VELIKI VRH (KOŠUTA) – 2088m - 19.6.2021

Sobota, 19. junij 2021

 

Mladinski odsek Pohodniškega društva Novo mesto vabi VSE, še posebej pa mlade ljubitelje pohodništva in občudovalce narave na Veliki vrh v Košuti.

 

POZOR: na turi bomo spoštovali veljavne ukrepe proti Covidu-19!  Vsi, ki niste zdravi, ostanite doma! Vsako spremembo, prosim, sproti sporočite. Vsi imejte s seboj maske, lahko tudi razkužilo. Držali bomo varnostno razdaljo. Prevoz bomo izvedli z avtobusom, kjer bomo ves čas vožnje uporabljali maske.

 

 

ODHOD:

 

Dobimo se pri Osnovni šoli Bršljin v Novem mestu ob 7. uri. Peljali se bomo mimo Ljubljane in Tržiča do vasi Jelendol. Od tam se bomo peš podali na Kofce in naprej na Veliki vrh.

 

TURA:

Turo začnemo v vasi Jelendol. Prvi del poti je po makadamski cesti, nato pa po gozdu in kolovozih do doma na Kofcah. Po krajšem počitku se bomo podali na vrh in se po isti poti vrnili do izhodišča. Vse skupaj bo dobrih 6 do 7 ur hoje. Slabše kondicijsko pripravljeni bodo lahko pot končali na Kofcah, za bolj izkušene in vzdržljive pa bomo lahko našli še kakšen dodatek.

 

POVRATEK

V Novo mesto se bomo vrnili v popoldanskih urah, predvidoma okoli 19. ure.

 

OPREMA:

Planinski čevlji, nahrbtnik, rezervna majica, vetrovka, rokavice, kapa, priporočljiva je tudi pelerina in seveda vse ostalo, kar obvezno sodi v nahrbtnik. Priporočamo pohodne palice.

 

HRANA:

Hrana in pijača naj bo iz nahrbtnika. Možno bo tudi kaj kupiti v Domu na Kofcah.

 

CENA: 

Otroci

Odrasli 

člani PZS 10€     

člani PZS 14€

ne člani PZS 14€                              

ne člani PZS 18€

                           

PRIJAVE:

Prijavite se do četrtka, 17. junija 2021, oziroma do zasedenosti mest pri:

- Branko Dolinar: 031 805 055 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

- Majda Markovič: 041 577 822 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in

- Martin Luzar: 041 800 876 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

VODENJE:

Pohod bomo vodili vodniki PZS, vodji pohoda bova Branko Dolinar in Martin Luzar.

 

Našo dejavnost podpira Mestna občina Novo mesto.

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Branko Dolinar.

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

6. Trdinov literarni pohod - Sobota, 5. junija 2021

Tokrat bomo skupaj s predstavniki Knjižnice Mirana Jarca osvojili nov skriti del Gorjancev. Odpravili se bomo po sledeh akterjev novomeške pomladi, ki so bili zelo naklonjeni Trdinovemu narodno prebudnemu značaju ter zagretosti za skrivnostnost Gorjancev in samosvojost tamkajšnjih prebivalcev. Prostrani svet Gorjancev jih je večkrat zvabil v svoja nedrja, še posebej ljuba pa jim je bila pot od Žabje vasi proti žumberački vasici Gaj, ki v njihovem času še ni bila zapuščena.  Med potjo bomo spoznavali tudi vzroke, zakaj so se Marjan Mušič in ostali »pomladniki« vedno znova vračali na Gorjance.

 

POZOR : na turi bomo spoštovali veljavne ukrepe proti Covidu-19! Svetujemo, da pred pohodom preverite veljavne ukrepe za preprečevanje epidemije.

 

 

ODHOD:

 

Daljša varianta – ob 7. uri izpred Agro servisa v Žabji vasi

Krajša varianta – ob 9:30 s parkirišča v Dolžu.

 

TURA:

Daljša varianta: Iz Žabje vasi se bomo podali skozi gozd do Šentjošta. Pot nas bo v nadaljevanju vodila ob potoku Klamfr, mimo Pangrč Grma in Bukovč, kjer se nam bodo pridružili pohodniki s krajše variante.

Krajša varianta: Iz Dolža se bomo po markirani poti spustili v Bukovče in se priključili pohodnikom po daljši varianti. Pot bomo s krajšim kulturnim programom zaključili pri »fabriki«. Po zaključenem programu bo sledil povratek za vse pohodnike do Dolža.

 

POVRATEK

V Novo mesto se bomo vrnili v popoldanskih urah.

 

OPREMA:

Planinski čevlji, nahrbtnik, rezervna majica, topla oblačila, priporočljiva je tudi pelerina in seveda vse ostalo, kar obvezno sodi v nahrbtnik. Priporočamo pohodne palice.

