2018-04-22 - Krk 2018

Na obisku pri planinskih prijateljih PD Obzova na otoku Krku

Prelepo sončno jutro nas je pospremilo, ko smo se zbirali za odhod na Krk. Na Krk se odpravljamo že tretjič, k našim prijateljem iz PD Obzova. Vsako leto organizirajo pohod v drugi občini. Predlani smo bili v Malenski, lani smo spoznavali Baško in letos Omišalj. Vožnja je bila prijetna in kmalu smo zagledali morje. Spustili smo se do mostu, ga prečkali in že smo bili na otoku Krku. V prvem križišču smo zavili levo, proti aerodromu in se spustili do pristanišča Voz. Preden so zgradili most na otok Krk, je tukaj pristajal trajekt. Pridružili smo se planincem, ki so že prispeli na izhodišče in se veselili ponovnega srečanja. Organizator nam je pripravil dva pohoda. Za bolje pripravljene 15 kilometrov dolgo različico in za »turiste« pot v dolžini šestih kilometrov. Po razdelitvi v skupine smo krenili na pot. Pohodniki obeh skupin smo imeli naslednji postanek pri jami Biserujka. Pri vhodu v jamo so nas pričakali domačini in nam postregli pijačo in pecivo. Pohodniki smo se pomešali med sabo in različne barve majic so ustvarile mavrični prizor. Hitrejša skupina je morala nadaljevati pot, saj jih je čakalo še 9 kilometrov poti. Spomladansko sonce je bil kar premočno, saj ga po dolgi in mrzli zimi še nismo navajeni.
Okoli nas je že vse cvetelo in v opojnih dišavah je bila pot še bolj prijetna.
Pohodniki na krajši poti so si lahko ogledali jamo Biserujko in se z avtobusi odpeljali do kraja, kjer je zaključna prireditev, do Mirine-Fulfinium.
Največja znamenitost Omišalja so zagotovo znane Mirine Fulfinium, ki se nahajajo v bližnjem zalivu Sepen, kjer so odkrili ostanke antičnega naselja. Fulfinium je bilo mesto razvito v prvem stoletju, ki ga je omenjal že grški pisatelj Ptolomej. Danes se ostanke mesta zelo težko vidi, saj se je morje dvignilo za več kot dva metra in to je povzročilo, da je del mesta pod zemljo, del pa pod morjem. Poleg zaliva se nahaja arheološki park Mirine Fulfinium, kjer stoji triladijska starokrščanska bazilika iz petega stoletja, ki naj bi bila največja na Mediteranu. V samem parku se nahajajo tudi ostanki foruma, to je prostor, kjer so se včasih dobivali glavni svetovni predstavniki in razglabljali o politiki, ekonomiji itd. vir www.otok-krk.si/omisalj/
Pri ostankih antičnega naselja Mirine Fulfinium je bil tudi cilj skupine, ki je prehodila 15 kilometrov. Domačini so nas postregli s toplim obrokom in tudi žejni nismo bili. Ob kitarah in petju dalmatinskih pesmi je bilo težko zapustiti prijatelje iz PD Obzova in iz ostalih društev, s katerimi smo se družili cel dan. Ustavili smo še, da so otroci dobili sladoled in »kofetarji« kavo ter nadaljevali vožnjo proti Novemu mestu, kamor smo prispeli okoli 19. ure.
Utrujeni - malo od hoje, bolj od sonca, polni lepih vtisov, v nosnicah še vonj po soli in v pljučih morski zrak smo se razšli po svojih domovih. Hvala PD Obzova in ostalim pohodnikom za lep dan, ki smo si ga naredili.


Fotografije Stjepana Janekovića, člana PD Obzova

Zapisal: Tone Markovič
Fotografirala: Miran Jenko in Željko Iveković