk (srečanje s PD Obzova) - 28.04.2019

Krk (srečanje s PD Obzova)

10. Tradicionalni pohod

POHOD PO PLANINSKIH STEZICAH ZLATEGA OTOKA

v nedeljo, 28. aprila 2 0 1 9

Pohodniško društvo Novo mesto vabi na srečanje s prijatelji iz PD Obzova. Odpeljali se bomo do Dobrinj na otoku Krk. Tam se bomo dobili s planinci iz PD Obzova. Planinci iz PD Obzova so pripravili dva različna pohoda po zahtevnosti.

 

ODHOD

Dobimo se pri OŠ Bršljin  ob 5.30 uri.

 

TURA

Oba pohoda se začneta v Dobrinj ob 9.00

Pohod A –TEŽJI

Dobrinj-Meline-Čižići_Jezero-Sužan-Dobrinj

Pohod B - LAŽJI

Dobrinj-Meline-Čižići-Sužan-Dobrinj

Zaključek je pred lovskem domom pri Dobrinji, kjer nas bodo postregli z mineštro ali  pasuljem.

 

POVRATEK

V Novo mesto se bomo vrnili do  20. ure. 

 

OPREMA

Potrebovali boste opremo, primerno vremenskim razmeram na pohodu.

 

HRANA

Hrana in pijača naj bosta iz nahrbtnika. Na koncu pohodov bo postrežena mineštra ali pasulj, za katerega potrebujemo jedilni pribor. Kotizacija 20 Kun

 

CENA

Strošek prevoza

Odrasli:  18€.

Otroci:  10€

Kotizacija - startnina 20 Kun

                                                                         

 

 

PRIJAVE

GSM 031 634 135 Tone, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,

 GSM  041 577 822 Majda, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Najkasneje do četrtka,  18. aprila 2019.

Zaradi toplega obroka na koncu, zaželene prijave čimprej.  

Ob prijavi navedete za kateri pohod se prijavljate !

ŠTEVILO UDELEŽENCEV JE OMEJENO NA EN AVTOBUS!

 

VODENJE

Turo bodo vodili lokalni vodniki. Organizacijsko pa  Majda in Tone Markovič.

V primeru sprememb pri organizatorju pohodov bomo prisiljeni se prilagoditi.

 

 

Priloga: Original vabilo.

 

Rudolfovanje 2019

V okviru praznovanja občinskega praznika  Mestne občine Novo mesto, Pohodniško društvo Novo mesto že petič organizira Rudolfovanje 2019, pohodniško – kolesarsko – kulturno  prireditev za obuditev in oživitev Rudolfove poti, skoraj 40 km dolge pohodniške in kolesarske poti po mejah bivšega  mestnega pomerija Rudolfswertha, kakor ga je določil Rudolf IV. Habsburški z ustanovno listino leta 1365.

 

Vabimo vas, da se 06. aprila 2019 udeležite enega od dogodkov s skupnim zaključkom ob 16. uri  v Konjeniškem šolskem športnem centru v Češči vasi:

  1. pohoda po celotni trasi Rudolfove poti (izhodišče Konjeniški šolski športni center v Češči vasi, začetek pohoda ob 6. uri, okrepčilo med potjo, prevoz za morebitne izčrpane),
  2. osrednjega pohoda (ob 10. uri prevoz z avtobusi izpred Konjeniškega šolski športni centra Češča vas do pokritega vkopa v Karteljevem), 14 km hoje z vmesnimi postanki,
  3. treking kolesarjenja po celotni trasi Rudolfove poti (izhodišče Konjeniški šolski športni center v Češči vasi, začetek kolesarjenja ob 11. uri, prevoz za morebitne izčrpane); težavnost: V1, S1, dva krajša odseka V2, S2,
  4. pohoda za najmlajše in najstarejše, začetek izpred Rotovža (Glavni trg v Novem mestu) ob 14. uri, približno 7 km hoje.

 

Ob 18. uri bo organiziran prevoz v Novo mesto za vse udeležence, ki bodo to želeli.

Rudolfovanje 2019 bo v vsakem vremenu.

Aktivnosti bomo prilagodili udeležencem in vremenskim razmeram.

V Konjeniškem centru  Češča vas bo zaključek aktivnega druženja. Vsak udeleženec pohoda ali kolesarjenja dobi brezplačen topel obrok in napitek. 

 

Prosimo, oddajte prijave (in morebitne odjave) na  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. (društva oz. organizacije prosimo, da pošljete skupni poimenski seznam udeležencev vsaj do 02. aprila 2019). Ob prijavi navedite zaporedno številko dogodka (1 – 4) in seznam udeležencev posameznega dogodka.

 

Hvala Mestni občini Novo mesto, ki vsako leto podpre Rudolfovanje.

Planinski pozdrav iz Pohodniškega društva Novo mesto

 

PRIPONKE:

VABILO

ZLOŽENKA ČEŠČA VAS