 

HRANA:

Hrana in pijača naj bo iz  nahrbtnika. Vsi prijavljeni boste na cilju dobili vodo in sendvič.

 

CENA: 

Zaželeni bodo prostovoljni prispevki

 

 

 

PRIJAVE:

Obvezne so prijave na tej povezavi. Za dodatne informacije pa se lahko obrnete na:

- Martin Luzar: 041 800 876 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in

- Nataša Franko: 07/393 46 83 (med 9.00 in 13.00) ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 VODENJE:

Pohod bomo vodili vodniki PZS, vodji pohoda bova Martin Luzar in Anton Markovič.

 

Našo dejavnost podpira Mestna Občina Novo mesto.

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

DOBRAVA, 374m - 20.5.2021

Mladinski odsek Pohodniškega društva Novo mesto vabi VSE, še posebej pa mlade ljubitelje pohodništva in občudovalce narave na pohod na Dobravo.

Dobrava je razgleden grič, ki se boči nad Kamencami. Delno je poraščen z gozdom, na vrhu pa so travniki in vinogradi z nekaj vikendi. Ponaša se s prostranim razgledom na Novo mesto in okolico.

 

POZOR: na turi bomo spoštovali veljavne ukrepe proti Covidu-19!  Vsi, ki niste zdravi, ostanite doma! Vsako spremembo, prosim, sproti sporočite. Vsi imejte s seboj maske, lahko tudi razkužilo. Držali bomo varnostno razdaljo. Po potrebi bomo oblikovali skupine z do deset udeleženci

 

ZBOR: V ČETRTEK, 20. maja 2021, ob 16. uri na parkirišču pri pokopališču na  Dolnjih Kamencah.

 

POTEK POHODA: Vsi zbrani udeleženci se bomo seznanili s potekom pohoda, se  prešteli in krenili na pot čez krožišče, po kolovozu med travniki na Kamence, nato skozi vas.  Zavili bomo na kolovoz in se počasi vzpenjali skozi gozd na Dobravo. Na vrhu bomo nagrajeni z razgledom na Novo mesto in okolico. Okrog gostilne Nad mestom je prijeten prostor, kjer se bomo lahko igrali, malicali in se družili. Vrnili se bomo po isti poti na izhodišče.

Zmerne hoje v obe smeri bo za 2 do 3 ure.

 

OPREMA: Potrebovali boste primerno obutev za hojo po gozdu, ustrezna oblačila glede na vreme, nahrbtnik v katerem imejte malico, vrečko za smeti, pijačo v plastenki in kar sami potrebujete

 

CENA: Izlet je brezplačen.

Našo dejavnost podpira Mestna občina Novo mesto.

 

POVRATEK: Na izhodišče se bomo vrnili malo po 19.uri.

 

PRIJAVE bova zbirali: Majda Markovič, 041 577 822, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; in Ajda Hudoklin 031 463 144, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.;

 

Vljudno vabljeni!

Razpis pripravila Majda Markovič.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

 

GOLICA (1835m) - Sobota, 22. maj 2021

Mladinski odsek Pohodniškega društva Novo mesto vabi VSE, še posebej pa mlade ljubitelje pohodništva in občudovalce narave na Golico, ki slovi po narcisah oziroma ključavnicah.

 

POZOR : na turi bomo spoštovali veljavne ukrepe proti Covidu-19!  Vsi, ki niste zdravi, ostanite doma! Vsako spremembo, prosim, sproti sporočite. Vsi imejte s seboj maske, lahko tudi razkužilo. Držali bomo varnostno razdaljo. Po potrebi bomo oblikovali skupine z do deset udeleženci. Prevoz bomo izvedli z avtobusom, kjer bomo ves čas vožnje uporabljali maske.

 

ODHOD:

 

Dobimo se pri Osnovni šoli Bršljin v Novem mestu ob 7. uri. Peljali se bomo mimo Ljubljane do Javorniškega Rovta. Od tam se bomo peš podali na Golico.

 

Ker pričakujemo raznoliko skupino, smo pripravili več različic ture.

TURA:

1. različica za zelo mlade in malo starejše: Javorniški Rovt - sedlo Suha - Koča na Golici - Planina pod Golico. Med hojo bomo imeli lep razgled po Julijskih Alpah, pokukali bomo tudi na avstrijsko stran. Vzponov - višinske razlike- bo 600 metrov, zmerne hoje pa bo do 4 ure.

2. različica za tiste z malo več kondicije: Javorniški Rovt - sedlo Suha - Golica (1835m) - Koča na Golici - Planina pod Golico. Grebenski del ture ponuja čudovit razgled: tako na Julijce, kot proti avstrijskim vršacem. Višinske razlike bo 860 metrov, hoje pa cca 5 ur.

