Predstavitev

Pohodniško društvo Novo mesto so 8. februarja 2012 ustanovili Silvo Fir, Martin Luzar in Anton Markovič. Za ustanovitev društva so se odločili, ker so želeli ljubiteljem rekreacije in narave ponuditi  več možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. 28. januarja 2013 je bilo Pohodniško društvo Novo mesto sprejeto v Planinsko zvezo Slovenije.
 
Veliko pozornost posvečamo delu z mladimi pohodniki. Poleg mesečnih tur organiziramo tudi večdnevne ture in v času poletnih počitnic še družinski tabor.
 
V minulem letu smo izpeljali 25 aktivnosti. Največ udeležencev, kar 170, smo zabeležili na kostanjevem pikniku, izvedenem v mesecu oktobru. Izobražujejo se vodniki, markacisti, gorski stražarji. Sodelujemo z osnovnimi šolami pri izvedbi športnih dni, z vrtci pri izvedbi planinskih taborov. Udeležujemo se čistilnih akcij v svojem okolju, odsek za varstvo gorske narave pa take akcije tudi organizira in izvede. Da bi lahko uresničevali naše raznolike cilje, smo ustanovili markacijski odsek, odsek za varstvo gorske narave in turno kolesarski odsek.

Sodelovanje društva s PZS poteka v elektronski obliki, tudi za obveščanje naših članov se poslužujemo elektronske pošte. Delovanje društva ažurno predstavljamo na spletni strani in na društvenem facebook profilu. O akcijah javnost obveščamo na spletni strani www.lokalno.si. Sistem Naveza, ki pokriva področje članstva PZS, uspešno uporabljamo vse od začetka delovanja društva. Po zaslugi Naveze je včlanitev v PZS zelo kratkotrajen postopek, od oddaje članske izjave do dejanske včlanitve lahko mine le nekaj ur.

Leto 2014 smo zaključili z 213 člani.