3. različica za zelo dobro pripravljene planince, ki bi si želeli malo več kot le osvojiti Golico, smo pripravili malo daljše presenečenje. Izbrali bomo turo, ki bo  primerna vremenskim razmeram in zmožnostim udeležencev. Ob poti pričakujemo množico ključavnic (narcis) in ostalega cvetja, ki nam bo bogato poplačalo vloženi trud.

Po kočani turi se bosta prvi dve skupini prepeljali v Dovje, k spomeniku Jakoba Aljaža, kjer bomo imeli čas za počitek in uživanje v razgledu na Triglav.

 

POVRATEK

V Novo mesto se bomo vrnili v večernih urah, predvidoma okoli 20. ure.

 

OPREMA:

Planinski čevlji, nahrbtnik, rezervna majica, bunda, rokavice, kapa, priporočljiva je tudi pelerina in seveda vse ostalo, kar obvezno sodi v nahrbtnik. Priporočamo pohodne palice.

 

HRANA:

Hrana in pijača naj bo iz  nahrbtnika. Možno bo tudi kaj kupiti v Koči pod Golico.

 

CENA: 

Otroci

Odrasli 

člani PZS 10€     

člani PZS 14€

ne člani PZS 14€                              

ne člani PZS 18€

                           

PRIJAVE:

Prijavite se do četrtka, 20. maja 2021, oziroma do zasedenosti mest pri:

- Majda Markovič: 041 577 822 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in

- Martin Luzar: 041 800 876 ali This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

VODENJE:

Pohod bomo vodili vodniki PZS, vodji pohoda bova Majda Markovič in Martin Luzar.

 

Našo dejavnost podpira Mestna Občina Novo mesto.

 Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravila Majda Markovič.

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

PO DELU RUDOLFOVE POTI - 22. 4. 2021

Mladinski odsek Pohodniškega društva Novo mesto skupaj z Mestno občino Novo mesto vabi VSE, še posebej pa mlade ljubitelje pohodništva in občudovalce narave na pohod s čistilno akcijo

PO DELU RUDOLFOVE POTI

V ČETRTEK, 22. aprila 2021

POZOR: na turi bomo spoštovali veljavne ukrepe proti Covidu-19!  Vsi, ki niste zdravi, ostanite doma! Vsako spremembo, prosim, sproti sporočite. Vsi imejte s seboj maske, lahko tudi razkužilo. Držali bomo varnostno razdaljo. Po potrebi bomo oblikovali skupine z do deset udeleženci. Prevoz bomo izvedli SAMO Z OSEBNIMI VOZILI. V kolikor bo tura odpadla zaradi epidemiološke slike ali vremena, jo bomo predvidoma izvedli v maju.

 

Rudolfova pot je skoraj 40 km dolga pohodniška in kolesarska pot po meji pomerja Rudolfswerta (takratno poimenovanje Novega mesta), kakor ga je določil Rudolf IV. Habsburški z ustanovno listino leta 1365.

 

ZBOR: V ČETRTEK, 22. aprila 2021, ob 16. uri, na parkirišču pri Mercator centru v Bršljinu.  Z avtomobili se bomo drug za drugim odpeljali na izhodišče nad pokritim vkopom pri Karteljevem.

 

POTEK POHODA: Vsi zbrani udeleženci se bomo seznanili s potekom pohoda, se  prešteli in krenili na pot po Rudolfovi poti, v smeri proti  Daljnemu vrhu. Pot je zelo slikovita, saj poteka po zelenečem se gozdu, ob travnikih, skozi vas in ob potoku. Z Daljnega vrha bomo imeli čudovit razgled na Novo mesto z okolico. Med hojo nas bo sproščalo ptičje petje in žuborenje vode. Imeli bomo tudi malico, druženje in igranje. Sproti bomo pobrali smeti in tako v EKO tednu poskrbeli za čistost poti. Zmerne hoje bo za 2 uri. VREČE ZA SMETI IN ROKAVICE BOSTE DOBILI NA POHODU.

 

OPREMA: Potrebovali boste primerno obutev za hojo po gozdu, ustrezna oblačila glede na vreme, nahrbtnik v katerem imejte malico, vrečko za svoje smeti, pijačo v plastenki in kar sami potrebujete. 

CENA: Izlet je brezplačen.

POVRATEK: Na izhodišče se bomo vrnili približno ob 19.uri.

 

PRIJAVE bomo zbirali: Majda Markovič, 041 577 822, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.;

 Igor Pucelj, 041 730 160, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; in Ajda Hudoklin, 031 463 144, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Vljudno vabljeni!

 

Razpis pripravila Majda Markovič.

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.